- Noen ganger må vi hente folk langt utenfra for å få et nytt blikk og skape stolthet for dem som bor her, sier Ingrid Langklopp på Stokkøya. Hun er daglig leder for Bygda 2.0 og Bygdeboksen.

De har inngått et tiårig samarbeid med den internasjonalt anerkjente kunstinstitusjonen Central Saint Martins College of Arts and Design (CSM) i London. Nyutdannede kunstnere får et månedsopphold på Stokkøya. Og det er kø for å bli med. De ferske kunstnerne må søke og gå gjennom et intervju før de blir plukket ut til å bo en måned i Bygdeboksen på Stokkøya.

LES MER OM BYGDA 2.0 HER

Fra bergvegg til kunst

De fire kunstnerne kom i begynnelsen av september. Så har de gjort seg kjent, planlegger, lager kunst og skal avslutte oppholdet med vernissasje for folk i lokalsamfunnet i slutten av måneden. De har valgt ut en bergvegg som står igjen som et sår i landskapet etter sprengingsarbeidet for å bygge veien og brua til Linesøya.

- Vi vet at i slutten av september skal det bli et kunstverk her, sier koordinator og kunstner, danske Kirsten Bertelsen. Hun har også sin kunstnerutdannelse fra CSM i London. Det er hun som har plukket ut de tre nyutdannede kunstnerne som får bli med. Hun forteller at hun har vært på leit etter de rette folkene.

Kunstnerisk driv og vilje til samarbeid

- Jeg ser etter folk med en sterk driv til å lage kunst og som gjerne vil samarbeide, sier Bertelsen.

-Jeg leiter etter folk som kan gjøre spennende ting. Her skal vi gjøre noe som virker umulig, fortsetter Kirsten Bertelsen. Hun er på Stokkøya for fjerde gang. Dette er andre året hun har med nyutdannede kunstnere som skal lage et kunstprosjekt. En av deltakerne i fjor bruker erfaringene fra Stokkøya til å lage en kunstmøteplass i Tokyo. En av årets deltakere har planer om noe lignende i Mexico.

Det absurde ved tid

Men akkurat nå er de mest opptatt av denne bergveggen rett ved havet på utsida av Fosen. Midtveis i prosjektet er de litt vage på hva vi kan vente oss av kunstverket, men regner med at det blir en form for installasjon.

- Hele ideen er å få et forhold til veggen, sier koordinatoren. De utforsker det absurde ved tid og er opptatt av at bergveggen har stått her så veldig lenge, og skal stå her lenge etter at de ikke er mer.

- Vi tenker på klippen, intervjuer klippen, har hatt lunsj med klippen og snakker med folk om deres forhold til klippen.

Snart kunstfjell: Ser du sju-tallet i bergveggen til høyre? Her skal londonkunstnerne utfolde seg. I slutten av måneden blir det vernissage av kunstverket som skal utforske det absurde ved tid og at fjellet har stått her så veldig lenge.

LES OGSÅ: Med orkesterplass mot storhavet

Bor sammen og arbeider sammen

- Det er en storartet opplevelse å være her, sier italienske Lucretzia Lyns Di Fazio. Hun leverte masteroppgaven sin før sommeren og er veldig glad for å få være med på Stokkøya.

- Vi bor i samme hus, lager mat i lag og arbeider sammen. Vi er stort sett sammen hele tida. Det er intenst – på en god måte.

Lucretzia Lyns Di Fazio har aldri vært i Norge før. Hun er oppvokst i storbyen Roma og bor i London. Stokkøya er langt borte, bitte liten og eksotisk.

- Hele Norge virker så langt borte og ulikt livet mitt i Roma og London. Dette er en storartet mulighet til å jobbe med naturen. Det er en stor utfordring å være her. Været og landskapet. Hver dag når jeg våkner opp, tenker jeg wow, se på sjøen, se på landskapet, se på skogen.

LES OGSÅ SIGNERT-ARTIKKELEN: Fra Bygda 1.0 til versjon 2.0