Røsten og Haga spiller for tiden sammen i forestillingen «På Tvert» med Turneteatret i Verdal. På Trøndelag Teater er ekteparet Wenche Strømdahl og Hallbjørn Rønning i full sving med forestillingen «Berre kjærleik og død». Alle fire er enige om at det å være et par også på scenen, er en sann berikelse.

Slik skal den nye teatersjefen lykkes

Altoppslukende yrke

- Vi er da ganske flinke til å skille jobb og privatliv, vi, er vi ikke? Spør Rønning og kikker bort på kona.

- Jo, vi er ganske flinke. Og i og med at vi begge er skuespillere, så forstår vi mekanismene som trer i kraft, og gir hverandre rom til å håndtere at det kan være et ganske altoppslukende yrke, sier Strømdahl.

De har stått på scenen sammen en rekke ganger, også i andre forestillinger som «Helg» av Torvald Sund og «Min största smärtas barn», om Harriet Bosses og August Strindbergs turbulente forhold. «Berre kjærleik og død» har de spilt sammen 60 ganger siden 2000. De har den under huden, og nå skal de gå løs på 14 forestillinger til.

Les kommentaren: Dyktig, allsidig, godt likt - og sin forgjengers høyre hånd

Reiser mange spørsmål

- Det handler om et kjærlighetsforhold som bare varer i fire-fem måneder, så tar han livet sitt. Og hun står igjen med mange, mange spørsmål. Hvorfor tok Tor Jonsson livet sitt, og hva kunne Ruth Alvsen som kjæresten og journalisten ha gjort annerledes? Og sånn rulles Tor Jonssons liv opp fra det starter i Lom til han blir stor i Oslo. Det er sterke saker, sier Strømdahl og fortsetter:

- Å spille autentiske personer er noe annet enn å spille fiktive. Det er noe med at disse menneskene har levd. Det gjør deg tander, ydmyk og skjelven på en annen måte enn når du spiller Ibsen og kan dikte videre i fortellingen.

- Det er en etisk balansegang, supplerer Rønning og understreker at deler av manuskriptet også er diktet. Forestillingen er ikke basert på en ren biografi.

Dybde og råskap

- For meg har det vært fantastisk å observere hvilken fantastisk dikter Tor Jonsson var. Han behersket form og meter i versene ekstremt presist. Det er et håndverksmessig mesterskap i hans diktning, kombinert med dybde og råskap, sier Rønning som har fortellerrollen i stykket.

Wenche Strømdahl og Hallbjørn Rønning spiller sammen i forestillingen «Berre kjærleik og død» ved Trøndelag Teater. Foto: Therese Henriksen Jægtvik

- For noen år siden var det mye snakk om at ektefeller ikke bør ha samme yrke. Men jeg mener tvert imot, at det gir en trygghet. Man sparer masse tid. Vi stoler på hverandre og trenger ikke vokte våre ord. Det er en velsignelse å kunne føle seg fri i kreativiteten, sier Strømdahl.

Her kan du lese om: Både lekent og ambisiøst

- Vill etter bading

- Hva gjør dere rett før dere skal på scenen sammen?

- Går turer. Kanskje vi tar en løpetur. Bader, sier Strømdahl.

- Du er helt vill på bading, sier Rønning og tilføyer.

- Hun borer hull i isen ved hytta og så senker hun seg nedi, sier han humrende om en av konas favorittsysler utenfor scenen.

Se blinkskuddene fra den kongelige festdagen

Spilt sammen i spel

Også Evy Kasseth Røsten og Paul-Ottar Haga har stått på scenen sammen en rekke ganger tidligere, blant annet i spel som Elden og Den siste viking. Nå er det Olav Duuns «På Tvert» det handler om. De stortrives med å jobbe i lag.

- Det er så bra med den tryggheten det gir å kjenne hverandre så godt når du skal prestere kveld etter kveld for et publikum. For meg tilfører det noe ekstra som gjør at jeg trolig henter ut enda mer, sier Røsten og tilføyer at ektemannen gir henne både guts og trygghet

- Det gir en bonus i samspillet at vi har en felles forståelse av det vi holder på med, og at vi har øvd på dette i fellesskap, sier Røsten og får støtte fra Haga rundt sine betraktninger om det å være et par både på scenen og privat.

Les mer her: Slik blir det nye teatret i Verdal

Teater døgnet rundt

- I perioder diskuterer vi teater døgnet rundt, og da kan skillet mellom hjem og jobb bli noe utvisket. Samtidig har vi jo to små barn på seks og sju år som gjør at vi normalt ikke har mulighet til det, sier Haga og sikter til at de nå er inne i en treukers periode med et 15-talls forestillinger knyttet til Turneteateret i Nord-Trøndelag.

Paul-Ottar Haga og Evy Kasseth Røsten spiller sammen i forestillingen "På Tvert" ved Turneteatret i Verdal. Foto: Therese Henriksen Jægtvik

- Dette er nesten som et eventyr og en bonus det at vi kan reise sammen på tur. Nå får vi både tid til å jobbe tett og være kjærester, sier Røsten.

De har hatt en lang periode med øving. Helt siden mars har de forberedt seg på denne turneen med forestillingen som er basert på Duuns psykologiske drama.

Her kan du lese om at Nå får også sørtrønderske kommuner fast teaterbesøk

Om hvordan livet er

- Dette er en forteller-forestilling, der vi både forteller en historie og spiller scener. Det er en leken teaterform med mange aspekter rundt et trekantdrama. Det handler om undertrykte følelser og uoppnåelige følelser, og ensomhet. Ja, hvordan livet er, avslutter Haga.

Les også: Bygger nytt teater til 100 mill.