Øivind Søbstad Eide har lagd film i over 50 år og har ikke tenkt å gi seg med det første.

80-åringen er sentral når Trondheim Amatørfilmklubb feirer 70 år mandag. Mens «alle» i dag har filmkamera i lomma, var det langt mer eksklusivt da Eide fattet interesse for levende bilder som ung mann.

Filmen røk

Han har vært med i klubben siden 1965, etter å ha hørt om klubben i en fotobutikk i Trondheim. Siden har han laget mye film. Det startet med et smalfilmkamera han kjøpte tidlig på 60-tallet. Eide filmet glade ferieminner fra turer med familien til Sørlandet og Danmark.

– Det var en sjarm med håndarbeidet med å klippe opp filmen, bestemme hvilke biter som skulle settes sammen, og deretter skjøte dem sammen igjen, forteller Eide. Adresseavisen treffer ham hjemme i leiligheten i Ilsvika. Han har satt opp den gamle smalfilm-fremviseren og skjøteutstyret, med filmsement som holdt remsene sammen. Spolene som inneholdt 3–4 minutter med opptak måtte sendes til laboratorier i Sverige, Danmark eller Tyskland for fremkalling.

Smalfilmseminar i 1981. Foto: tramfilm.no

– Det var ikke uvanlig at filmen røk under en fremvisning. Det var kjedelig, men da var det bare å finne frem skjøteapparatet og få bitene sammen igjen, sier han.

Ulike formater: Sentral i bildet er smalfilmfremviseren og skjøteapparatet, med flaska med filmsement ved siden av.

LES ADRESSEAVISENS FILMANMELDELSER HER

Tok bronse

Da klubben ble stiftet i 1947 het den Trondheim Smalfilmklubb. De første medlemslistene viser at det var de mest «bemidlede» som hadde anledning til å være medlemmer. Det var leger, kjøpmenn og lærere.

Selv har Eide et liv som vindusdekoratør for kjøpmenn i Trondheim sentrum. Filmskapingen har vært en kjær hobby gjennom over 50 år. På bordet ligger filmer fra reiser, men også fra amatørfilmkonkurranser han har deltatt i. Mest stolt er han over ni minutter lange «En dag i Monicas liv» fra 1996. Den ble premiert med bronsemedalje i det nordiske amatørfilmmesterskapet det året.

– Den handler om en jente som er avhengig av narkotika, forklarer han.

I 1997 ble Eide æresmedlem i Norsk Amatørfilmforbund.

Trondheim Amatørfilmklubb fyller 70 år. Klubben ble stiftet i 1947 under navnet Trondheim Smalfilmklubb.

– Flott arena

Klubbens storhetstid er over. Størst var den på 50-tallet, da det var 250 medlemmer. Nå er det knapt 30 medlemmer, og det er rom for flere.

– Det er en flott arena for dem som er interessert i å ta vare på gamle minner, sier Eide.

Han er glad for å ha vært med i en tidlig fase av filmteknologien, og han har vært innom ulike formater. Å snurre i gang en gammel fremviser vekker gode minner, sier han. Men det er ikke sånn at alt var bedre før. Han er glad for å kunne redigere på datamaskin og få filmene rett ut på dvd eller minnepinne med en gang.

En av Øivind Søbstad Eides mange filmruller.

Feiring mandag kveld

Øivind Søbstad Eide er bypatriot og har filmet mye i nærmiljøet, i Bymarka og i Trondheim sentrum.

– Jeg har i bakhodet at opptakene kan være noe fremtidige generasjoner kan ha glede av, sier pensjonisten.

Han flyttet fra Nidarvoll til Ilsvika for fem år siden, og kona Sølvi døde for tre år siden. Han har tre døtre, barnebarn og oldebarn og trives med turer både i marka og byen.

Mandag kveld er han med når klubben samles til jubileumsfeiring og filmfremvisning på Kvilhaugen gård.

Da og nå: Før var det film og skjøteapparat. Nå er det DVD-plater og minnepinner som gjelder for oppbevaring av filmminner.