- De bare soler seg i glansen av meg, sier Trond Espen Seim og flekker tenner. Gammelkara Even Stormoen og Ingar Helge Gimle bare knegger av latter.

To av dem har kommet ridende på hest som stolte konger i Stiklestad-spelet. Den tredje var også konge, men kjørte seg fast i buskaset og ble aldri den samme etterpå.

- Man kan knapt kalle det å ri, medgir Ingar Helge Gimle og forklarer:

- Jeg fikk til slutt ei merr som var så oval at vomma dasset i gresset mens vi gynget inn i Spelet på Stiklestad. Hesten var flott den, men det var ikke mye stolthet igjen i den entreen, medgir Ingar Helge Gimle, mens de andre holder på å kveles av latter.

- De måtte bære meg inn med hesten til slutt.

Rause herrer

Selvironien er det ikke noe å si på når d'herrer Seim, Gimle og Stormoen forteller om gamle bravader som helgenkonger på det kjente slagstedet. I år spiller de henholdsvis Olav Haraldson, Sul-bonde og Gamal-Jostein i "alle spels mor"..

- Jeg gjentar det gjerne, dere kan bare sole dere i glansen av meg. Vær så god!

Selv om ungstuten Seim er "hælvkaråt", som en verdaling ville sagt det, er de to andre rause med komplimentene!

- Han er den kjekkeste mannnen i Norge. God tennisspiller, populær blant jentene, distingvert, grått skjegg, sier Ingar Helge og Even.

Trond Espen stritter ikke akkurat imot når superlativene hagler som tennisballer.

- Men han sliter etter Wimbledon-finalen. Det ble sagt at Fedderer var gammel. 37 år. Hvor gammel er du forresten, Trond Espen?

- La meg se!

- Du er 45 år. Du kommer etter, skjønner du, ler Ingar Helge.

- Men han er bra på hest også. Ikke rart vi blir misunnelig på han der, sier Even Stormoen.

- Feel the fear

Ingar Helge bare nikker. Han som nærmest ble båret inn med hesten da han var konge i spelet først på 1990-tallet har ikke all verdens å slå i bordet med i spelhestebransjen.

- Arnulf Haga ringte og spurte på kav inntrøndersk om jeg ville spille kongen, og så fortalte han litt om spelet, hvordan det var og hva som skule skje, og til slutt nevnte han noe om jeg kunne ri. Feel the fear, tenkte jeg, og dermed dro jeg til Stiklestad.

Men det gikk dårlig på hesteryggen under øvelsene. Ingar Helge og hesten havnet som kjent i buskaset.

- Jeg måtte til slutt bruke en trehest på scenen inntil noen på generalprøven minnet om at han kanskje skulle sette seg på hesten igjen.

Tidenes fiasko som spel-konge endte opp i forestillingen "Hei.., jeg trenger litt hjelp her, jeg" på Chat Noir – hvor han raust og selvironisk forteller om sitt liv med oppturer og nedturer. Og 20 minutter er tilegnet Ingar Helges opplevelser på Stiklestad.

- Ingar er ikke gniten på selvkritikk. Men det skal spilles også på spelscenen, ikke bare ries. Og Ingar kan spille. Og så er han en "sossial" kar som alle i bransjen kjenner og som ingen kan mislike.

Norgesmestre alle tre

Som unge skuespillere så Ingar Helge og Trond Espen på Even som helten på teatret.

- Vi var heldige når han dro på Vestlandet og Rogaland Teater. Da ble det endelig noen roller på oss også, sier Trond Espen.

- Vi er rause med hverandre og er egentlig en topp symbiose. Jeg var med første gang som Froste da Even spilte kongen.

Even, Ingar Helge og Trond Espen er også tre ganger norgesmestre i teater.

Even var den første i moderne tid som fikk Heddaprisen i 1998 for sin rolle i Den gjerrige av Molière. For denne rollen fikk han også Kritikerprisen.

Even Stormoen er sønn av Kjell Stormoen, som spilte Gamal-Jostein i spelet på begynnelsen av 1990-tallet.

- Jeg fikk dessverre aldri sett min far her oppe. Det skulle jeg gjerne ha gjort, sier Even, som debuterte i 1978 i musikalen Godspell i Grieghallen. Han gjorde seg raskt bemerket som Romeo i Romeo og Julie på Den Nationale Scene fikk sitt riksgjennombrudd i 1979 som Lyngstrand i Fruen fra havet på Fjernsynsteatret.

Kapret Hedda i Trøndelag

Ingar Helge Gimle måtte til Trondheim og Trøndelag Teater for å kapre en Hedda-pris. Den fikk han for rollen som Willy Loman i «En handelsreisendes død» av Arthur Miller

Gimle har dessuten to Amanda-priser og en Kanonpris å skilte med.

Da Gimle var konge i spelet i 1994 hadde Trond Espen Seim så vidt begynte på teaterhøyskolen. Men ungfolen kom fort. I 2000 ble han hedret med Heddaprisen for sin innsats i A Clockwork Orange, Erasmus Montanus og Kejser og galilæer, alle ved Den Nationale Scene, i klassen Fremragende sceneprestasjon.

I 2008 vant Seim Amanda-prisen i klassen beste mannlige hovedrolle for Varg Veum – Falne Engler.

En konge og to Flekk

Alle tre er ringrever på Stiklestad og kjenner hver en sti på det historiske slagstedet.

- Man sier ikke nei til dette, sier gutta nesten i kor.

- Jeg har en konge og to Flekk, sier Ingar.

- Jeg har to konger og en Gamal-Jostein, skryter Even.

- Jeg har to konger og en Froste, parerer Trond Espen

- Se på dette amfiet, denne scenen og folkene rundt. Det er førsteklasses å være her, sier Trond Espen, og kommer på en spinnvill idé.

- Her skulle Jon Øygarden vært konge og kommet ridende på ei stor hoppe. Da overlever ikke Torgeir Flekk.

Bjørgen puls etter spelfest

- Men formen er ikke som før, sier Ingar Helge.

Festformen altså...

- Jeg var på konserten «Norsk på norsk» på utestedet Talia her forleden, og måtte nesten begraves etterpå. Det var som Marit Bjørgen i monsterbakken, det var bare det at jeg hadde 190 i puls når jeg pusset tennene etterpå.

Spelfesten har satt dype spor i Gimle.

- Jeg husker jeg drømte at jeg kom ridende på en hvit hest da jeg ble hakket i hjel av 10 000 sinte bønder med øks – på Ammerud.

- Det er moro å være på Stiklestad, synes Even Stormoen, og skoggerler av de to andre. Foto: Leif Arne Holme
- Se på dette amfiet, denne scenen og folkene rundt. Det er førsteklasses å være her, sier Trond Espen Seim Foto: Leif Arne Holme
Ingar Helge Gimle i giv akt for speltradisjonene på Stiklestad. Foto: Leif Arne Holme
Foto: Leif Arne Holme
- Jeg synes ikke du skal disse hesten, men heller disse meg som ikke kunne ri, sier Ingar Helge Gimle Foto: Leif Arne Holme