Hun har ligget i vannskorpa ei stund, både gjennom egne låtdrypp og tilstedeværelse i band som Østfrost. Ane Bjerkan fra Inderøy tar likevel et stort steg med sin solodebut «Nothing but Cherry Blossoms From Now on».

Hun opererer innenfor et alternativt og lettere eksperimentelt popunivers, et musikalsk landskap det blir stadig vanskeligere å stikke seg ut i, der det ikke lenger holder å være «god til å være norsk».

Og selv om hun ikke evner det hele veien, det er sanger på denne debuten som blir uforløste og anonyme, er det nok her til å slå fast at Bjerkan på sitt beste har det som skal til.

Melodiene er gode, men den virkelige bragden på albumet ligger i arrangementene, som er blant de mer intelligente og elegante jeg har hørt på lenge. Bjerkan kommer med en grunnleggende eksperimentlyst og motvilje mot klisjeer som er særdeles forfriskende. Hun tar i bruk tradisjonelle organiske bestanddeler som cello og piano, men også med «fremmedelementer» i form av snåle synther og Bjerkans hemmelige våpen; indisk harmonium. Hør for eksempel hvordan «Red Dragonflies», en i utgangspunktet ikke altfor original låt, løftes mot slutten etter hårene av et berusende arrangement og lydbilde, sistnevnte godt skrudd i studio av ringrevene Kenneth Ishak og Marcus Forsgren.

Nå skal en generelt, av så mange årsaker, være forsiktig med å sammenligne debutanter med Kate Bush. Men både på «Rainy Railway» og «Wheel of Fortune» kan en hos Bjerkan i alle fall ane snev av det samme ambisjonsnivået og den åpne og søkende grunnholdningen som er helt nødvendig. Det er også på disse låtene hun overbeviser mest som vokalist, med en sår innlevelse som imponerer – i de mer poporienterte låtene har hun fortsatt litt å hente både på selvtillit og autoritet.

«Nothing but Cherry Blossoms From Now on» er ikke en triumf fra start til mål, hun kommer nok til å lage plater som er enda tryggere og mer komfortabel i sin egen kropp enn denne. Men den er mer enn bra nok til at du bør merke deg navnet – Ane Bjerkan er altfor god til å forbli en hemmelighet.

Ane Bjerkan spiller på Habitat lørdag 14.10.

Anmeldt av VEGARD ENLID

Foto: Platecover