Til 20-årsjubileet i Verkstedhallen 24. november har de gått inn i samarbeid med E.C. Dahls bryggeri om et eget G.O.D.S.-øl.

Det er logisk nok, for Erik «Børek» Bruset og Trond Wiger i hiphop-duoen Gode Ord Dør Sist (G.O.D.S.) er profilerte Lademoen- og ølpatrioter. Gjennombruddslåten deres fra 2005, «Kjenn varmen» hyllet Trondheims egen pils, utgitt i en tid det var lite optimisme rundt fremtiden for ølproduksjon i Trondheim.

Nå er det ikke mangel på optimisme i Norges ledende ølby, og rapen står også sterkere enn før.

Men: I minst 20 år har vi ventet på at noen fra hiphop-miljøet i Trondheim etablerte seg på høyt nasjonalt nivå, ikke minst i løpet av de siste årene da rap er blitt mainstream pop. Hvorfor har ikke Trondheim fått sin Lars Vaular? Mange av oss var sikre på at nettopp G.O.D.S. skulle sørge for det.

Tommy Tee om Trond Wiger: Han er en av få som gir meg gåsehud og dansende nakkehår

For late?

- Jeg tror ikke de kommersielle ambisjonene våre har vært høye nok. Vi har ikke vært interessert i å flytte til Oslo, som har vært en forutsetning for å lykkes i det. Vi er for kanskje for late, kanskje for interessert i for mange andre ting. Sånn har de fleste vært i trondheimsmiljøet, mener G.O.D.S' Trond Wiger – som imidlertid synes å se en endring hos unge rapperne som har dukket opp de siste årene. De har sterkere kommersiell drivkraft.

Lokalt har G.O.D.S. en svært høy stjerne og i Verkstadhallen vil G.O.D.S vil kjøre en konsert som favner årene de har eksistert, forsterket av fem lokale gjesteartister.

- Vi vil at gjestelisten skal være hemmelig, men de fleste vil kunne resonnere seg til hvem det er vi skal ha med oss, sier Wiger.

To album på 20 år

G.O.D.S. har ikke gitt ut mer enn to album i løpet av de 20 årene, i tillegg til ep-er og enkeltlåter – blant dem et knippe RBK-hyllester.

- Folk pleier å bli overrasket over at vi har gitt ut såpass lite, sier Trond Wiger, som er lærerutdannet og dessuten har kjørt hiphopteaterforestillingen «The Trond Wiger Fucking Life Show».  Han er medeier i fotballpuben Mellomveien, men passiv eier i forhold til Børek. Sistnevnte har også hatt ansvaret for grafisk formgiving av den historiske gjennomgangen av E.C. Dahls historie, som kan beskues langs gangveggen i det nye bryggeriet.

I denne gangen er også en kopi av coveret til «Varme tanker», til forveksling lik etiketten til Dahls flaggskip Dahls pils.

Da gutta ville lage T-skjorte på motivet, måtte de skrive under på at de selv tok alt ansvar. T-skjorte-produsenten var engstelig for å bryte copyright-bestemmelsene.

G.O.D.S. var nok også litt engstelig for hva Dahls ville tenke om tyveriet, men de har etter hvert skjønt at gjengen på bryggeriet både var glad for støtten i en utfordrende tid. og at nesten alle på bryggeriet er store G.O.D.S.-fans.

Og da nye E.C. Dahls og E.C. Dahls pub og spiseri ble åpnet i fjor sommer, var G.O.D.S. hovedartister på åpningsfesten.

Verdensrekord i initialer?

Begge i G.O.D.S. er seriøst interessert i øl, men er ikke helt samstemte i smaken. I Dahls store anlegg, og med Dahls bryggerimester Wolfgang Lindell på laget, fant de frem til en øl som begeistret begge. De har laget en New England IPA, en moderne I.P.A.-type der humlen (og den voksne alkoholstyrken) er godt skjult bak leskende fruktighet.

Ølet setter kanskje også verdensrekord i antall initialer, for den heter nemlig G.O.D.S. N.E.I.P.A. Mellom 3500 og 4000 liter av den blir tappet på fat. Om ikke publikum i Verkstedhallen drikker opp alt (og det skal vel godt gjøres, selv for hihop-folket og selv om Gode Øl Drikkes Først), blir den deretter å få i puber over hele landet.

M.C. og bryggmester: Trond Wiger lot oss få luresmake litt av G.O.D.S.N.E.I.P.A. Ikke helt ferdig, men det er det lørdag. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Feirer 20 år: Trond Wiger og G.O.D.S. markerer sine 20 år med konsert 24. november. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
På plass på skryteveggen: Alle som er med og brygger Dahls-øl signerer på denne søylen. Det er kanskje lett å se at noen av ølbreyggerne har mer rutine i tagging enn andre.. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Innpass i bryggeriet: Kristian Berger er en av mange G.O.D.S.-fans blant ansatte i E.C. Dahls. Nå har rapduoen samarbeidet med bryggeriet om en ny øl. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
M.C. og bryggmester: Trond Wiger lot oss få luresmake litt av G.O.D.S.N.E.I.P.A. Ikke helt ferdig, men det er det lørdag. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen