Og vinneren er:

Twin Peaks - The Return

Denne ser du på: HBO Nordic

Sommeren og høsten 2017 vil sannsynligvis bli husket som perioden da både verdens største og verdens mest spesielle tv-serie rullet over skjermene. I det som ble et merkeår for TV-serie som sjanger. Fordi vi neppe noen gang vil få se noe lignende på tv som det underlige, uforlignelige storverket til David Lynch.

Ikke bare årets aller beste serie, men en av tidenes beste. Twin Peaks - The Return overgikk det meste, også seg selv. For disse 18 episodene var som en David Lynch Greatest Hits å regne. Sært, surrealistisk, skremmende og morsomt. Vi kommer til å savne Dougie, men det øyeblikket da Kyle McLachlan satte seg opp i sykehussengen og var Agent Cooper igjen var en av TV-historiens mest minneverdige. Twin Peaks - The Return etterlot oss med flere uløste gåter enn den startet med. Men er det ikke akkurat slik vi vil ha det?

Øvrige serier som imponerte oss i  2017:

The Vietnam War

Denne ser du på: NRK ( tilgjengelig fram til september 2020)

Den amerikanske dokumentarfilmskaperen Ken Burns har en rekke prestisjetunge prosjekter og priser bak seg. Serien «The War» fra 2007 regnes som en av de beste dokumentarer om 2. verdenskrig sett fra amerikanernes side noensinne. Men det spørs om ikke Burns har laget sitt mesterverk med «The Vietnam War». Aldri før har det blitt laget en mer detaljer og mer fascinerende film eller serie om denne konflikten enn her. Og selv om du trodde at du visste det som var å vite om krigen i Vietnam så tør vi vedde på at at du lærer en ting eller ti av denne serien som du ikke hadde anelse om før.

Game of Thrones

Denne ser du på: HBO Nordic, C More

Det er nesten syv år siden forrige bok i serien «A Song of Ice and Fire» kom og TV-serien har forlengst gått tom for orginalmaterial fra George R.R. Martin. Noe som sesong syv var et tydelig bevis på. Med ett så hadde serien plutselig fått på seg syvmilsstøvlene og historien raste fram i en så hesblesende fart at vi mistenker serieskaperne D.B. Weiss og David Benioff for å ha det riktig så travelt med å avslutte hele prosjektet. Sesong 8 blir siste sesong og vil bestå av kun 6 episoder. Når det er sagt så bød årets sesong på noen av de mest storslåtte scenene som serien har kunnet oppvise så langt. Men vi klarer ikke helt å befri oss fra følelsen av noe liksom...manglet i denne sesongen (kanskje fordi de fleste hovedpersonene nå er døde?)

Dark

Denne ser du på: Netflix

Mesterlig. Denne tyske Netflix-produserte serien dukket opp på tampen av året og fikk oss til å sitte å gape i spenning i nesten ti timer i strekk.  Som en besynderlig blanding av Stranger Things og Twin Peaks tok denne historien et par svinger til venstre og havnet i et landskap vi sjelden besøker i store TV-produksjoner. Mørk, melankolsk og nesten ulidelig spennende. Dette er en serie du ikke klarer å slutte å se. Og med den cliffhangeren så bare må Netflix gi grønt lys for en sesong 2. Ikke sant? Hørere dere det, Netflix? Vi vil ha mer!

The Trip to Spain

Denne ser du på: C More

Seinfeld ble engang sagt å være en serie om ingenting. Om det er sant så er The Trip to Spain en serie om absolutt ingenting. To middelaldrende menn (Steve Coogan og Rob Brydon spiller seg selv) reiser til Spania for å skrive restaurantanmeldelser og prate løst og fast om ingenting. Det er hele historien i et nøtteskall. Med hvem som helst andre  rollene ville dette ha vært en lidelse å se på, men fordi kjemien mellom Coogan og Brydon er perfekt så ble denne tredje «The Trip»-turen den beste av dem alle.  Og Brydons etterligning av Mick Jaggers etterligning av Michael Caine er verdt prisen alene.

Sherlock

Denne ser du på: Netflix

Du har vel ikke glemt denne? Fjerde sesong av Sherlock ble sluppet eksklusivt på Netflix i januar i år. Mye fan-service å finne i denne sesongen som nesten var å regne som en parodi på en parodi av seg selv, men du verden som vi koste oss. Å se Benedict Cumberbatch og Martin Freeman i rollene som Sherlock Holmes og Dr. Watson er som å ta på seg et par gamle og inngåtte tøfler. Aldri spesielt nervepirrende, spennende eller orginalt, men du verden så koselig. Og er det noe vi nordmenn er kjent for så er det evnene til å kose oss.

The Handmaid's Tale

Denne ser du på: HBO Nordic

Hvordan lage suksess-TV av en av tidenes mest dystopiske og mørke scenarioer i verdenslitteraturen? For ingen kan vel med hånden på hjertet si at Margaret Atwoods «The Handmaid's Tale» er særlig lystig lesning. Vel, det hjelper å ha Elisabeth Moss og Joseph Fiennes i hovedrollene. For denne mini-serien var bokstavelig talt hypnotiserende. Fullstendig umulig å legge fra seg før alle episodene var konsumert og historien kom til sin slutt. Fantastisk.

Alias Grace

Denne ser du på: Netflix

Ikke bare en, men to serier basert på Margaret Atwoods romaner fikk vi i år. Og selv om vi holder en knapp på at The Handmaid's Tale var bittelitt bedre, så gjør ikke det Alias Grace noe dårligere. En mer tradisjonell historie, javel, men dette hvem-gjorde-det -mysteriet holder Agatha Christie -standard. Du kommer til å gjette helt til siste slutt og lenge etterpå. Og Sarah Gadon i rollen som Grace var intet mindre enn et funn.

Fargo

Denne ser du på: Ingen steder for øyeblikket, men C More har de to første sesongene i serien

Etter de første tre episodene så syntes vi denne tredje sesongen av Fargo var litt...vel, kjedelig i forhold til de to første. Men så skjedde det noe. Den britiske skuespilleren David Thewlis som den dønn usympatiske gangsteren V.M. Varga stjal showet fra mer etablerte navn som Ewan McGregor og Carrie Coon. Og derfra og ut så ble det hele mørkere og mørkere og mørkere....

Mindhunters

Denne ser du på: Netflix

Mange av seriene på denne listen fortjener rosen de har fått, men bare en liten håndfull vil stå igjen som framtidige klassikere. Og for vår egen del så tipper vi at Mindhunter sammen med Twin Peaks faller inn under denne kategorien. Med Mindhunter så har serieskaperne klart å lage en historie om tidenes verste seriemordere nesten utlukkende fri for action. Persongalleriet består stort sett av ukjente skuespillere, men ingen har gjort større inntrykk på oss i år enn den to meter høye briten Cameron Britton i rollen som Edmund Kemper. Scenene er FBI-agentene Holden Ford og Bill Tench intervjuer den beryktede seriemorderen var av det slaget som fikk oss til å holde pusten. Noe av det mest intense som er vist på TV - noensinne.

The Deuce

Denne ser du på: HBO Nordic

Framveksten av porno-industrien i New York på 1970-tallet er kanskje ikke det mest umiddelbart kommersielle å lage en serie om. Men så er det heller ikke hvem som helst som står bak serien. David Simon skrev seg inn i TV-historien med HBO-klassikeren The Wire og sto senere bak serier som Treme og Generation Kill.  Med The Deuce har han klart å få fram 70-talls vibbene langt bedre enn for eksempel Martin Scorsese gjorde med Vinyl (som ble kanselert etter bare en sesong).

American Gods

Denne ser du på: Amazon Prime

Alt kunne ha gått galt når det ble gitt grønt lys for en filmatisering Neil Gaimans American Gods. Gaiman opererer i landskapet mellom fantasy, surrealisme og horror, en korsvei av sjangere som er nesten umulig å sjangersette. Likevel har Brian Fuller (Hannibal) klart å ikke bare lage en engasjerende og spennende TV-serie av den fragmenterte historien i boken, men også klart å gjøre den vakker (til tross for hyppige innslag av svært så sterke scener). Og Ian McShane har vel ikke vært bedre siden han spilte i HBO-klassikeren Deadwood.

Curb Your Enthusiasm

Denne ser du på: HBO Nordic

Etter flere års avbrekk var Larry David tilbake med sesong 9 av Curb Your Enthusiasm. Og det er som tiden har stått stille. Serien fortsetter der den slapp med de samme karakterene og de samme birollene. De er alle litt eldre og litt gråere i håret, men fortsatt er det like fordømt morsomt.

Peaky Blinders

Denne ser du på: C More

Peaky Blinders er serien som bare blir bedre og bedre for hver sesong. Og sesong 4 er så langt høydepunktet med Adrian Brody som den amerikanske mafia-bossen som tar turen til Birmingham for å hevne seg på Shelby-familien. At både Tom Hardy og Aidan Gillen (Littlefinger fra Game of Thrones) gjør sin livs roller er også verdt å få med seg. Og Paul Anderson i rollen som «storebror» Arthur Shelby fortjener både en Golden  Globe og en Emmy. Peaky Blinders er rett og slett en av de beste britiske TV-serier noensinne.

The Young Pope

Denne ser du på: C More

Rollen som den arrogante og selvdyrkende paven Pius XIII var som skapt for Jude Law. Fantastisk filmet og med et lydspor som gir oss assosiasjoner til både David Lynch og Martin Scorsese. Hva som egentlig foregikk i The Young Pope lurer vi fortsatt på. Og hva var egentlig Pope Pius XIII sin agenda? Hvem vet, men en ting er sikkert; en vakrere serie har ikke blitt laget i 2017. En oppfølger med navnet The New Pope er underveis, men om dette er en fortsettelse eller noe helt nytt er fortsatt uvisst.

Stranger Things

Denne ser du på: Netflix

Og så har vi Stranger Things da. Netflix-fenomenet hvis popularitet vil ingen ende ta. Sesong 2 tok opp tråden der sesong 1 sluttet, bare ett år senere. Venneflokken er fortsatt like sjarmerende og både Winona Ryder og David Harbour er som skapt for rollene. Dette er virkelig en serie for hele familien.