Rastløsheten i Erik Byes liv (1926 - 2004) linkes mot oppveksten, bokstavelig talt, i koffert den gang faren reiste rundt i USA og Europa som fetert operasanger.

Rytmen i tilværelsen satte seg mer da foreldrene kjøpte en nedlagt husmorskole som de gjorde om til pensjonat. Men da tyskerne okkuperte landet og inntok Bye´s Pensjonat på Nordstrand som base, ble Eriks raseri vekket til motstandsmann i Milorg, 16 år gammel. Noen år tidligere hadde Erik hørt dramatikken rundt forliset til dampbåten «Rokta» i Hustadvika, direkteført på radio, og han fikk nye helter i Redningsselskapet og sjøfolk generelt, noe som senere skulle gi grobunn til en rekke publikumsuksesser, som f.eks «Vi går ombord».

Asbjørn Bakke har brukt 7 år på biografien, intervjuet et hundretalls mennesker og lest milevis med brev. Og det oser kvalitet i alle ledd. En velskrevet og spennende historie, i et naturlig tidsfølge, om en manns liv som som struttet av kreativ energi som folket elsket gjennom radioprogrammer som «Søndagsposten», men som også utfordret lørdagskosen på TV ved å ha PLO-lederen Yasir Arafat som gjest i studio.

Likevel slet han med et vaklende selvbilde; han snakket seg heller ned en opp. Likevel så på sin kulturelle innsats som en bygger av nasjonens selvfølelse. Tiden som omvandrende lasaron i USA, på bunnen og blakk, som ble til bestselgeren «Munnspill under åpen himmel», og jobben som mudderpramsliter på Hudson-elva, praten med alkoholiserte krigseilere skapte en holdning til såkalte vanlige folk som gjorde at han la bort en akademikerkarriere. Han hadde likevel en "Master of Art" i lomma, om Mark Twain.

Et eventyrlig livsløp, med reportasjereiser til flere land, bl.a i Tibet og i Afrika. Han dekket krigen mellom Nigeria og Biafra, der han fikk skadet seg, noe som han slet med resten av livet. Men også etter hvert et økende alkoholforbruk, krydret med opp til 60 rullings med Petterøes 3 per dag. I løpet av noen måneder kunne han gi ut plate, bok og spille hovedrollen i en film, i tillegg til programlederjobben.

Det brant litt i begge ender, men kona Tove sto steilt ved hans side og de fire barna var glad i sin far, selv om han var ofte borte. Forfatteren av denne mursteinen om et unikt menneske har gjort en biografisk bragd som vil slå kraftig ut på salgstallene i lang tid. Ei drømmebok for min mor, hvis hun hadde levd.

Anmeldt av STEIN ROLL