- Ja, og det blir altså ikke noe à la avskjedene til Frank Sinatra eller Kjell Bækkelund, som varte og rakk. Dette er virkelig siste gang, understreker de to.

- Men vi skal gi alt denne siste gangen. Det kommer til å bli en stor konsert. Vi er hundre prosent inne til vi slutter, sier vokalist Tore Johansen etter det som har vært blant veteranbandets mest aktive to år på lenge. De spilte blant annet på Rockheim i fjor, og konserten i Studentersamfundet i desember blir deres fjerde i 2017.

- Vi vet mange var litt misfornøyd etter jubileumskonsertene i Olavshallen i vinter. De mente det ble for mye annet og for lite Difference. I Studentersamfundet lover vi folk skal få dosen. Det blir mer Difference enn de to oppvarmingsartistene til sammen, sier Arne Jacobsen.

Publikum fikk mye av det meste i en jubileumsforestilling som este ut til nesten tre timer. Det eneste de fikk for lite av, var selve hovedpersonene.

Oppvarmingsartistene det er snakk om er The Sparrows og Missing Links, som er forløperne til det mest populære trondheimsbandet på 60-tallet. Begge rekrutterte to medlemmer til Difference.

Tore ble headhuntet av Arne

- Tore og jeg er de eneste som ikke kom fra andre band, sier Arne Jacobsen – som riktig nok noe tidligere hadde spilt i Ranheims-bandet The Hunters. Tore Johansen var et ubeskrevet blad, han kom omtrent direkte fra Lademoens Kirkes Guttekor. En dag Arne Jacobsen og gjengen hans satt i kjelleren på Lademoen skole, spilte på kassegitarer og sang Beatleslåter, hørte Arne en eksepsjonell stemme synge med. Arne fortalte vokalisten at de holdt på å starte et band, og at de trengte vokalist. De to tok bussen til Øysand der det var vokalist-audition på Gafseth-gården, og resten er historie.

Avslutter samme sted som det begynte

Første spilling med Difference var på Popclubben i Studentersamfundet høsten 1966, det var før Erling Mylius og Snorre Tømmerås hadde blitt med i bandet. Nå avslutter Arne og Tore Difference-livet 51 år etterpå, på samme scene.

- Det er alltid snedig å møte den gamle gjengen, oppleve det spesielle fellesskapet, gjenoppleve all historikken vi har sammen. Det er en flott gjeng, sier Tore. – men det er jo noen begrensninger i musikken. Jeg har lyst til å fokusere på det vi ikke gjør i Difference, men jeg vil sikkert gjøre ting også sammen med musikere fra Difference.

- Selv om det var jeg som på et vis fikk Tore inn i bandet, var det kanskje ikke vi som hadde mest kontakt i årene som fulgte, sier Arne.

Tore tok kontakt de Arne ble syk

- Men det er endret seg da jeg ble alvorlig syk, for noen år siden. Tore var den eneste i bandet som tok kontakt med meg da. Han viste sterk empati og vi har utviklet et nært vennskap, sier Arne Jacobsen, som har levd med uhelbredelig kreft. Sykdommen satte også gitarspillingen tilbake, men Arne har solid fokus på spillingen nå. Han øver hver dag.

- Jeg har hatt lyst til å avslutte i Difference lenge. Det har vært 50 flotte år, med helt supre folk, men jeg føler at dette ikke er riktig tidspunkt for meg å fortsette med den samme greia hele tiden. Jeg har mange andre musikalske planer. Tore har stoppet meg hittil. Men nå har vi kommet til erkjennelsen sammen, sier Arne Jacobsen.

Kom sammen, drar sammen

Vi kom sammen til Difference, og nå forlater vi dem sammen gjentar Arne Jacobsen, som forteller at de har sterke planer om et musikalsk prosjekt de to sammen også.

- Hva skal det bli av bandet uten dere da, spesielt uten vokalisten som mange vel mener er selve definisjonen på tidenes beste Trondheims-band?

- De prøvde med andre vokalister, det ble jo mer som et danseband, så jeg vet ikke, sier Tore Johansen.

Dæm får læs det i Adressa

- Men hva sier de andre i bandet til at dere andre slutter?

- Vi har ikke sagt noe ennå. Resten av gjengen vet det ikke, det har liksom ikke passet å fortelle dem det. Men vi skal si det så snart det passer, sier Arne Jacobsen.

- Nei, dæm får les det i Adressa, sier Tore Johansen.

God stemning: Arne Jacobsen (til høyre) og Tore Johansen har opplevd svært mye moro i Difference. Men etter 10. desember er det slutt. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
51 år etter: Arne Jacobsen (til høyre) og Tore Johansen slutter i Difference, og avslutter m,ed konsert samme sted som det hele begynte for 51 år siden. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Studentersamfundet 1966: Tore Johansen (med alt for lav sangmikrofon), gitarist Arne Jacobsen, Ivar Gafseth, Ivar Fjøseide og trommis Knut Solem på Differences første konsert.
Tette bånd: Arne Jacobsen (til høyre) og Tore Johansen kom hverandre nærmere etter at Arne ble alvorlig syk. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen