- Mikkel tok selv kontakt med vår studioveileder Kristin Erika Solli og fortalte at han ville gi oss denne gaven. Det ble stor jubel på på personalsamlinga da vi fortalte nyheten, sier Anne Britt Gule, daglig leder ved Kultursenteret ISAK.

Stargates Mikkel Eriksen, mottakker av Adresseavisens Liv Ullmann-pris på 100 000 kroner, hadde bestemt seg for å gi hele summen til oppgradering av Isaks studioutstyr.

- Vi hadde aldri spurt eller bedt om penger, og var ikke i kontakt med ham før vi fikk gaven. At pengene kom fra nettopp Mikkel, var ekstra artig både for oss ansatte og ungdommene, utdyper Gule.

Oppgraderingen skjedde før sommeren, og aktiviteten er høy i Isaks fire musikkstudio, en ellers vanlig mandagskveld i august. Isak Artist, musikkdelen av kultursenteret, huser fire studio og ett innspillingsrom. Her kan ungdom mellom 16 og 25 år drive med musikk ved hjelp av utstyr som holder høyere standard nå enn det gjorde for bare få måneder siden.

LES PORTRETT AV MIKKEL ERIKSEN: - Vi har mange flere låter å skrive

Entusiasme og samarbeid

Vi hører et gledeshyl trenge gjennom de tungt lydisolerte studioveggene. Tall fra 2016 viser at de hadde rundt 165 unike brukere som booket tid i studioene.

- Det har vært en veldig positiv opplevelse å bli litt mer kjent med Isak, skriver Mikkel Eriksen io en e-post.

- Alle jeg har møtt som er tilknyttet senteret har en helt unik entusiasme, og er oppriktig interessert i det viktige arbeidet de gjør. Det er et supert tilbud, og vil bety mye for ungdom som skaper musikk. Noe av det viktigste for å utvikle seg og komme videre som artist, musiker eller låtskriver er å samarbeide med likesinnede, og dette er en perfekt plass å begynne, skriver han videre.

- Jeg ønsker dem lykke til videre, og gleder meg til å høre hits lager på Isak på radioen!

- Fint at han bryr seg

- Det er helt sykt at han har gjort det. Vi hadde aldri hatt råd til å kjøpe dette utstyret selv. Så fint at han bryr seg om lille Isak i lille Trondheim, smiler Malin Johnsen (17), Camila Gervasoni (17) og Ida Amalie Rønning (18). De utgjør tre firedeler av gruppa Catch, som driver med k-pop. For uinnvidde kan dette beskrives som popmusikk med tilknytning til Sør-Korea, hvor popmusikkmarkedet er enormt.

-K-pop låter litt som amerikansk popmusikk, bare med litt mer av alt! De gjør litt ekstra ut av det, legger på koreografi og lager konsept ut av låtene. Det er også mer variasjon i hver sang, mener jentene, som var med på å ta initiativ til k-pop-dansegruppa på ISAK, som i dag teller hele 50 medlemmer. Det var dansingen som først fikk dem inn i universet. De så videoer på YouTube og lærte seg koreografi.

- Jeg ble helt i ekstase da jeg så videoene, det åpnet en helt ny verden. Alt var så fargerikt, jeg ble helt oppslukt, forteller Johnsen.

Fra Trondheim til Korea

Jentene forklarer at k-pop ikke bare er en greie i Sør-Korea og Asia, men populært i hele verden – ikke minst i både USA og Sør-Amerika. En folkehøgskole på Hadeland har til og med opprettet en egen k-pop-linje. Og ekstra sterkt står sjangeren i Trondheim. Flere koreanere pleier å besøke låtskrivercampen Song Expo, i tillegg huser Trondheim låtskriver- og produsentteam som Dsign og Deep Frost, som begge står bak en rekke k-pophits. Noe av æren skal nok også Isak-ansatte Tone Ravnås Bjørnstad ha. Hun har selv bakgrunn som k-popprodusent, og jentene forteller at hun har hjulpet dem mye.

Da det ble åpnet for publikumsstemmer under Billboard Music Awards i vår, knuste k-popbandet BTS både Justin Bieber, Selena Gomes og Ariana Grande i antall stemmer.

For Catch begynte det med dans, og det er fortsatt en viktig del av pakka, men nå er gruppa også i gang med å skrive egne låter.

Mange tusen lyttinger

Musikken er mer lavmælt fra nabostudioet, der Elisabeth Harbak (16) og Sunniva Knutsen Lund (16), som i påvente av et mer catchy navn foreløpig kaller seg Sunniva & Elisabeth, lar oss høre en fin, nedtonet coverversjon av Britney Spears' «Toxic». En versjon som har fått hele 11 tusen avspillinger på strømmetjenesten SoundCloud.

- Vi begynte her for tre måneder siden, etter at UKM spurte om vi ville spille inn ei låt vi framførte der. Så vi var ikke her før de fikk det nye utstyret. Men det er i alle fall kjempeproft her nå og vi får god hjelp, sier duoen, som allerede har opptrådt på Musikkfest.

- Det er bare ett år siden vi møttes, men vi fant fort ut at vi bare måtte lage musikk sammen.

Fått ny giv

Snorre Busch og Christian Scheby er studioveiledere ved Isak Artist, det vil si at de hjelper brukerne med det de måtte trenge i studio.

- Gaven betyr veldig mye, er de enige om.

- Mange av ungdommene her har Stargate som idoler. Mikkel har kommet så langt, at han gir noe tilbake betyr litt ekstra. Så kommer de fra den samme bransjen ungdommene vil inn i. De har banet vei, gått mot strømmen, det er en god lærdom, mener Busch, og fortsetter:

- Det viser at det går an å lykkes fra Trondheim. Mikkel vet selv hvor viktig det er for ungdommer å få tilgang på utstyr. Vi kunne med dette oppgradere over natta, noe som er helt utrolig. Det har gitt oss et skikkelig løft, og med utstyr som varer. Motivasjonen til å jobbe blir større, vi har fått en ny giv, sier Busch.

- Kom som du er

Studioveilederne framhever at Isak Artist er et lavterskeltilbud der ungdommer fra alle samfunnslag og erfaringsnivå får tilgang på utstyr man bare kan drømme om å skaffe seg privat. Det eneste kravet de setter, er at det skal være rusfritt.

-Du trenger ingen basiskunnskaper. Noen er helt ferske, andre har kommet langt. Noen vil være artist, andre vil lære det tekniske, noen vil ha veiledning i promo og hvordan man blir hørt, forklarer Busch og Scheby.

I tillegg har Isak fått kjøpe utstyr til innkjøpspris fra leverandøren 4 Sound.

-Mikkel ønsket av vi skulle kjøpe noe tidløst, noe som varer. Så ville vi at alle fire studio skulle utstyres og oppgraderes likt, forklarer Busch.

Mikkel Eriksen selv har vært med i prosessen og besøkt Isak ved et par anledninger underveis, han har også godkjent hvert kjøp. Gule mener det gir en ekstra dimensjon til gaven at Eriksen har vært så engasjert.

- Alle tar oss seriøst

- Alle her tar oss seriøst, ingen synes det vi gjør er teit. De spør hvordan det går og hvordan de kan hjelpe, de sitter ikke bare der. Derfor kommer vi tilbake, for å lære alt fra a til å, sier Catch-medlem Ida Amalie Rønning.

Jentene møtes på Isak for å jobbe med musikken én dag i uka. Da sitter de i fem strake timer fram til klokka 21.

- Det blir ofte mer enn det også. Det er så koselig å være her, vi vil ikke dra!

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Asiatisk pop fra Trondheim: -K-pop låter litt som amerikansk popmusikk, bare med litt mer av alt, forklarer (f.v.) Malin Johnsen, Ida Amalie Rønning og Camila Gervasoni i k-popgruppa Catch. Sjangeren er større enn folk flest vet, og i Trondheim står den sterkt. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Duo med ambisjoner: Over 11 000 har hørt Sunniva Knutsen (t.v.) og Elisabeth Harbak sin coverversjon av Britney Spears' «Toxic» på Soundcloud. Nå lager de også egne låter. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Løft: - På grunn av gaven kunne vi oppgradere over natta, noe som er helt utrolig. Det har gitt oss et skikkelig løft, og med utstyr som varer, sier studioveilederne Christian Scheby (t.v.) og Snorre Busch ved Isak Artist. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
I «Mikkelstua»: Innspillingsrommet hos Isak Artist har fått navnet «Mikkelstua» etter Mikkel Eriksen. Ola Høstflått Klæbo (16) tar rommet i bruk når han lager sin elektroniske musikk. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Ble jubel: - Det ble jubel blant personalet da vi fikk vite om gaven fra Mikkel, sier daglig leder ved Isak, Anne Britt Gule. Foto: Sebastian S. Bjerkvik