Nå er de i gang. Trondheimsolistene og den nye kunstneriske lederen, Geir Inge Lotsberg, har nylig gjort sine første konserter sammen. På Ørland og i Trondheim. Etter mer enn 15 år med Øyvind Gimse som leder, tok Lotsberg over første august.

- Er gjengen greie mot deg?

- Ja absolutt, dette har vært en helhjerta start. Og en av grunnene til at jeg sa ja til å bli kunstnerisk leder for dette orkesteret er den innstillingen de har. Dette er en sunn og entusiastisk gjeng, de vil det beste hele tiden og er villige til å strekke seg langt for å oppnå de felles målene vi setter oss, sier Lotsberg og kaller det en drømmesituasjon for en musikalsk leder.

Kom til dekket bord

- Hvordan er formen til Trondheimsolistene akkurat nå?

- Jeg er veldig ydmyk og stolt over å få overta et så bra orkester. Jeg kom jo til dekket bord. Så min jobb er å tilføre noe av min erfaring og min identitet som musiker, i tillegg til å øve inn nye verk.

Stått mye på scenen

- Din identitet, hvordan vil du beskrive den?

- Jeg har vært profesjonell musiker siden jeg var 16 år og har gjort nesten alt. Det vil si at jeg har spilt i orkester, jeg har vært solist, spilt 26 år i en strykekvartett, og undervist i 24 år. Og jeg har gjort plateinnspillinger både som utøver og produsent, forteller Lotsberg som alltid har spilt mye konserter. Drivkraften er å møte publikum og formidle musikken.

- Det gir en enorm energi å kommunisere med publikum. Det er da budskapet får en retning, sier Lotsberg og innrømmer at han er en ekte ekshibisjonist, på musikkens vegne.

Må treffe formen

- Kicket er å få være med på noe som er større enn deg selv. At du kjenner at nå skjedde det noe. Selve konserten er karamellen, men prøvene i forkant er også utrolig viktige. Det er der vi utfordrer hverandre på hva vi kan få ut av et verk. Det handler om å treffe formen.

- Som en toppidrettsutøver à la Petter Northug?

- Ja, det er mye av det samme. Man må bygge seg opp til å yte. Foran korte konserter handler det om å samle seg for det korte innslaget man skal gi. Men foran et langt verk må man passe på å ikke øve så mye i forkant at man er sliten før man begynner, sier Lotsberg.

Her kan du lese flere saker : Siste kveld med gjengen i Trondheim  Slutter i Trondheimsolistene

Viktig å være synlig

- Hva slags trender gjelder for klassisk musikk i 2017?

- Trendene i dag er at den klassiske musikken og alle mulige andre sjangere står mye tettere hverandre. Den komponerte samtidsmusikken og den improviserte, som f.eks. jazzmusikken, de sklir litt over i hverandre. Og dette er mye tydeligere i dag enn for 20 år siden, sier musikeren, og tilføyer at det er viktigere enn noen gang å være synlige for å vekke folks nysgjerrighet.

- Vi må spille hundre prosent helhjertet, og vi må vise hvor viktig musikken er. Alle kan ikke få med seg alt i det store mangfoldet som er nå, men vi må være flinke til å dele med andre hva vi gjør, sier Lotsberg.

Musikerne i Trondheimsolistene kjente Lotsberg godt fra før. Han har gjestespilt med orkesteret en rekke ganger og var den de ønsket seg som Gimses etterfølger.

- Det er alltid sunt for et orkester med ny innflytelse, og Geir Inge har en musikalsk lekenhet blandet med kvalitet og kunnskap som er helt unik. Han har et tydelig kroppsspråk og er lett å lese, noe som også gjør ham til en god pedagog, sier Elisabeth Uddu, fiolinist i Trondheimsolistene.

Her kan du lese om kunstprofessor Jan Brockmann: - Vi blir dummere uten kunst