Det er ikke altfor mange tilbud til unge teatergjengere for tiden, men dette er en godbit for barn i tidlig skolealder.

Vi hadde gleden av å overvære «Jorda rundt på 29 bokstaver» sammen med klasse 2a på Bispehaugen, og det ble en engasjert og engasjerende time gjennom hovedsalen i Kunstindustrimuseet; eller hele verden om du vil.

Konseptet i denne fortellingen er at unge Julie, som strever med å lære seg bokstavene, legger ut på eventyr med sin bestefar, den mildt sagt bereiste dr.Phileas Fogg, Jules Vernes romanfigur som i sin tid reiste jorda rundt på 70 dager.

De to drar ut på vandring, på jakt etter i alt 29 bokstaver, gjennom de forskjellige verdensdeler. De trosser de forskjelligste farer, farligst er en bitter og ilter herremann med navn Fiks, som er fast bestemt på å ødelegge de tos ekspedisjon.

Selve rammehistorien her er ikke all verden, men den er en effektiv blanding av læring, humor og spenning, og spilles ut med leken overbevisning av de tre skuespillerne Andreas Medbøe Thoresen, Lisa B. Thun og Mari Moe Krysinska, som fremstiller henholdsvis Fogg, Julie og Fiks - i tillegg til ymse andre småroller.

Skuespillerne drar sitt publikum med på ekspedisjonen og publikum blir aktive deltagere i en spennende reise. De forserer store havstrekninger både over og under havoverflaten, de møter eksentriske sultaner og cowgirls som kan sine lassotrisk. Hele tiden er de på jakt etter nye bokstaver, som kan settes sammen slik at de definerer nye delmål. Det er fikst og morsomt, og historien fortelles både med dialoger, dans og lydeffekter. Her er det full kontroll på alle virkemidler.

Om publikum er 6-9 år vil de ha maksimalt utbytte av forestillingen. Det er moro for voksne også, men de er med på barnas premisser.

Og ennå har vi ikke fått nevnt det mest magiske med forestillingen - Scenografien, skapt av Vigdis Dagsdatter Øien er i sin helhet laget av papp/papir. Den må oppleves, både i detaljer og i helhet. Et av mange høydepunkt er en reise som virkelig i Jules Vernes ånd, en reise i ubåt over, eller kanskje snarere under Stillehavet.

Akkurat som i boka som har inspirert forestillingen, virker det som om de to bare nesten har klart sitt mål, å samle 29 bokstaver. Men som i boka, dukker en overraskelse opp, en bokstavunderfundighet som retter oppe hele problemet.

Dette er en reise ned i bøkenes verden, og det er her konflikten mellom våre helter og den skumle herr Fiks ligger. Han mener verden går i stå om alle skal forsvinne ned i bøkene i stedet for å gjøre nyttige ting. Phileas Fogg og Julie er av en ganske annen oppfatning.

Bli ikke overrasket om også denne problemknuten ordner seg til slutt.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Stykket hadde premiere på Stjørdal i vår, og det vises skoleforestillinger i Trondheim på dagtid denne uka. I tillegg er det åpne forestillinger 16. 12 kl.11 og 14, og 17.12. k l.12.30 og 15.

På publikums alder: Julia (Lisa B. Thun) er seks år gammel og strever med å lære seg bokstavene. Publikum er litt eldre, og mer bokstaverfarne. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Ymse sceniske effekter er i bruk i løpet reisen kloden rundt på 29 bokstaver. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Dans er en viktig del av forestillinger - som her med Lisa B. Thun. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
I sultanens rike: Publikum opplever mange spennende øyeblikk i sin reise gjennom India. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Sanseapparatet til det unge publikummet er i full sving gjennom hele forestillingen. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Mange detaljer i papirscenografien: Gjett hvor vi er nå. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Oppdrag utført: Julia (Lisa B. Thun) har reist kloden rundt, og har bokstavene som beviser det. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen