Etter flere års planlegging og et år med bygging kunne det nye Turnéteatret i Trøndelag (tidligere Nord-Trøndelag Teater) endelig åpne dørene lørdag formiddag.

100 millioner kroner har det nye kulturbygget på Johannes Minsaas plass på Verdalsøra kostet, og det hele feires med folkefest, teaterparade og to teaterpremierer. På teatrets studioscene spilles «Garage», et samarbeid mellom Turnéteatret og Cirka Teater, mens komedien «Kunst» braker løs på hovedscenen.

- Betyr svært mye

Teatersjef Nora Evensen er strålende fornøyd med åpningsfesten.

- Det har vært et fantastisk oppmøte på torget foran teatret, flere hundre møtte fram og det ble akkurat den folkefesten vi hadde håpet på. Det er blitt sagt veldig mye fint om det nye bygget og folk tror teatret vil bringe med seg mye godt for kulturen i Trøndelag, sier Evensen på telefon fra festen.

Hun tror et topp moderne teaterbygg lokalisert midt i Verdal vil få stor betydning.

- Før var vi lokalisert på Stiklestad, men å ligge på et torg midt i byen betyr enormt mye både for publikum, Verdal og regionen. Vi er lokalisert i bykjernen i et kreativt miljø, med blant annet Tindved kulturhage, teaterutdanningen og det rike lokalteatermiljøet som naboer. Det gir et flott utgangspunkt for synergieffekter, sier Evensen.

Rundt Minsaas plass skal det trolig bygges nye boliger, og Evensen har tidligere uttalt til Adresseavisen at det forhåpentligvis åpner kafeer i forbindelse med utbyggingen og at det bidrar til folkeliv i et nytt, kulturelt tyngdepunkt.

Enorm skulptur

Teaterpioneren og scenografen Gilles Berger, som mange kjenner fra Cirka Teater i Trondheim, står bak skulpturen «Supernova» som henger i taket i foajeen. Arkitektfirmaet Pir II i Trondheim har tegnet bygget.

Stolt teatersjef: Nora Evensen er strålende glad for at det nye Turnéteatret endelig åpner. Foto: LEIF ARNE HOLME
Fargerik åpning: Teaterparade på vei til det nye teaterbygget på Verdalsøra. Foto: Linn Blomseth
Folkefest: Åpningsfesten for det nye teaterbygget i Verdal trakk masse folk lørdag formiddag. Foto: Linn Blomseth
Kunst er jåleri? Lørdag er det premiere på forestillingen «Kunst» i det nye teatret i Verdal. Skuespillerne Hans Petter Nilsen (fra venstre), Tore B. Granås og Terje Ranes reklamerte for stykket. Foto: Linn Blomseth
Tydelig budskap: Tre, grønne fabeldyraktige teatergjøglere mener at det beste her i verden hadde vært om alle kunne være venner. Det er vanskelig å si seg uenig. Foto: Linn Blomseth