- Vi føler oss litt lurt, sier Bernhard Skarpeid til Aftenbladet.

Han var blant flere titalls turister som aldri kom seg til Preikestolen mandag ettermiddag.

Selve innspillingen av scenene til den nye Mission Impossible-filmen på Preikestolen skulle i utgangspunktet starte tirsdag. Forarbeidene har allerede pågått i flere dager. Da Bernhard Skarpeid mandag formiddag kom til parkeringsplassen, fikk han beskjed om at Preikestolen ville være helt stengt for publikum frem til klokken 13.00.

Da han var nesten helt fremme, og en vakt forklarte ham at han måtte vente til klokken 15.00 med å nærme seg platået, ble han meget irritert.

- Jeg våger å påstå at produksjonsselskapet her ikke holder avtalen de har med Stiftelsen Preikestolen. Man er allerede på kant med allemannsretten når en stenger naturen på denne måten. Da er det ekstra ille at avtaler ikke holdes, sier Skarpeid.

Flere måtte snu

Skarpeid, som er fra Stavanger, la turen til Forsand akkurat denne mandagen fordi han har besøk av en venn fra USA.

- Det er ikke bare jeg som er skuffet. Flere titalls personer har vært oppe her bare for å snu før de har nådd målet. Det er kaldt å stå her å vente i timevis, sier Stavanger-mannen.

Han ønsket å vise Preikestolen til besøket, men da Aftenbladet snakket med ham klokken 14.00, innså han at han måtte snu uten å ha nådd selve attraksjonen.

Et kvarter tidligere tok Aftenbladets fotograf dette bildet:

I dette tauet henger Tom Cruise. Foto: Jon Ingemundsen

Jevn helikoptertrafikk

Tre dager er satt av til selve innspillingen av de dramatiske scenene på Preikestolen. Nedriggingen av alt utstyret skal skje fredag 10. og lørdag 11. november. Onsdag søkte filmproduksjonen om å få doble antall flyvninger i området. Dagen etter ga Forsand kommune sitt ja. Fra oppstarten av riggingen til alt utstyr er borte får helikoptrene ta 820 turer til Preikestolen.

Mandag gikk helikoptertrafikken jevnt og trutt.

Bildet viser filmstjernen Tom Cruise som henger utenfor Preikestolen. Mandag fikk ikke Aftenbladet avklart om filminnspillingen faktisk hadde startet, men det ble ropt «action» på fjellplatået, skriver avisen.

Flere vakter var plassert rundt om i fjellet for å stanse turister. Blant dem som ble stanset var ekteparet Gareth og Abbie McLearnon fra London, som måtte nøye seg med en selfie hvor de riktig nok fikk Lysefjorden i bakgrunnen.

Tre ungarske turister måtte Ties van Langen fra Stiftelsen Preikestolen løpe etter for å stanse.

Beklager at stengingen dro ut

- Det er blitt stenging utenom programmet i dag. Vi ble spurt om det var mulig å få til en løsning der filmfolkene kunne få være for seg selv på Preikestolen midt på dagen. Det innebar å holde turgåere igjen, sier Audun Rake, styreleder i Stiftelsen Preikestolen, til Aftenbladet mandag.

Ifølge Rake var planen å holde igjen turgåere mellom klokken 11 og 13.

- Det dro litt ut mot slutten. De var ikke ferdige før i 14-tiden. Litt før klokken 15 ble det åpnet igjen. De fleste aksepterte dette, sier han.

- Ble stengt på kort varsel

Selve Preikestolen er som kjent stengt. De som vil se attraksjonen disse dagene, må ta av hovedstien om lag halvannen kilometer før og gå til platået over Preikestolen. Dessuten må de gå i følge med guide.

- Det skulle vært åpent dit i dag, men ble stengt på kort varsel. Vi forsøker å organisere turer hit også på de dagene Preikestolen er stengt under filminnspillingen. Det er da ikke lov å gå alene, folk må gå i grupper sammen med guide, sier Rake.

Han viser til at Forsand kommune har vedtatt stenging i forbindelse med filminnspillingen.

De guidede turene vil gå fra parkeringsplassen, men folk må beregne venting – og i verste fall full stenging.

- Jeg kan ikke garantere at vi får til at folk kan besøke Preikestolen, men vi forsøker å få det til. Vi legger ut informasjon om når det blir mulighet for turer på vår Facebook-side, sier Rake.

Det ble mye venting på turistene som ville til Preikestolen. - Vi føler oss litt lurt, sier Bernhard Skarpeid (til venstre) Foto: Fredrik Refvem