- Jeg ble tatt med inn på en betongcelle uten å få beskjed om hva slags mistanke de hadde. Derimot fikk jeg en mengde spørsmål om privatlivet mitt og hva jeg hadde gjort i København, sier Lende. Han hadde vært på besøk hos kjæresten sin, landet med siste fly, og var litt stresset fordi han måtte rekke siste bussen hjem.

Les om Vildanden: Når idealisten blir et monster

Måtte ta av seg plagg for plagg

- Vi skulle ha prøvestart på teatret dagen etter, så jeg var ganske frynsete i utgangspunktet, og gjentok at jeg hadde dårlig tid. Da svarte tolleren bryskt at det viktigste var å finne ut om jeg smuglet eller ikke og at det var han som hadde kontrollen i dette rommet. Deretter ble jeg bedt om å ta av meg plagg for plagg til jeg sto helt naken på betonggulvet, forteller Lende.

Han har full forståelse for at den type kontrollvirksomhet må finne sted av og til, og at det kan ramme uskyldige. Det er håndteringen av situasjonen han reagerer på. Han fikk ingen forklaring på hvorfor de måtte gjøre det de gjorde, eller hva de så etter.

- Jeg ble tatt med inn på en betongcelle uten å få beskjed om hva slags mistanke de hadde. Derimot fikk jeg en mengde spørsmål om privatlivet mitt og hva jeg hadde gjort i København, forteller Karl-Vidar Lende som ble stoppet i kontrollen på Værnes søndag kveld.

Les også: Ære være Gud i det tøysete

Følte seg som en kriminell

- Det er så viktig at man blir møtt med respekt og med prinsippet om at en er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Jeg følte meg som en tung kriminell med måten de snakket til meg på, sier skuespilleren og tilføyer:

- Når du ber noen om kle av seg på den måten bør du være både ydmyk og full av respekt, for det er så grenseoverskridende å stå foran en vekter på to meter og ta av seg klærne. Jeg fikk hele tiden følelsen av at de virkelig skulle ønske at de fant noe. Jeg følte meg helt maktesløs.

Se bilder fra Testiklestad-finalen på Sverresborg

Støtte på Facebook

Etter at han skrev om opplevelsen på sin Facebook-side har han fått massiv støtte fra andre som har opplevd lignende situasjoner, og som frykter at nettopp noe slikt skal skje.

- Politi og tollere skal jo egentlig få oss til å føle oss trygge, men så er det altså i en slik situasjon du føler deg mest utrygg. Det som satte meg mest ut var at jeg ikke klarte å reagere i øyeblikket. Det var først etterpå jeg tenkte, hva i all verden har jeg vært med på?, sier Lende som følte seg misoppfattet av tollerne. Han har aldri tidligere blitt utsatt for slike kontroller.

Les også: Landets eldste – og yngste teater

Feiltolket nervøsiteten

- De trodde nok at mine nerver handlet om at jeg var en som hadde smuglet noe. For dem er dette rutine, men for den som står der helt avkledd blir det aldri rutine. Og hva om dette skjer med mennesker som har vært utsatt for overgrep?, spør Lende. Han har bestemt seg for å sende inn klage på hendelsen, først og fremst for å belyse det han mener er uakseptabel oppførsel fra folk i maktposisjoner.

- Dette er maktmisbruk, sier Lende.

Har en annen oppfatning

Seksjonssjef ved Tollvesenet på Værnes, Hallgeir Bjørvik, har gjennomgått loggen ved kontrollen på Værnes søndag kveld. Han forteller at tjenestemennene som var på jobb har en helt annen oppfatning av det som skjedde.

- Normalprosedyren ved kontrollene er at det skal være en god dialog, sier seksjonssjef for Tollvesenet på Værnes, Hallgeir Bjørvik

- Første bud hos oss er at vi skal opptre med høflighet og respekt. Vi kontrollerer en liten andel, og prøver å gjøre dette hensynsfullt. At den reisende ikke opplevde det slik beklager vi selvsagt, men dette er hans oppfatning. Det er ingen her som kjenner seg igjen denne beskrivelsen, sier Bjørvik og legger til at han ikke har mulighet til å kommentere enkeltsaker.

Kroppsvisitering ved mistanke

- Men hvorfor blir noen stoppet og avkledd?

- Det kan være reisende som er kjent fra før, eller at samtalen med den reisende gjør at man må utvide kontrollen. Ved mistanke om at noe er skjult i kropp eller klær kan ytterligere kontroll som kroppsvisitasjon iverksettes. Det skjer daglig at noen blir kroppsvisitert, dvs. avkledd, men aldri i forbindelse med en stikkprøve, forklarer Bjørvik.

- Har man krav på en begrunnelse for hvorfor man må kle av seg?

- Ja, du har krav på å få vite hvorfor du blir plukket ut. Normalprosedyren er at det skal være en god dialog, men det kan jo være at en kontroll utarter utover den normen og at man derfor må snakke i store bokstaver.

- Hva skjer hvis man nekter å kle av seg?

- Er det mistanke om at det eksempelvis er narkotika på innsiden av klær og på innsiden av kroppen, ber vi i verste fall om bistand fra politiet under slike kontroller, men det skjer nesten aldri.

- Har man krav på advokat?

- Advokat er ikke et tema under kontrollen. Det blir helt opp til den reisende å vurdere hva han/hun ønsker å følge opp i ettertid, sier Bjørvik.

Lende mener det må være Tollvesenets ansvar å sørge for en god dialog med folk som stoppes og at de må ta ansvar for å gi rikelig med informasjon om hva som foregår.

- Det er absurd for meg at Tollvesenet tar så lite selvkritikk med tanke på at uskyldige mennesker gjennomgår dette daglig. Dessuten bør informasjon om hva som skjer under slike kontroller bli gitt uoppfordret. Dette viser jo bare hvor maktesløs man er i slike situasjoner, sier Lende.