Steinar Moe, restaurantsjef på nattklubben Downtown i Nordre gate forteller at utelivet roer seg på våren hvert år. Likevel har han registrert en generell nedgang i Midtbyen.

- Hva det skyldes, vet jeg ikke. Det er jo mer konkurranse med flere nye utesteder. Det er klart at det trekker folk når det er nytt, sier han.

Moe understreker at de ikke har en stor nedgang fra i fjor, men at de opplever mindre folk i sentrum.

- Det synes veldig godt oppover gaten at det er mindre folk enn vanlig på lørdagskvelder, det skal jo kry av folk, forteller han.

- Flere fulle folk

Marianne Dønnessen har vært frivillig i natteravnene, som i Trondheim sentrum drives av Kirkens Bymisjon, i fem år.  Hun sier at hun har sett en markant endring på utelivet i Trondheim i løpet av de siste månedene. Natteravn-bevegelsen er en frivillig bevegelse hvor voksne i organisert form vandrer i sentrumsområder eller i lokalmiljøet på kvelds- og nattetid.

- De tidligere årene har det også vært flere på Solsiden i sommerhalvåret, men i år har det vært en såpass markant endring, at jeg tror det også kan ha noe med nye utesteder å gjøre – og ikke bare årstiden, sier hun.

Videre forteller hun at det tidligere har vært mye folk nederst i Nordre gate, men at det virker som at det har roet seg en god del, og legger til at det har vært mer å gjøre for Natteravnene på Solsiden.

- Vi har plukket opp betraktelig flere fulle folk på Solsiden enn hva vi har brukt å gjøre før, sier Dønnessen.

- Utelivet bølger litt

André Flakke har gått som natteravn i tre år, og forteller at han har merket større trekk av folk på Solsiden.

- Jeg lurer på om tyngdepunktet har blitt flyttet litt bort. Det er kanskje ikke bare én bar, men hele området er kanskje litt attraktivt, sier han.

Søstrene Karlsen er et av stedene på Solsiden som holder åpent til halv tre på nattetid i helgene. Ifølge daglig leder Nina Karlsen er styrken til Solsiden det brede utvalget som tilbys der.

- Det er jo ikke noe tvil om at Solsiden har blitt sterkere og sterkere. Du kan gå dit og spise det meste, du kan gå på ulike barer, og du kan kombinere, sier Karlsen.

Søstrene Karlsen: - Jeg mener jo at utelivet alltid bølger litt, og det har det alltid gjort, sier daglig leder Nina Karlsen.

Selv om hun mener at Solsiden har blitt sterkere, understreker hun at det varierer med hvilke utesteder som er populære.

- Jeg mener jo at utelivet alltid bølger litt, og det har det alltid gjort. Både med tanke på hvilke barer, klubber og områder i byen folk går til, sier hun.

Karlsen tror også litt av grunnen til at Søstrene Karlsen trekker mye folk, er fordi de er en kombinert restaurant og bar, og ikke en ren nattklubb.

- Folk sitter her fra tidligere på dagen, så uansett når du kommer innom er det gjester fra før, og folk trekker jo folk og skaper miljø, forteller hun.

Nyhetens interesse

André Marius Grøtte er daglig leder på utestedet TAG i Thomas Angells gate, hvor de tilbyr både restaurant og nattklubb i to forskjellige etasjer.

- I sommermånedene merker vi at folk trekker mot Solsiden og bryggerekkene. Dette er ikke noe nytt for oss, sånn var det også i fjor. Nyetableringer har jo også alltid en nyhetsinteresse, forteller han.

- Jeg tror ikke folk flest tenker over alle valgmulighetene de har. Så er det jo en kjensgjerning at folk trekker folk, legger han til.

Trondheim har mange tilbud, noe som ifølge Grøtte kan by på utfordringer for det enkelte utested.

- For forbrukeren er jo dette veldig bra. Så er det opp til hver enkelt av oss å gjøre oss så attraktive at folk vil bruke oss, sier han.

TAG: André Marius Grøtte merker at folk trekker mot Solsiden i sommerhalvåret. I tillegg mener han at nyetableringer alltid vekker interesse.

- Folk bruker Midtbyen mindre

Fredrik Kulstad Holm er daglig leder på Heidi´s Bier Bar som åpnet på Solsiden i mars. Han har lang erfaring med utelivsbransjen i Trondheim, og mener at utestedene er spesielt populære da de er nye.

- Det har generelt vært mye folk siden vi åpnet. Alle nye utesteder er populære, men vi har ikke vært her lenge nok til å si om det er derfor vi drar folk eller ikke, sier den daglige lederen.

Kulstad Holm er ikke i tvil om at Midtbyen holder på å dø ut, men mener at dette er en prosess som har skjedd over mange år.

- Folk bruker Midtbyen mindre, mens Solsiden har etablert seg til å bli en bydel vil jeg påstå. Etter Adressabygget kom, dro det mer folk bra Midtbyen. Folk sier ikke at de skal på et bestemt utested lenget, de sier de skal på Solsiden.

I likhet med Karlsen, tror Kulstad Holm at Solsidens styrke ligger i alle de forskjellige konseptene som tilbys.

- Solsiden begynner å bli et komplett tilbud, hver uteplass komplimenterer hverandre. Du har kafeer på dagtid, og restaurant og nattklubb for enhver smak på kveldstid, sier han, og legger til at Midtbyen ikke har dødd helt ut, men at det totalt sett har roet seg.

Utfordrende bransje

Nattklubben Studio 26 er et av utestedene som ligger nederst i Nordre gate. Daglig leder Petter Melgård forteller at de har en økning fra tidligere år, men at det alltid er en liten nedgang på sommeren.

- Vi driver så bra som vi aldri har gjort før. På grunn av det får vi også muligheter til å oppgradere og fornye oss fortløpende, sier han.

Til tross for økningen, velger Studio 26 hver sommer å holde stengt på torsdager, da markedet forsvinner med studentene.

- Det er en utfordrende bransje, og konkurransen i utelivet i Trondheim er tøff, men det er absolutt mulig å drive det lønnsomt, legger han til.