- Dette er en fantastisk og generøs gest fra Kjell Erik Killi Olsen, og det er så viktig for Trondheim, sier Anne-Karin Furunes, professor i billedkunst ved Kunstakademiet. Sammen med fem studenter ved KiT var hun nylig på befaring i bygården som kunstneren Killi Olsen har kjøpt for å etablere et kunsthus med utstillinger og kafé.

Her kan du lese mer om planene for :Denne bygården blir Kjell Erik Killi Olsens nye kunsthus i Trondheim

Stort mangfold

- Det begynner virkelig å bli et stor mangfold i denne byen, og dette blir et helt uvurderlig tilskudd fordi tanken blant annet er å fange opp nye kunststudenter. Vi har ikke noe som ligner på dette fra før, så jeg er helt overveldet over at dette skjer.

Mange visningssteder

Hun understreker betydningen av å ha flere ulike typer visningsteder for kunst i Trondheim.

- Dette er noe som vil komme hele kunstmiljøet her til gode. Unge kunstnere har mange utstillingsmuligheter i Trondheim, men dette blir et helprofesjonelt galleri som trekker det et skritt videre. Det blir en kunstscene som hele byen vil ha glede av, sier Furunes.

Les denne kommentaren: En strålende nyhet for Midtbyen

Studentene får utfolde seg

Studentene har allerede blitt invitert til å delta med kunstprosjekter i det nye kunsthuset. De skal presentere kunst i forbindelse med rehabiliteringsprosessen til bygget som foreløpig har fått navnet Kjøpmannsgata ung kunst (k.u.k.).

Det nye kunsthuset til Kjell Erik Killi Olsen har fått navnet Kjøpmannsgata ung kunst (k.u.k.)

- Jeg er så utrolig glad for at dette skjer med tanke på alle de flotte talentene vi har på Kunstakademiet. Alle kunststeder i Trondheim med Kunsthallen, Kunstmuseet, TSSK (Trøndelag Senter for Samtidskunst) og Kunstforeningen for å nevne noen har ulike profiler. Men dette gir et mangfold, sier Furunes.

Les mer om kunst ved Trondheim kunstmuseum: Hele kunstsamlingen blir tilgjengelig på nettet

Vil gi en smakebit på det som kommer

Per Stian Monsås er tredje års bachelorstudent ved KiT og ble svært begeistret for Killi Olsens planer med bygården.

- Dette blir noe helt spesielt som inkluderer både unge og mer etablerte kunstnere. Nå er planen at vi på KiT skal bidra til å «sprite opp» bygården og gjøre den visuelt behagelig å se på under ombyggingen. Vi skal gi folk en smakebit på det som kommer, sier Monsås og tilføyer at det blant annet kan bli snakk om å dekorere veggene.

Beboerne i denne bydelen betaler for en av verdens største kunstpriser

Attraktiv kunstby

Thea Meinert tok master ved Kunstakademiet i Trondheim i vår og har planer om å etablere en kunstpraksis her. Hun ble også positivt overrasket over Killi Olsens planer.

- Det er så bra at noen ser mot unge kunstnere, for det å være kunstner er spesielt tøft i startfasen. Dette er som en gavepakke, sier Meinert og sikter til at Killi Olsens kunsthus vil løfte frem ulike sider av kunstlivet.

- Det skjer mye på kunstfronten i Trondheim nå, og dette kunsthuset vil gjøre det mer attraktivt for unge kunstnere å etablere seg her, sier Meinert.

Les om Elmgreen&Dragset: - En utstilling som dette gir håp i en vanskelig tid

Gir energi

Kjell Erik Killi Olsen uttalte til Adresseavisen i forrige uke at et slikt sted er selve mangelen i denne byen. Det finnes ikke noe støtteapparat her. Unge kunstnere forsvinner før de får begynt.

- Jeg vet jo selv at det å starte som utøvende kunstner er veldig tøft, så her skal vi hjelpe og støtte kolleger. Og jeg lærer så mye av dette, av å møte unge mennesker med så mye energi. Vi tenker å dekorere veggene på utsiden her. Det er ikke sikkert vi får lov til det, men vi gjør det likevel, sier Killi Olsen.

Kunsthus for unge og etablerte kunstnere: Kjøpmannsgata 36-38 blir Kjell Erik Killi Olsens nye kunsthus i Trondheim.

Ifølge påtroppende leder for det nye kunsthuset, Cathrine Hovdahl Vik, er intensjonen med huset at det skal være en aktiv kunstarena.

- Dialogen med Kunstakademiet i Trondheim er kjempeviktig. Og vi ønsker å skape et engasjement og en entusiasme allerede nå i forbindelse med byggeprosessen av dette huset, sier Hovdahl Vik.

Les mer om internasjonal kunst her: Statoil har lenge investert i kunst. Nå har de kunst i verdensklasse