Det er årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris som overtar de mildt sagt tradisjonsrike lokalene i den eldste delen av folkebiblioteket i Trondheims sentrum.

Med seg har Inge Johnsen en annen nasjonal matprisvinner av året. Alfred Kristiansen ble nemlig trippelvinner i NM i grautkoking.

Inge og Alfred driver til daglig oppe på Lian restaurant. Fra 20. januar tar Alfred over som matansvarlig på Arvesølvet folkekafé. Med seg fra Lian har han restaurantsjef Nina Moen Sælø, som har gått gradene der oppe siden hun begynte i oppvasken for syv år siden.

Det meste er fredet

De har jobbet en stund med planene. Det er et krevende lokale de flytter inn i, fylkeskonservatoren har hatt sitt å si både om innredning og fargevalg. Det aller meste i lokalet i første etasje på hjørnet Kongens gate og Kjøpmannsgata er fredet.

- Men det er et utrolig spennende lokale, som vi har stor respekt for å skulle ivareta, sier Inge Johnsen. Han peker på de karakteristiske freskene fra lokal geografi og motiver fra folkeeventyr, som et knippe trondheimsmalere laget for to tusen kroner i bøtekassa for sent innleverte bøker, til åpningen av barneavdelingen i 1938.

Bibliotek, rådhus, fengsel osv.

Før huset ble bibliotek, var det rådhus. Gjest Baardsen og flere satt fengslet her, og huset var før det brannstasjon. Og graver en ytterligere i fortiden, kommer en ned til kulturlagene fra 1100-tallet, i de arkeologiske utgravingene som kan beskues i gangen inn mot det moderne biblioteket.

- Den rike historien er bakgrunnen for navnet Arvesølvet. Den andre delen av navnet, folkekafé går på funksjonen til et folkebibliotek. Her skal vi servere folkelig mat med respekt for kulturarven, sier Inge Johnsen, mens han peker på møblementet som stammer fra Hotel Britannia. – Det er også en del av arvesølvet i Trondheim, sier Inge.

Grøtfrokost

Arvesølvet skal holde åpent fra morgenen av, da årets grautgrams i Norge sørger for god frokost. I Graut-NM er det konkurranser både for tradisjonell og nyskapende grøt, Alfred Kristiansen vant begge kategorier, og følgelig også hovedprisen som årets grautgrams. Han skal servere morgenfugler sin beste havregrøt, og sikkert også finne på noe annen grøtmoro.

- Vi kommer til å faste årstidsmenyer, med tre hovedtilbud, en kjøttrett og en vegetarrett. I den første perioden blir fiskeretten vår versjon av plukkfisk, kjøttretten en slags blanding av den norske tradisjonsretten småstek og franske boef bourguignon, småstek i rødvinssaus, mens den første vegetarretten blir tomatiserte grønnsaker med couscous.

Vi vil ellers følge året og for eksempel slå til på feittirsdag eller fårikålsesongen, sier Inge Johnsen.

Saft, ikke brus

- Det blir en begrenset meny, men folk kommer til å bli mette, lover Inge. Også drikkemenyen blir begrenset, med høyt ambisjonsnivå på saft, lokalt brygget øl, samt portvin og utvalgte lokale akevitter.

- Vi skal ha åpent til sein ettermiddag. Senere på dagen skal det kunne gå an å leie restauranten med kokk og det hele, for lukkede selskaper, sier Johnsen som også kan tilby takeaway – eller tamedmat som han sier det, også til brukere av biblioteket. På arrangementer inne i biblioteket på kveldstid vil Arvesølvet være involvert i servering.

- Vi har god kommunikasjon med Café Sellanraa, som jo allerede driver godt i tilknytning til aktiviteten i biblioteket, vil vi holde på med litt forskjellig ting.

Klar med hvetebakst

- Ifølge vår research er kanelbollene på Gjest Baardsen høy savnet av mange, har dere en plan der?

- Det har vi, sier Alfred Kristiansen og finner frem ett stort fat med hvetebakst. Vi kan love at denne mannen kan mer enn å lage grøt.

- Det blir et utvalg hvetebakst på vår måte, også der vil vi fokusere på lokalt arvesølv, sier Inge Johnsen.

Fredet interiør: De gamle veggmaleriene er blant ingrediensene i lokalene som er fredet. Innehaver Inge Johnsen er bevisst på den sterke forhistorien til lokalet han har valgt å kalle Arvesølvet folkekafé. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen
Alfred byr på: Alfred Kristiansen vet at lokalene de flytter inn i byr på visse forliktelser innen hvetebakst. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen
Hvetebakst som frister: Det hører med i disse lokalene. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen