- Jeg er først og fremst veldig glad, og nå må jeg begynne å realisere de planene og ideene jeg har hatt tidligere. Formelt begynner jeg 1. januar 2019, men planleggingen begynner allerede nå, sier Egseth Hansen som har jobbet tett med Kristian Seltun siden 2012 i sitt virke som dramaturg ved teatret.

Les kommentaren: Dyktig, allsidig, godt likt - og sin forgjengers høyre hånd

Tredje kvinne

- Hvordan vil vi merke at vi får en ny teatersjef?

- Vi skal fortsatt ha en profil med stor sjangerbredde og en sterk kunstnerisk forankring. Vi skal ha høy kvalitet på arbeidet vi gjør, og vi skal knytte til oss kunstfaglige ressurser som regissører, scenografer og lys- og lyddesignere med høyt kunstnerisk nivå. Trøndelag Teater skal være et relevant og nyskapende teater for hele regionen. Samtidig skal vi være et av de ledende teatrene i nasjonal sammenheng, sier Egseth Hansen som blir teatrets tredje kvinnelige teatersjef.

Vil satse ungt

- Hva er dine fremste egenskaper som teatersjef?

- Jeg mener selv at jeg er god til å lede, få folk til å spille på lag, og gjøre folk gode. Jeg har sterke visjoner, og ønsker at vi skal ha et pulserende teater. Og jeg har lyst til å satse mer enn vi gjør i dag på et ungt publikum, sier Egseth Hansen og tilføyer at hun tror det blir spennende fortsette arbeidet med å glede og utfordre publikummet ved Trøndelag Teater.

Les også om: – Miljøet ved Trøndelag Teater er en snakkis

Danket ut kolleger

- Vi skal også fremover være et teater for hele regionen. Og vi skal fortsatt spille Ibsen, men om vi vil fortsette tradisjonen med å ha Ibsen hvert år får vi se på, sier den nye teatersjefen som danket ut flere av de interne søkerne ved teatret, som blant andre Mads Bones og Øyvind Brandtzæg.

- Jeg er veldig ydmyk når det gjelder akkurat det. Flere av dem som var blant favorittene til denne stillingen er jo mine nære kolleger, og de skal jeg fortsatt jobbe tett sammen med. De er store kapasiteter som det skal tas godt vare på.

- Kan en av dem bli din etterfølger som dramaturg?

- Det har jeg ikke tenkt på, men det blir jo en åpen post der nå da, sier Egseth Hansen smilende.

Da Trøndelag Teater søkte etter ny teatersjef i år, var det 12 søkere på listen.

Enstemmig valgt

Styreleder ved Trøndelag Teater, Terje Roll Danielsen, understreker betydningen av at Elisabeth Egseth Hansen ble enstemmig valgt av styret og ansettelsesutvalget. Hun seilte opp som den soleklare favoritten på grunn av sin brede erfaring fra mange deler av kultursektoren, at hun har solid utdannelse, og er populær på huset. Hansen er kunstfaglig utdannet innen estetikk og visuell kommunikasjon, og er cand.philol. i filmvitenskap fra NTNU og Universitetet i København.

Allsidig teaterbakgrunn

Etter endt utdanning har hun hovedsakelig jobbet innenfor det frie scenekunstfeltet som både kurator, konsulent, produsent og dramaturg. Hun har i to perioder vært ansatt ved Teaterhuset Avant Garden. Fra 2001 til 2002 hadde hun produsent- og informasjonsansvar, og fra 2004 til 2005 var hun kunstnerisk- og daglig leder. Hun har også jobbet som scenekunstkonsulent i Norsk kulturråd, en stilling som er blitt omtalt som «teatersjefen for det frie scenekunstmiljø.

Les også: Slik blir det nye teatret i Verdal

Mange gode kandidater

- Hun har en bred forståelse for teaterkunsten og er i stand til å sette sammen et bredt repertoar. Dette harmonerer helt med føringene vi har fra departementet. Men det var flott å se at vi har flere kandidater her ved teatret som var med helt opp til finaleløpet, noe som sier litt om hvilken styrke det er i ensemblet ved Trøndelag Teater. Det er veldig hyggelig at det ble en intern kandidat, og det var på tide at det ble en kvinne, sier Roll Danielsen.

Les om hvordan det går med Britannia hotel: – Hotellservicen i utlandet ligger flere lysår unna oss

- Elisabeth Egseth Hansen har bred kunstnerisk erfaring, solid utdannelse og er godt likt alle, sa styreleder da han offentliggjorde hvem som bli Kristian Seltuns etterfølger. Foto: Morten Antonsen