Lyssettingen i Norges nasjonalhelligdom er så dårlig at det koster én million kroner å lyssette for en tv-produksjon.

Nå settes det i gang en innsamlingsaksjon for å få på plass de nødvendige midlene som skal til for å få lysforholdene til ønskelig nivå.

Gjennom et forprosjekt har Bjerkestrand fått beregnet at det vil koste 20-22 millioner kroner å lyssette domkirken for å møte de kravene som blant annet stilles for en tv-produksjon. Torsdag kom kulturminister Linda Hofstad Helleland med et bidrag 10 millioner kroner.

- Det er ikke bare de som er i kirkerommet som skal få oppleve det som skjer i nasjonalhelligdomen vår, det er resten av Norge også. Dette er Trøndelags viktigste kulturscene, med mange flotte konserter. Men det er vanskelig å få kringkastet, mange tv-kanaler vil ikke komme hit fordi det er for dyrt å sette opp lys. Sånn kan vi ikke ha det, sier Helleland.

Folkeaksjon

Resten av pengene er tenkt å hentet inn på dugnad. Kulturministeren tok kontakt med Sparebank 1 for å få engasjert det lokale næringslivet. Derfra kommer det nå en gave på 500 000 kroner. Med den gaven følger det en oppfordring til de andre store bankene.

- Vi starter der, så iviterer vi til en folkeaksjon for å sørge for at vi får på plass dette. Når kulturministeren tar dette grepet, da må vi i regionen kjenne vår besøkelsestid og stille opp fra næringslivet. Vi utfordrer de store bankene i regionen til å gi tilsvarende beløp, sier Rolf Jarle Brøske, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1.

Sparebanken oppretter en nettside for innsamlingen, der det blir mulig også privatpersoner å gi sitt bidrag. Kulturministeren håper at folk stiller opp.

- Pengene fra departementet er på tur, og jeg håper dette initiativet vil føre til at både næringsliv og folk er med på spleiselaget. Om du gir en 50-lapp eller 150 000 kroner. Det er et av landets aller viktigste bygg, og vi må gjøre det vi kan for å gjøre det tilgjengelig for flest mulig, og sørge for at det skal bli brukt.

Ute av produksjon

Bjerkestrand var naturligvis en veldig glad mann etter at han fikk gaven.

- Jeg er umåtelig takknemlig overfor staten, som sier at dette er noe de vil være med på. Vi har jobbet med forprosjektet i tre år, og har sakte men sikkert forsøkt å få dette i gang. Det handler om å gi katedralen i gave til hele Norge, og la folket få muligheten til å se de kunstskattene som er i hvert hjørne av bygget, som ikke er mulig å se i dag, sier han.

De gamle lysarmaturene er så gamle, at det eneste stedet Bjerkestrand klarer å få tak i nye lyspærer, er hos Veidirektoratet.

- Disse lyspærene lages ikke lengre. Vi bruker samme lyspærer som i de gamle trafikklysene. Vi er nødt til å fornye alt sammen, sier Bjerkestrand.

Målet er å få dette ferdig til sommeren 2019. Det faller sammen med 150-årsjubileet for restaureringsarbeider i Nidaros domkirke. I 1869 var det Sparebank 1 som fikk med seg staten på spleiselag for å starte restaureringsarbeidene, som har pågått nærmest kontinuerlig siden. Den gangen ga banken 3000 spesidaler i året i ti år, det samme som staten bidro med.

Utfordrer fiskeindustrien

Bjerkestrand sier det er lange tradisjoner for at næringslivet er med å finansierer Nidarosdomen.

- I middelalderen var det noe som het kirkeskatt. Erkebiskopen hadde ti prosent av all tørrfisken som passerte Trondheimsfjorden, på vei sørover mot Bergen for eksport. Det er tørrfisken som er utgangspunktet for finansieringen av Nidarosdomen. Da tenker jeg at det er noen som driver med fisk i dag også, de kan jo få en særlig utfordring, sier han og smiler.

Eli Arnstad, konsernbanksjef for gavefondet i SMN, sier at dette er et tiltak som det ikke tok lang tid å være med på.

- Da vi fikk forprosjektet på bordet, tok det ikke lang tid å si ja til dette. Dette vil begeistre nærområdet, sier hun.

Rolf Brøske og Eli Arnstad i SMN drar i gang en innsamlingsaksjon, og stiller med 500 000 kroner. Foto: Peter Breivik, Adresseavisen