Siden gjennombruddet i 2015 har låtskriveren og sangeren fra Os utenfor Bergen blitt en av våre viktigste norske artister.

Debutalbumet fra året etter, «All My Demons Greeting Me As A Friend», gikk rett til topps på VG-lista, der den lå inne i nesten et helt år. Bare i fjor spilte hun mer enn 200 konserter verden over, i tillegg til å opptre på de viktigste amerikanske talkshowene.

LES ANMELDELSEN: Aurora imponerer

Tre spellemannspriser har det også blitt.

- Den brå suksessen kom veldig uventet på meg. Jeg tenker ofte på at det er et rart yrke å ha. Det er ikke slikt man kan bli eller gjøre, men så er det jo det, sier Aurora.

Det var i 2014 hun innså at folk faktisk likte låtene hun laget. Da var det bare å peise på, skjønte hun.

Jobben en hjertesak

- Jeg jobber veldig hardt til tider. Det er det man må gjøre for å få til noe. Samtidig er det enkelt når man jobber med en hjertesak, da strekker man seg lengre enn hva hjernen tror en kan. Det har gått fort, men samtidig veldig sakte.

- Jeg tror alle egentlig visste at min musikk ikke er veldig upassende, men ganske snill, sier Aurora.

At hun har lyktes som musiker og låtskriver, har ikke forandret henne som individ. Men det har gjort mye med tankene hennes og hvordan hun ser seg selv og verden, forklarer hun.

- Inni meg er jeg den samme, kanskje litt klokere, men enda mer impulsiv. Nå handler livet om mer enn meg selv; jeg må dele meg selv med flere. Det er viktig at folk som ser opp til meg, ser at det er helt greit bare å være menneskelig. For jeg er veldig menneskelig, veldig følelsesstyrt og av og til veldig teit.

Ikke upassende musikk

Denne uka er Aurora i Trondheim for å spille en skreddersydd konsert Nidarosdomen torsdag. Med seg har hun Oslo Fagottkor, strykere og eget band, til en konsert der hun skal spille både egne låter, coverlåter og salmer i helt ny drakt.

Da det først ble kjent at Aurora skulle spille i nasjonalhelligdommen, vakte det debatt innad i kirken. Domkantor Magne Draagen og menighetsrådet avslo først konserten, og hevdet at arrangør Olavsfestdagene truet med «mediekjør» om de ikke fikk gjennomføre.

«Ingen trussel, men en saksopplysning», svarte Petter Myhr i Olavsfestdagene.

- Jeg tror alle egentlig visste at min musikk ikke er veldig upassende, men ganske snill. Jeg tror den kommer til å passe veldig fint i kirkerommet. Samtidig har jeg respekt for tradisjonen, og debatten rundt hvordan kirkerommet skal tilpasses og utvikles, og i hvilket tempo det skal skje. Når ting diskuteres, betyr det at de blir tatt på alvor. Da blir det enda gøyere å opptre, sier Aurora.

Ny plate til våren

Aurora jobber for tiden med nytt materiale, som skal spilles inn i januar – og utgis på plate i løpet av våren. Hun vil ikke røpe så mye, annet enn albumet vil få mer pusterom enn debuten.

Konserten i Nidarosdomen finner sted tre dager etter 500-årsjubileet for reformasjonen, med en kirke pyntet for fest. NRK filmer hele konserten, som etter planen skal sendes på tv i romjula.

- Uansett hvem jeg synger for, er konserten det aller viktigste der og da. Det er ekte mennesker i salen, og hva er jeg uten dem? Og så er det fint at bestemor kan få se konserten hjemme i romjula, sier Aurora Aksnes.

LES ET TIDLIGERE INTERVJU MED ARTISTEN: - Det er akkurat som om de sangene jeg skrev da jeg var ti-elleve år, passer livet mitt bedre nå