Førstkommende helg arrangeres Torucon i Trondheim, en av Norges største samlinger for cosplayere. Hjemme hos Trine Ericzon (28) og Martine Stuedahl (25) er de i full gang med å lage kostymer til årets samling.

- Arrangementet i Trondheim er det beste i Norge, mener de.

Samboerne har drevet med cosplay siden 2012. I tillegg til å ha fulltidsjobb, forteller de at de sitter omtrent fire timer hver dag og jobber med nye kostymer.

- Det er egentlig litt som å ha to jobber. Det er veldig krevende, men også veldig gøy, sier Ericzon.

Etter jobb: Når begge er ferdige på jobb, bruker de så å si resten av dagen på å lage kostymer. Her forbereder de skjørt til Torucon. (f.v.) Trine Ericzon og Martine Stuedahl.

«Game of Thrones»

Cosplay kommer fra Japan, og er sammensatt av to ord – «costume» og «play». Utøverne lager kostymer og drar på såkalte conventions, hvor de kler seg ut som forskjellige roller, ofte fra spill, bøker, filmer og serier. I tillegg til utseendet, studerer de karakterene på forhånd, slik at de også blir mest mulig lik i væremåte.

Under navnet «Santatory» har Ericzon godt over 20 000 følgere på Facebook, mens Stuedahl går under navnet «Timeforlemontea», og har over 3 500 følgere.

- Jeg har alltid likt å være kreativ, og å skape ting. Da jeg flyttet fra Kristiansund til Trondheim, hørte jeg om cosplay for første gang. Jeg tenkte at jeg måtte prøve det, sier Ericzon som etter hvert også fikk med seg Stuedahl.

Flere påpekte at Ericzon lignet på skuespilleren Natalie Dormer, og da hun fikk vite at Dormer skulle ha en rolle i «Game of Thrones», måtte hun gripe sjansen. Hun lagde da kostymet til karakteren «Margaery Tyrell».

«Margaery Tyrell»: Da folk påpekte likheten mellom Ericzon og Natalie Dormer, bestemte hun seg for å lage en kjole til rollen hennes i «Game of Thrones».

- Vi oppsøkte de som produserte stoffet til kjolen hennes, og fikk kjøpt akkurat det samme, sier Ericzon. Cosplayeren understreker at hun er glad hun ikke trengte mye stoff, da meterprisen var på godt over 1000 kroner – og hun i tillegg måtte lage to kjoler da hun ikke var fornøyd med den første.

Kjendis

Etter dette kostymet, som hun la ut bilder av på sosiale medier, ble hun godt kjent i miljøet. Flere utenlandske aviser og magasiner plukket opp likheten hun har til karakteren. Da rant det inn kommentarer og henvendelser, og «Margaery»-kostymet har derfor blitt en favoritt.

- Det har liksom blitt cosplay-babyen min, sier Ericzon og stryker på kjolen.

I 2016 ble hun håndplukket til å representere Norge på en convention i Monaco, som fant sted tidligere i år.

- Jeg var den eneste fra Norge som var med. Jeg har veldig sceneskrekk, så jeg er egentlig glad jeg i det hele tatt klarte å fullføre, forteller Ericzon, som ikke gikk av med seieren.

Dyr hobby

Materialer er ifølge samboerne den største utgiften i hobbyen. De har flere utenlandsreiser i løpet av året, men mange av disse får de dekket av arrangører.

- Når du først blir kjent, så er det viktig å være nøye med materialer og detaljer. Det kan fort bli dyrt, forklarer Ericzon og legger til at det ikke behøver å være sånn for alle.

Armor: I tillegg til tekstiler, bruker de også andre materialer for å sette prikken over i-en.

- Det er jo hva du gjør det til selv. Vi finner ofte billige tekstiler også, sier hun.

Jentene har ikke tenkt til å slutte med det første.

- Jeg har lekt litt med tanken om å kanskje utvide litt, YouTube eller noe, forteller Ericzon.