Ingrid Ovedie Volden debuterte i 2016 med den fine ungdomsboka «Alt som teller». «Hjertet er en knyttneve» er hennes andre bok for unge lesere.

Hovedpersonene heter Oliver og Aline. Moren til Oliver har flyttet fra familien, sammen med en øyelege, og tilbake sitter faren til Oliver, knust av kjærlighetssorg. Oliver er en av de tøffe guttene i klassen, mens Aline er nyinnflyttet. Hun har en plan om å bli så mistilpasset at familien må flytte tilbake.

På skolen har de fått i oppgave å velge et av kroppens organer å skrive om. Aline har valgt hjertet. En dag faller faren til Oliver om foran fruktdisken i matbutikken, årsaken er hjerteinfarkt. Vi røper vel ikke for mye hvis vi sier at det oppstår varme følelser mellom Oliver og Aline.

Volden tegner nydelige portretter av de unge menneskene, og skildrer med stø hånd deres følelsesliv - glede og forelskelse, men også usikkerhet og forelskelse. Men ikke bare det, hun skildrer også de voksne på en forståelig og fortreffelig måte, at også foreldre kan være sårbare, og hvor vanskelig det kan være for barn å oppleve dette. Boka kan således også anbefales varmt til et mer voksent publikum.

Forholdet mellom Oliver og faren er nydelig skrevet, sårt og varmt. Grepet med å la Oliver og Aline veksle på å være fortellerstemmer er også svært vellykket, det skaper spenning og dynamikk i fortellingen. Hun får på denne måten også fram to forskjellige personligheter, som på tross av ulikheter har en hel del til felles. Språket er for øvrig plettfritt, effektivt og ujålete. Hun får sagt det vesentlige med enkle ord.

Volden viste med den første boka at hun er et åpenbart talent. «Hjertet er en knyttneve» er på samme høye nivå, og hun har med to bøker markert seg som en av de virkelig gode og viktige stemmene i norsk barne- og ungdomslitteratur.

Anmeldt av ØRJAN GREIFF JOHNSEN