- Det er helt vidunderlig. I fjor hadde jeg 30-års jubileum som forfatter og i år har jeg 60-års jubileum som menneske. Jeg har det helt topp. Har aldri hatt det så bra som nå, og ville aldri ha byttet med en 20-åring. Jeg er så glad for alt jeg har opplevd, alt jeg skal oppleve, og den tryggheten man får i seg selv. Det er helt nydelig. Jeg har det så bra at jeg nesten får litt katastrofeangst, hvis du skjønner, sier Anne B. Ragde, mens hun viser oss rundt i den fargerike leiligheten sin. Kaffebordet står ferdig dekket, og de ferske smultringene har lilla glasur som matcher veggen i stuen.

- Jeg sa til jenta i butikken at de måtte pakkes én og én i esken så ikke glasuren skulle bli ødelagt, og at hun kunne se dem igjen i avisen på lørdag, sier Ragde, svært fornøyd med adventslilla kaffebrød.

Ragde om politikk: - Valgkamp er bare bløff og sirkus

- Less is bore

Nisser, julelys, små juletrær, og gull og glitter er allerede på plass. I Ragdes hjem er det julepynt fra november. I rikelige mengder. For til jul heter det ikke less is more, men less is bore, ifølge jubilanten. Men noen overdådige ønsker for selve bursdagen har hun ikke. Heller ingen bucket list for de kommende årene.

Bucket listen er innfridd

- Min bucket list har jeg jo innfridd. Jeg har jo vært med på alt. Unntatt å dykke, for jeg har vannskrekk. Men jeg har reist mye, møtt masse spennende folk, vært på helikoptertur over verdens høyeste bygning, hatt store naturopplevelser, vært på Nordpolen, vært på Svalbard, fått utrolige priser, og mange, mange lesere i ulike leire, sier forfatteren.

- Har aldri hatt det så bra som nå, og ville aldri ha byttet med en 20-åring, sier Anne B. Ragde som fyller 60 år søndag 3. desember.

Bucket listen hennes må være å skrive en bok til som blir veldig bra, og det å være sammen med barnebarnet Sverre (4), tilføyer hun.

- Å følge med på hans utvikling, og ha mulighet til det, det er fantastisk. Neste gang han kommer hit skal han hjelpe meg å pusse kobber og sølvtøy, men jeg strever med å finne gummihansker til barn.

- 60 år er bare et tall

- Mange arbeidstakere får noen ekstra goder når de fyller 60 år, hva med deg?

- For meg er 60 år bare et tall, men guri meg, nå sa du noe. Kanskje jeg får ekstra rabatter og sånne ting? Jeg tror faktisk jeg skal innvilge meg en ekstra ferieuke her og nå. Det er jo fordelen med å være sin egen arbeidsgiver, sier hun humrende.

- Og selve dagen, hvordan skal den feires?

- Den skal feires i Aschehoug-villaen i Oslo. Jeg er så heldig at jeg får låne den, og de stiller med kokk og servitører. Men det er meldt masse snø, og selvsagt er jeg veldig bekymret for det med tanke på flytrafikken på Gardermoen. Der tåles det jo ikke fem centimeter engang før det blir kaos. Men det blir jo så vakkert rundt den villaen med snø. Det kommer til å bli så fint. Jeg har invitert på julelunsj, og det er fordi Sverre er min ledsager, så vi må ha det før hans leggetid, sier Ragde som har invitert mellom 70 og 80 gjester.

Her finner du en podkast med Anne B. Ragde

Ingen kjendisfest

- Det blir ikke noe kjendisfest som det var på 50-års dagen min. Da inviterte jeg jo Trond Giske blant andre, og Se og Hør sto utenfor og tok bilder da folk kom. Sånn blir det ikke nå. De som kommer er folk jeg har et nært og personlig forhold til. Familie og venner, sier Ragde og tusler ut på verandaen for å ta seg en røyk.

- Jeg elsker å røyke. Hvis jeg hadde hatt dårlig samvittighet for å røyke, hadde jeg selvsagt latt være, jeg er jo ikke en selvpiner, sier forfatteren.

Ingen endring der. Men hun tenker å reise mindre. Liker ikke å være på reisefot med lange køer og forsinkelser.

Les Ukeadressa-portrettet Rå pitbull, myk farmor

Drømmer om Hebridene

- Jeg har hatt for mange skrekkopplevelser der jeg har reist i 22 timer for å holde foredrag i 20 minutter. Det høres kanskje teit og arrogant ut, men nå takker jeg bare ja til de store forespørslene. Av og til blir jeg fysisk kvalm av å se en koffert, sier hun.

Anne B. Ragde elsker dyr. Hunden Milla sitter gjerne i armkroken eller legger seg i fotenden på sengen. Da sovner begge ganske kjapt.

Varmere strøk frister ikke. Hun liker ikke sol, og elsker vinteren. På listen over steder hun vil reise til står Hebridene og Shetland.

- Jeg har så lyst til å utforske den norske historien på disse øyene. Så nå nærmer det seg kanskje en bucket list. En veldig liten en, da, sier hun flirende.

Gratulasjoner til jubilanten

Øystein Dolmen:

Heia AnneB! Grattis grattis! Det er HELT feil at du kaller deg AnneB. Du har alltid vært A! Feire som du pleier, men varsle brannvesesenet først. Hilsen ØysteinD.

Artist Øystein Dolmen

Carl Frode Tiller:

Gratulerer så mye med dagen, Anne. Jeg setter stor pris på det du skriver, og ikke minst på at du er så åpen, ærlig og frittalende som du er - både i media og når vi en sjelden gang treffer hverandre.

Forfatter Carl Frode Tiller

Linda Hofstad Helleland:

Kjære Anne, I ditt forfatterskap, og som samfunnsdebattant, har du vært med å løfte Trondheim og Trøndelag opp og frem gjennom flere år. Ditt forfatterskap har gjort et uutslettelig inntrykk på meg, alt fra Bunnforhold til Berlinerpoplene. Tusen takk for din ekthet. Du er en stor inspirator. Jeg gleder meg allerede til neste roman og til enda flere brutalt ærlige innlegg i samfunnsdebatten. Gratulerer så mye med 60-årsdagen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland