I 2015 spilte lege og komiker Jonas Kinge Bergland sitt første show to ganger i Lille sal. Denne helgen fyller han Store sal i Olavshallen hele tre ganger.

Hans første soloforestilling, «Dr. Bergland og den alternative medisin», var et bilde på samtiden. Norge er landet med verdens beste helsevesen sponset av staten. Likevel vil folk ha et alternativ: Alternativ medisin, eller som Kinge Bergland konkluderte med, et alternativ til behandling.

Mørkere tematikk

«Doktor Bergland bryter taushetsplikten» er, som det første showet, en samling historier fra hans virke som lege, men denne gangen beveger Kinge Bergland seg ut i de mørkere sidene ved yrket. Han er innom kreft, depresjoner, selvmord, dødsulykker i trafikken, drapsforsøk, vaksinemotstandere og biokjemiske barnesoldater, men gjør det alltid med en respekt for det han prater om. Bortsett fra for vaksinemotstandere, selvsagt. Og Snåsamannen.

Han våger også å bryte en annen taushetsplikt: Han er legen som velger å være privat. Han prater om tabuet det er å velge å være alene. Det er vondt, rørende og veldig morsomt.

For når Kinge Bergland hever stemmen, lytter man, mener vår anmelder Foto: håvard haugseth jensen

LES ANMELDELSE: Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne var i storslag i Dødens Dal

Kåte sykepleiere

«Dr. Bergland bryter taushetsplikten» er ikke like mye et bilde som den forrige forestillingen var. For to år siden filleristet han alternativbransjen.

Denne gangen ser man at han viker litt unna når han bør filleriste. Et sted i forestillingen nærmer han seg sykemeldinger og sykelønnsordninga – noe som kan gjøre en virkelig upopulær, som han sier, – for så å velge en enklere vei videre.

Et annet sted er en av vitsene plutselig blitt høyst aktuell:

- Det finnes to grupper som tror at sykepleiere er kåte hele tiden: Folk som ikke jobber i helsevesenet, og leger.

For få dager siden brøt 3200 norske leger og medisinstudenter tausheten, og delte vitnesbyrd om seksuell trakassering og maktmisbruk. Forestillingen «Bryter taushetsplikten» hadde vel å merke premiere i februar, men man kunne ønske at Kinge Bergland hadde lagt til tekst og hevet stemmen.

For når Kinge Bergland hever stemmen, lytter man.

Jonas Kinge Bergland kunne feire forestilling nummer hundre. Foto: håvard haugseth jensen

LES MER: - Jenter har ofte mer lyst å være sexy og smarte enn tøysete og store i kjeften

Komisk høydepunkt

Den komiske legen fyller Store sal tre ganger denne helgen. Det bør bli flere. For punchene er blitt flere og bedre, leveringen er blitt tightere og tydeligere. Komiprisen for beste standup var meget fortjent.

Jonas Kinge Bergland kunne feire forestilling nummer hundre og et karrierehøydepunkt lørdag ettermiddag. Publikum kunne feire et komisk høydepunkt i Trondheims storstue.

Den komiske legen fyller Store sal tre ganger denne helgen. Foto: håvard haugseth jensen