- Jeg har tro på strenge foreldre, sier suksessforfatteren Maja Lunde.

Selv er hun mor til tre. Men her snakker hun om noe mer overordnet. Maja Lunde ønsker strenge foreldre i form av myndigheter som setter strenge rammevilkår, som igjen påvirker valgene hver enkelt av oss tar.

- Sinnene var i kok før røykeloven ble gjennomført. Men innstillingen endret seg fort. Jeg tror det samme kan skje med mange miljøtiltak, sier Lunde.

- Det er ikke mye som skal til. Om vi alle endrer livene våre litt i riktig retning, vil det monne mye, sier Lunde. Hun har nå utgitt andre roman i en planlagt kvartett med bøker der verdens klimaproblemer avdekkes.

Er ikke flink nok selv

- Hva med deg selv, hva gjør du i ditt private liv?

- Ikke nok. Blant annet reiser jeg for mye med fly på jobb, sier Lunde.

Men hun er blant dem som har bidratt til alminnelig bevisstgjøring gjennom den internasjonale utbredelsen av romanen «Bienes historie», en «enn om»-historie om hva som ville skjedd om biene forsvant.

Oppfølgeren «Blå» har tidsplan i 2017 og 2041. En kvinne gjør opprør mot oppdemming av et vassdrag på Vestlandet. I en klimaflyktingleir 28 år senere i Vest-Frankrike møter vi en mann og hans lille datter.

Halvveis i planlagt klimakvartett

Bøkene utgjør halvparten av en planlagt klimakvartett, der Lunde til slutt knytter sammen alle historiene i de fire bøkene.

«Bienes historie» var Lundes debut som «voksenforfatter», men hun jobbet med film og TV i mange år før det. Første gang hun ble nevnt i Adresseavisen var i 2004, som sjef for Amandusfestivalen. Andre gang var hun «hoppende glad» etter å vunnet pitchekonkurransen i Kosmorama 2011 med «Battle».

Vant Kosmorama-pris i 2011 – nå kommer filmen

Det er en dramatisk kjærlighetshistorie i slekt med «Romeo & Julie» og «West Side Story», men også inspirert av dansefilmer som «Dirty Dancing» og «Flashdance».

Det vil gå over syv år fra hun vant konkurransen, til filmen får premiere neste år i regi av Katarina Launing. Nå i november er det dessuten premiere på en annen film basert på et Lunde-manus fra 2006, nemlig grøsseren «Hjemsøkt».

Film tar tid

Film tar altså tid, men da kan man rekke mye annet i mellomtiden. Etter Kosmorama-seieren har Maja utgitt flere barnebøker, hun har vært manusforfatter på barne-tv-serier og Nrks komisuksess «Side om Side». Og ikke minst: Hun har slått gjennom internasjonalt som skjønnlitterær forfatter med «Bienes historie».

Boka ble en opplagsvinner i Norge i 2015, og har siden blitt en kritiker- og publikumssuksess i mange land – blant annet Tyskland. Nå får den god mottagelse Storbritannia. Høsten 2017 er Maja Lunde den mest suksessrike norske forfatter internasjonalt. Nå opplever Lunde like stor internasjonal interesse for «Blå», som allerede er solgt til ti land.

Høyaktuell problemstilling

Og det er, dessverre, ingen ting å utsette på aktualiteten.

Mens undertegnende leste «Blå», flimret diverse nyhetssaker over tv-skjermen. Enorme gressbranner i Portugal, den verste stormen på 50 år i Irland, flomvarsel på Sørlandet. Det ga en ekstra dimensjon til boka, som skildrer et Europa rammet av tørke og oversvømmelser

- Jeg har lagt nåtidshandlingen i boka til 2041, med støtte i klimarapporter. Nå lurer jeg på om jeg har lagt den litt for langt frem i tid. Det er ikke urealistisk at Europa kan oppleve av ekstreme naturfenomener som femårstørken jeg beskriver mye tidligere. Om vi altså ikke gjør mer for å hindre utviklingen, sier Lunde.

Opptatt av foreldre og barn

- I begge bøkene dine er dessuten forhold mellom foreldre og ban sentralt?

- Jeg tror jeg alltid vil skrive om relasjonen mellom foreldre og barn, sier Lunde, som om få uker også kommer med en ny barnebok.

Det virker ikke som det er akutt fare for skrivesperre der i gården. Lundes skriveglede ble ikke affisert av suksessen med debutromanen. Hun skriver fortsatt så ofte hun har tid. Da vi traff henne en ettermiddag i Trondheim, hadde hun hatt dagens skriveøkt på flyet opp fra Oslo.