Pokaler, Rosenborg-drakter og andre rare produkter utgjør utstillingen «RBK i 100» ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. Et 60-talls pokaler fra 1960 og frem til i dag står på rekke og rad. Både kongepokalene, seriemesterpokalene og vandrepokalene vises frem.

Kunstidustrimuseet åpner utstilling med et 60-talls pokaler Rosenborg har mottatt gjennom tidende, i tillegg til drakter, og en rekke pussige effekter fra RBK.

Les også: Her blir tilskuerne en del av kunsten

Fenomenet Rosenborg

- Noe av ideen med denne utstillingen er å se på Rosenborg fra designhistoriens synsvinkel. RBK er et eget univers i Trondheim som har betydning for veldig mange. Rosenborg er et fenomen, sier Jan-Lauritz Opstad, seniorforsker ved Kunstindustrimuseet.

- Det er ekstremt mye forskjellig å se på denne utstillingen som er basert på en viktig del av Trøndelags historie. Og dermed er den heller ikke uten glimt i øye, supplerer Åshild Adsen, direktør ved Kunstindustrimuseet, og sikter blant annet til trusene og sigarene med RBK-logo.

En rekke dametruser med RBK-logo og ulik påskrift stilles ut ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, «RBK i 100».

Tanken bak utstillingen er å vise frem den svart/hvite identiteten og den visuelle profilen til byens fotball-lag. I tillegg har museet satt fotballpokalene inn i en kunsthistorisk sammenheng helt tilbake til antikkens tid.

Les også: - Hun var Norges svar på Arne Jacobsen og er etterspurt over hele verden

Pokalen et viktig kunstobjekt

- Det er ulike varianter av pokaler i RBK-samlingen, men selve formen er veldig konservativ. Du skal dra kjensel på en kongepokal, og mengden pokaler her er slående i norsk sammenheng, sier Adsen og tilføyer at pokalene har vært et viktig kunstobjekt gjennom tidene og ble blant annet benyttet som drikkebeger. Hun mener det er viktig å åpne museet for et nytt publikum og tror utstillingen kan være en døråpner for dem som aldri har vært på et museum før.

- Noen mener det ikke går an å blande sport og kunst, men vi synes det er helt naturlig å invitere Rosenborg inn med den pokalsamlingen og den visuelle profilen de har. Og denne gjenstandskulturen er viktig for folk. Det er mange som blir samlere av Rosenborg-gjenstander, sier Adsen.

4000 RBK-gjenstander

Kjell Stølen har fulgt Rosenborg i mer enn 40 år, og samlet på Rosenborg-effekter like lenge. Han har kjøpt et eksemplar av alle offisielle produkter som har blitt laget, og har leiligheten full. Deler av samlingen på mer enn 4000 gjenstander har han nå lånt ut til Kunstindustrimuseet.

- Det mest eksklusive i dag er de ekte spillertrøyene som har vært brukt av en spiller i en kamp, sier Stølen. Nylig supplerte han samlingen sin med Rosenborg-seng og Rosenborg-sykkel.

- Om ikke alt dette er kunst, er det i alle fall innenfor den kunsthistoriske interessesfære. Dette handler om en fotballkultur som mange har et forhold til, sier Håkon Andersen, førstekonservator ved museet.

Hele Trøndelags fotball-lag

Daglig leder for Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, synes det er artig at folk også utenfor idretten kan få tilgang til det hun kaller hele Trøndelags eiendom.

Trondheim: Kunstidustrimuseet åpner utstilling med 60- pokaler som Rosenborg har fått gjennom tidende. T.v Åshild Adsen, direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum og Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg ballklubb.

- Vi ble veldig overrasket over omfanget vi også. Det har jo vært så mange rare Rosenborg-produkter opp gjennom tidene, at her tror jeg alle får seg en overraskelse, sier Dyrhaug, som ble spesielt begeistret for å se pokalene nypussa og skinnende blanke.

- Vi pusser dem jo vi også, men de blir aldri i næheten av så blanke som dette, sier Moe Dyrhaug.

Utstillingen åpner lørdag 4.november og blir stående til 18.februar.

Les også: Ingrid blir bedre i matte fordi skolen hennes vektlegger kunst og kultur