Det er ikke verst i et konserthus med to scener som til sammen rommer 1550 publikummere.

Kampen om plassene blant arrangører tilspisser seg. Desember 2018 er fullbooket, i 2019 er det fortsatt ledige datoer.

Seksdobling på 25 år

I desember 1990 var 7555 publikummere i Olavshallen. I 2016 var det tilsvarende tallet 44 700, altså en seksdobling på 25 år.

I 2017 vil det sannsynligvis bli noen færre enn i rekordåret 2016, men fler enn de 41800 i 2015. Hver fjerde billett som selges årlig i Olavshallen, selges i desember.

Det er heller ikke bare i desember det er julekonserter. – Sesongen har strukket seg langt inn i november. I år startet vi 11. november, med «Putti Plutti Plott», sier program og markedssjef Marit Glimstad i Olavshallen.

23. desember stenger de for julen, konsertmåneden desember er på 22 dager. Med 44 700 tilskuere blir det altså over 2000 daglige besøkene. Årsaken til at de kan ligge på et gjennomsnitt 500 over kapasiteten i huset, er at de kjører dobbeltforestillinger hver lørdag og flere fredager i desember. Noen ganger tre forestillinger.

Noe skjedde i 2015

- Noe skjedde også i Olavshallen etter Trondheim Concerts utsolgte konsert med Mark Knopfler på Sverresborg i 2015, forteller Glimstad. Publikum begynte å kjøpe billetter mye tidligere, og de kjøpte flere billetter. Utsolgte konserter ble nærmest standarden, i desember som resten av året.

Tradisjonsbæreren er den lokale amatørforestillingen «Julestemning». Det er ikke så mange år til de som spilte barn i den første forestillingen for 38 år siden er besteforeldre. I år spilles 18 forestillinger i Lille sal.

6000 ser D.D.E.

Enda flere publikummere søker til de tradisjonelle julefavorittene i hovedsalen. No e D.D.E. jul igjen står i en særstilling med fem utsolgte forestillinger, 6000 publikummere på to dager. Publikum begynte å mase om billett i juni.

Kurt Nilsens fire forestillinger på to dager ble nær utsolgt i juli. – Vi kunne glatt kjørt ham i en uke, sier Glimstad.

D.D.E. og Nilsen er de største, men også Stand up-komikeren Dr Bergland har tre fulle storsaler. Sissel Kyrkjebø har to. Det er fire fulle hus med danseskolen Step By Step. Rasmus Rohde og verdens beste band, Oslo Gospel Choir, Nordic Tenors og Klassisk julekonsert er andre sikkerstikk. Nytt av året er Mara Menas julekonsert.

De fleste julekonserter er familietradisjoner, mens humorforestillingene frister yngre vennegjenger.

Det ble for et drøyt år siden åpnet for å ha med øl og vin inn i Olavshallen på alle forestillinger. – Etter litt klabb i starten, fikk vi fasong på det da vi ikke lenger varadgang til å kjøpe mer drikke under forestillingen, sier Glimstad.

5000 konsertgjengere skal spise ute

Restauranttilbud har de imidlertid ikke i Olavshallen. Merverdien som går på at folk kombinerer julekonserter med noe godt å spise, er det andre som nyter godt av. Og disse nyter godt av rundt fem tusen daglige publikummere på diverse julearrangement i byen. Olavshallen er slett ikke alene om å arrangere julekonserter og show.

Konserter i kirker

Nidarosdomen har de helt store tradisjonene med Juleoratoriet og Nidarosdomens guttekor med Arve Tellefsen.

Vår frue kirke er store på julekonserter, og har i år blant annet flere kvelder med Stille natt hellig natt med Rune Larsen, Maria Haukås Mittet & co. og Desemberstemninger med Ole Edvard Antonsen. Kirken byr også julekonsert med Elg, julekonsert med Helene Bøksle og Deilig er jorden med Anita Skorgan og Rein Alexander.

Trøndelag Teater har fulle hus i sin største sal i hele desember med humormusikalen Juleevangeliet the Smash hit Musical.

Byscenen har Per Bortens rocka julekonsert og Luftforsvarets musikkorps julekonsert, i tillegg til desember-tradisjoner som konserter med Motorpsycho, Bjella og Bigbang.

Halloi på hotell

Andre tradisjonelle aktører på Byscenen er Motorpsykkel og Stage Dolls / Return. Disse har i år har flyttet til henholdsvis Hjorten scene i Royal Garden Hotel og kongressalen på Clarion Brattøra.

Byens hoteller er store på julekonserter. Ikke minst Clarion Brattøra der Ole Dalens julekonsert har flyttet inn, med syv forestillinger tett mot jul, med nesten fem tusen publikummere.

Scandic Lerkendal byr blant annet på humorduoen raske menn og Siri og gutta. Humorsuksessen Alle tiders julebord har i år inntatt hotell Prinsen for seks forestillinger. Quality Hotel Panorama på Heimdal byr på blant andre Rune Rudberg, Terje Tysland, Sie Gubba, Stage Dolls, Return. Da har vi nevnt noe av det som skjer, i selve Trondheim.

Og så kan vi puste lettet ut før jul, før vi ruster oss til julejazz og juleblues i romjulen.

For 28.gang: Bynesgutan og deres «Julestemning» spiller 18 forestillinger i Lille sal. de har holdt tradisjonen vedlike i 28 år. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Kurts jul: Etter DDE er Kurt Nilsen den største attraksjonen i Olavshallen i desember. Foto: Britt Eirin Johansen, Adresseavisen
Tenorjul: Nordic Tenors er også en populær julegjenganger i Olavshallen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Home for Christmas: Maria Mena har en av de mest populære nyere julesangene og kommer «hjem» til Olavshallen med den før jul. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Dansejul: Step by Step byr på fire forestillinger med «Vintereventyr» i Olavshallen. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Verdens beste jul: Rasmus Rohde og verdens beste band byr på familiejul i Olavshallen. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Sissels jul: Det blir to julekonserter med Sissel Kyrkjebø i år. Foto: Poppe, Cornelius, Adresseavisen
Jul i domen: Nidarosdomens guttekor med blant andre Arve Tellefsen er ved siden av Juleoratoriet den sterkeste førjultradisjonen i Nidarosdomen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Olves jul: Olve Løseth og Juleevangeliet spilles for fulle hus på Trøndelag teaters hovedscene i hele desember. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Bortens jul: Det lukter jul når Per Borten og Roar Øien trår til med kjenningslåten på «Tre nøtter til Askepott» på Byscen. Foto: Vegard Eggen
Hardrockjul: Torstein Flakne (t.v.) og Knut Erik Østgård i Stage Dolls og Return har flyttet sin julekonsert til Clarion Brattøra. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Dobørstejul: Ivar Nergård (på bildet) og Hans Petter Nilsen er tilbake med seks forestillinger med «Alle tiders julebord», denne gang på Prinsen hotell. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen