Til vanlig er Martin Mostad kokk på produksjonskjøkkenet i Trondheim kommune. På fritiden rapper han og opptrer med artistnavnet Oppkast Ala Kart.

Fredag var han en av de ti finalistene i årets utgave av Trøndersk mesterskap i  livemusikk på Nidelven bar og scene. Det endte med at 30-åringen gikk til topps med klar margin, stemt frem av en jury og publikum i salen.

- Dette er gjevt. Trøndersk mesterskap er en tradisjonsrik institusjon, så det er veldig stas å vinne dette, sier Mostad som tidligere har spilt både på Trondheim Calling, Klubb-Pstereo og Rotvollfestivalen.

Her er finalistene i fjorårets TM: Live

Alene på scenen

I alt 50 artister og band meldte seg på til årets trønderske mesterskap. 20 av disse ble plukket ut til å delta på live-uttakingen som foregikk over to kvelder. Deretter ble ti av disse plukket ut til å delta i finalen.

Mostad var den eneste hiphoperen blant finalistene, og han var også den eneste som opptrådte alene.

- Jeg gidda ikke ta med meg noen DJ, for jeg skulle jo bare spille en låt. Da jeg gikk på scenen var jeg bare opptatt av å gjøre det beste jeg kunne. Jeg tenkte at jeg kunne ha en sjanse, og fredag kveld følte jeg meg veldig bra, forteller Mostad dagen derpå.

Han beskriver seg selv som en trøndersk rapper på 30 år som ser ut som en på 20, som trives med å stå på scenen og spille sin musikk foran publikum.

- Jeg har vært interessert i tekst og hiphop siden jeg var 12-13 år, men jeg er nok ganske lite hiphop til å være rapper. Jeg er bare meg selv, jeg er ikke opptatt av å ha noe spesielt uttrykk, sier han.

Rappet om puppen

Vinnerlåta har han kalt «Puppen».

- Den handler om at det ikke alltid er så enkelt å si til noen at en liker dem, at det er lettere å touche puppen gjennom teppet. Den handler vel litt om at menn er dumme dyr, vi er egentlig en gjeng med apekatter, oppsummerer han.

- Hva betyr det å vinne Trøndersk mesterskap?

- Det betyr at jeg vant litt penger som jeg kan investere i nytt utstyr, og jeg får litt studiotid. Det er ikke så dumt, for jeg vil fortsette å lage musikk og opptre. Den følelsen når du gjør det bra på scenen, den er så utrolig bra. Da blir du høyt oppe, sier han som klarte å få med seg den tunge pokalen helt hjem etter endt feiring. Nå står den i vinduskarmen. Og snart slipper han en ny singel.

- Den heter «Solo» og vil bli sluppet på alle digitale kanaler. Den kan folk glede seg til, sier han.

Ikke bare en guttelek

Trøndersk mesterskap live er en videreføring av tidligere Trøndersk mesterskap i pop og rock som har pågått uavbrutt siden 1962. Leder for arrangementet, John Otto Sunde, sier at de i år hadde et langt bredere sjangergrunnlag enn tidligere.

- Årsaken er nok at vi har fjernet endingen pop og rock. I år hadde vi innslag av metal, rock, hiphop, jazz, vise og folkrock, sier Sunde.

Han forteller at mesterskapet alltid har vært førende for populærmusikk i Trøndelag.

- Det som går som en rød tråd blant de påmeldte, er at de ønsker å vise frem musikken sin, og at de ønsker å få flere spillejobber. Kanskje har de startet et nytt bandprosjekt, eller de har hatt en liten pause og startet opp på nytt. Mesterskapet er et fint trinn mot å kunne spille på større scener igjen, sier Sunde.

Han er glad for bredden i konkurransen, og for kvinneandelen:

- Det er hyggelig at kvinneandelen øker for hvert år. Av finalistene hadde fire av ti kvinner med i bandet. Slik var det ikke for noen år siden. Rock og pop har vært en guttelek, sier han som tror det innebærer prestisje både å komme til finalen og ikke minst vinne mesterskapet.

Ti finalister

Her er de øvrige finalistene i årets utgave av trøndersk mesterskap:

Waste A Saint - rockeband frontet av 22 år gamle Boogey Stefansdottir

Øyvind Weiseth - gitardrevet indiepop

Artwork Of Hate - trøndersk metal fra Klæbu

Frida Natland - jazzy pop-musikk fra Steinkjer

Hjerterøst - folkelig rock fra Levanger

Bright Lights - alternativ rock fra Trondheim

Shotgun Rodeo - heavy metal fra Trondheim

Thorugh The Canopy - progressiv hardrock fra Trondheim

Hege Anita - sangtalent fra Hitra