Elisabeth Larssen og Herdis Iversen synes Pushwagner-bildet er spesielt morsomt, og liker de ulike ansikstuttrykkene på det. Foto: Peter Breivik

Adresseavisen drar i denne serien rundt til ulike trønderske arbeidsplasser for å se hvilken kunst som er å finne.

Vi har vært på brannstasjonen på Sluppen for å se hvordan brannmennene innreder sitt andre hjem. Hos 3T bruker de mest trønderske kunstnere, og er opptatt av friske farger for å gi energi til både ansatte og kunder. H2 i Thomas Angells gate ga en kunstner frie tøyler til å innrede hele salongen, noe som resulterte i ett stort «crazy» kunstverk.

På Bakke Tannlegekontor er det første som møter deg et stort trykk av Pushwagner på venterommet. Mange smilende munner lyser mot deg før du entrer inn mot pasientrommet. Men det stopper ikke der, for tannlege har også innredet sine egne kontor med personlige bilder.

- Akkurat det bildet får vi mange kommentarer på. Det er mye munner på bildet, og det passer jo bra inn her, sier tannlege Kjell Ulsund.

- Kanskje sånn det føles

På pasientrommet til Ulsund har han et bilde av Bjørg Thorhallsdottir, som er den kunstneren de fleste bildene på kontoret er fra. Der er det et menneske som hopper fra en stige.

- Det er kanskje litt sånn det føles når man ligger i stolen her, ler han.

- Det kan være en følelse av å gi slipp, eller at det er bare å hive seg ut i det, legger kona Greta Hembre til, som har vært med på utsmykkingen.

På kontoret til Kjell Ulsund henger det et bilde av Bjørg Thorhallsdottir. Ulsund forteller at pasienter finner det kan både virke beroligende og skummelt på pasienter. Foto: Peter Breivik

Selv er han ikke helt sikker på hvorfor han valgte akkurat det bildet til sitt pasientrom, men forteller at han får flere spørsmål om det. Pasienter kan både synes det er beroligende eller skummelt.

- Flere lurer på hva det er. Det er litt ambivalent, og du vet ikke helt om det er skummelt eller rolig. Du kan se både det usikre i bildet og det trygge.

I gangen henger det et bilde som var masteroppgaven til Ulsunds datter.

Han beskriver bildene til Thorhallsdottir som snille, og at de hjelper opp å gjøre lokalene mindre sterilt. Det går mest i rolige blåfarger, og hun bruker mye stiger på bildene sine. Ulsund forteller at det var helt tilfeldig at de valgte ut henne til å utsmykke med. Kunstneren var tilfeldigvis i nabobygget, og slik endte de opp med å kjøpe fra henne.

- Det er fint å ha noe å feste blikket på. Jeg tror også det blir mer og mer vanlig for tannlegekontor å ha kunst, sier tannlegen.

- En trygghet

Ulsund forteller at de har mange faste pasienter, og de legger fort merke til om de har gått feil. Rett og slett for at alle tannlegene har personlige bilder på sitt kontor.

- Vi har snakket om å flytte på bildene eller selge dem, men de som jobber her har hatt de så lenge at de ikke vil kvitte seg med dem. Da vil de heller kjøpe bildene selv, sier han.

De ansatte har sine personlige bilder på kontoret sitt, og Ulsund forteller at alle har fått et spesielt forhold til bildene sine. Foto: Peter Breivik

De har rundt 20 bilder på kontoret, og det meste er av Bjørg Thorhallsdottir. Ulsund forteller at det var mye hvite vegger, og at de derfor ønsket å piffe de opp. Alle på kontoret var med på utsmykkingen, som ifølge Ulsund gjorde det mer personlig.

- Vi måtte tenke gjennom hva som passet her. Pasientene skal føle seg hjemme. Jeg tror det er en trygghet i kunsten, sier han.

Symbolske bilder

Tannpleier Inger Marie Mørk van Alphen synes kunsten er fin å se på, og hun fikk selv velge ut bildet til sitt kontor.

- Det er godt å se på, og bildet gjør meg glad. Pasientene kommenterer ofte at bildet er fint, jeg har ikke fått noen negative kommentarer, sier hun.

I gangen henger det både bilder av Bjørg Thorhallsdottir i tillegg til historiske bilder. Foto: Peter Breivik

Sekretær Rupinder Kaur legger tenker ikke så mye over kunsten, men hun har merket at den virker beroligende på pasientene.

- De er kanskje litt symbolsk, spesielt de med stigene. Når du ligger her føler du kanskje det slik at du skal hoppe ned, sier hun.

- Sånn livet er

Elisabeth Larssen har vært pasient på der i mange år. Hun og Herdis Iversen sitter sammen på venterommet. De ligger spesielt godt merke til Pushwagner-trykket.

- Det er artig, de har så ulike ansiktsuttrykk. Det er jo sånn livet er det, sier Iversen.

Bjørg Thorhallsdottir bruker mye stiger på bildene sine, noe som nesten kan virke litt symbolsk ifølge en av de ansatte. Foto: Peter Breivik

De synes fargene kvikker opp plassen litt ekstra, men Larssen må likevel innrømme at hun ikke har lagt spesielt godt merke til kunsten.

- Jeg er ikke så opptatt av slik kunst, men hadde det vært mer naturbilder hadde jeg nok lagt merke til det. Jeg er vel mer opptatt av det som foregår i pasientstolen, sier hun.

Tips oss gjerne om arbeidsplasser med spennende, rar, interessant eller morsom kunst. Det kan være bildekunst, fotokunst, installasjoner eller skulpturer. Send tips til: kultur@adresseavisen.no.