Sammen med Finn Walther og Henrik Flatås deltar Vegard Dahle på kortfilmkonkurransen til Hancheng Jinzhen International Short Film Festival i Kina.

Der skal trioen fra trondheimsbaserte Spætt film spille inn, klippe og vise en fiks ferdig film i løpet av 72 timer – i konkurranse med ni andre internasjonale og ti kinesiske filmteam.

- Det er en studie i effektivitet. Litt som lynsjakk, kan en si. Det er Minimalen-sjef Per Fikse som har invitert oss med. Han er en av de fem internasjonale dommerne og en kjemperessurs for festivalen med sitt enorme nettverk, sier Dahle på telefon fra Kina.

Det trønderske filmteamet med noen av de kinesiske statistene.

Festivalen arrangeres i Hancheng som ligger omtrent midt i Kina. Byen er på størrelse med Oslo, men liten i kinesisk målestokk.

- For oss er det en storby. Den ligger et par timer unna Xi'an som er kjent for sine terrakottakrigere. Det er få vestlige her, så det føles veldig eksotisk, og vi blir konstant tatt bilder av, sier Dahle.

Da trønderske Spætt Film begynte å grave i en gammel korrupsjonssak i New York, ble hovedpersonen deres forsøkt truet til stillhet

Krevde produktplassering

I tillegg til Norge og Kina er land som Frankrike, New Zealand, Mexico og Latvia med i konkurransen. Alle filmskaperne har fått de samme retningslinjene: Filmene skal ikke være lengre enn ti minutter, og temaet skal være «kjærlighet».

- Ettersom det er en konkurranse har vi prøvd å tenke litt annerledes. Vår film kommer til å handle om en enslig vestlig person i Kina som føler seg litt misforstått; han har følelsen av ikke å passe inn. Det er en historie om mangelen på kjærlighet, sier Dahle.

Over 8000 mennesker var til stede på åpningsseremonien til filmfestivalen. CCTV hadde riksdekkende tv-overføring til alle landets om lag én milliard innbyggere.

Det er første gang konkurransen arrangeres. Arrangørene er svært hjelpsomme og entusiastiske, forteller Dahle. Likevel er det ikke friksjonsfritt å lage film i et internasjonalt miljø, i et land der få snakker engelsk.

- Etter at vi var i gang med å lage filmen, fikk vi høre at den måtte inneholde en dialog der vi omtalte en viss ansiktskrem på en positiv måte. Det var så selvfølgelig for dem at de knapt nevnte det til oss, sier Dahle.

Kulturkrasj og kaos

De tre beste filmene premieres med om lag 65 000, 35 000 og 12 000 kroner. Men når vinnerne kåres, er de norske filmskaperne usikre på.

- Vi vet rett og slett ikke. Det er mange frivillige her som ikke snakker engelsk, og kommunikasjonen foregår i ulike kanaler og er derfor litt vanskelig. Det blir kulturkrasj når filmmiljøer fra hele verden møtes. Når språket i tillegg er en barriere, blir det lett kaos, sier Dahle, som understreker at han synes det er en ære å få muligheten til å lage film i Kina.

Fra innspillingen av filmen.

Til sammen skal de være 12 dager i landet. De første dagene gikk med på å reise rundt og se på mulige locations sammen med de kinesiske tolkene.

- Det har vært fullt kjør siden vi kom. Det går hånd i hånd å lage filmen og oppleve kulturen. Vi har møtt mange lokale og har fått servert mye spennende mat. Det er en mye bedre måte å få oppleve Kina på, enn å lande på en flyplass og sette seg inn i en turistbuss, sier Dahle.

Vant prisen

Ikke minst er filmfestivalen en fin nettverksportal, mener han.

- Vi har kommet i kontakt med filmskapere fra både Europa og Sør-Amerika, og det er verdifullt. Etter konkurransen planlegger vi å skyte film med noen av de andre teamene. Det er spennende med filmsamarbeid på tvers av kulturene. Ikke minst det å oppleve kinesisk filmkultur og hvordan de forholder seg til mediet, sier han.

Selve åpningen av festivalen var lagt til en stadion med minst 8000 publikummere – og riksdekkende tv-overføring. Festivalen var ferdig søndag.

Ifølge kortfilmgeneral Per Fikse tar Hancheng sikte på å bli Kinas kortfilmhovedstad.

- Når en slik kinesisk storsatsing velger å bruke oss som konsulenter, ser jeg det som en bekreftelse på at vi har gjort godt arbeid internasjonalt over en årrekke, sier Fikse.

PS. Søndag ettermiddag norsk tid ble det klart at Spætt film vant førsteprisen i konkurransen.