Andre sesong av «The Crown», den storslått anlagte TV-serien om dronning Elizabeths liv og epoke, har nå vært tilgjengelig på Netflix siden sist helg.

Men: Har serieskaperne tatt seg store kunstneriske friheter med historien?

Her er en liten «faktasjekk» av noen av de mest dramatiske fortellingene i serien:

Hanglet ekteskapet mellom Philip og Elizabeth?

Det vet man lite om.

I serien: Serien starter med at Elizabeth møter Philip på kongeskipet Britannia i Lisboa på hjemvei fra en fire-fem måneder lang seilas. Det fremstilles som det er krise i ekteskapet og at de to skal ha en alvorsprat på kammerset.

Det som skjedde: Philip reiste på en slik tur i 1956–57, og Elizabeth fløy til Lisboa for å møte ham. De to gjennomførte da et tre dagers statsbesøk i Portugal. Spekulasjonene om en ekteskapelig krangel fant først og fremst sted i utenlandsk presse og mot slutten av reisen. Indisiene var temmelig tynne:

  • Den lange reisen alene på den andre siden av kloden.

  • Eileen Parker som var gift med Philips privatsekretær og fortrolige venn Mike Parker, søkte i februar om separasjon.

Rykteflommen gjorde at hoffet sendte ut en uttalelse om at det var «helt usant at det er noen splittelse mellom dronningen og hertugen».

T.v.: I Oporto så det britiske paret bort fra protokoll og stilte opp i fotografenes åpne buss for bilder. T.h.: Aftenpostens dekning av statsbesøket til Portugal 18. februar 1957. Foto: AP / NTB Scanpix og Aftenpostens arkiv

Var Philip utro mot Elizabeth med en ballettstjerne?

Høyst usannsynlig.

I serien: Elizabeth finner et foto av den russiske ballettstjernen Galina Ulanova i Philips bagasje før den store utenlandsreisen.

Det som skjedde: Ingenting tyder på at Philip kjente Ulanova. Hun var med Bolsjoj-balletten for første - og eneste - gang i England i dagene rett før Philips store reise. Ektemannen hennes var også med. Hertugen var, ifølge The Times, dessuten i Skottland det meste av den tiden hun var i London.

T.v.: Dronning Elizabeth i Claire Foys skikkelse finner et bilde av den russiske ballerinaen Galina Ulanova i Philips bagasje. T.h.: Ulanova i et udatert bilde. Foto: Netflix og AP/NTB scanpix

Gikk Philip i en herreklubb kalt torsdagsklubben?

Ja.

I serien: Det antydes at torsdagsklubben i Soho er en arena for å omgås med kvinner og heftig festing. Det er også her at en av grunnleggerne leser høyt et brev fra Philips privatsekretær Parker som gir inntrykk av at seilasen i Stillehavet er et eneste langt ellevillt ungkarsparty. Eks-kona hans snakker også med en kvinnelig klubbansatt som forteller om stevnemøter med Parker.

Det som skjedde: Parker har selv sagt at klubben var et sted man kunne møte folk «som visste hva som foregikk». Han beskrev, ifølge nekrologen over ham i The Telegraph, påstander om «fylleorgier» som vrøvl.

Parkers ekskone var av en annen oppfatning. I sin bok «Step Aside for Royalty» fra 1982 hevdet hun at eksmannen og hertugen brukte psevdonymene Murgatroyd og Winterbottom når de var på vift på byen. Også dette har Mike Parker omtalt som sludder.

Brevet som leses høyt i serien, fantes ikke. Eileen Parker hadde hverken noe vitne eller noe brev hun brukte i sin skilsmissesak.

Hadde statsministerens kone en affære?

Ja.

I serien: Statsminister Harold MacMillans ektefelle har et langvarig forhold til en annen mann og ektefellene er åpne seg i mellom om dette.

Det som skjedde: Dorothy MacMillan hadde et forhold til Bob Boothby i over 30 år frem til hun gikk bort i 1966. Forholdet er grundig dokumentert i Richard Davenport-Hines´ biografi «The Macmillans».

Levde Margarets mann et promiskuøst liv?

Ja.

I serien: Mens fotografen Antony Armstrong-Jones, senere lord Snowdon, er kjæreste med prinsesse Margaret, er han naken i sengen med en kvinne og en mann. Han har også andre seksuelle affærer.

Det som skjedde: «Nøyaktig hvor mange elskere - kvinnelige og muligens mannlige lord Snowdon har hatt, vil aldri bli kjent», skrev The Telegraph i et intervju med ham i 2008 om en delvis autorisert biografi. Der kom det blant annet frem at han er den biologiske faren til barnet til de to han er i seng med i serien. Lord Snowdon døde i januar 2017

Ble Charles mobbet på skolen i Skottland?

Mye tyder på det.

I serien: Philip presser gjennom at prins Charles skal gå på samme skole som han gikk på, Gordonstoun i Skottland. Her blir en sjenert Charles mobbet av de andre elevene.

Det som skjedde: Philip hadde gode erfaringer med sin egen tid på skolen. Han ville også ha Charles unna pågående presse og det han oppfattet som en ettergivende dronningmor som skjemte gutten bort.

T.v.: Prins Charles på vei til Skottland for sin første skoledag på Gordonstoun. Over t.h.: Charles hilser i serien på sine romkamerater. Under t.h: Aftenpostens artikkel om Charles´ første skoledag. Foto: AP og Netflix og Aftenpostens arkiv

Charles har selv uttalt seg svært sprikende om tiden på Gordonstoun. I en tale i Overhuset i 1975 sa han at skolen fikk urettferdig mye dårlig og klisjefylt kritikk.

- Jeg er heldig og tror at den lærte meg mye om meg selv, mine styrker og svakheter, sa han.

Han har imidlertid også omtalt skolen både som en fengselsstraff og et helvete. Hans egne sønner gikk på Eton.

Snakket Jaqueline Kennedy ufordelaktig om Elizabeth?

Litt sant.

I serien: Elizabeth viser Jaqueline Kennedy rundt på Buckingham Palace og synes selv de to har god kjemi. Senere får hun høre at USAs førstedame i et selskap har kalt henne «lite bemerkelsesverdig» og «uintelligent». Slottet har fått stempelet «annenklasses landsbyhotell».

Det som skjedde: Kennedy-paret besøkte London i juni 1961. De ble bedt til slottet på middag klokken 20 - etter først å vært i en privat dåp - og returnerte til USA samme kveld, ifølge dokumenter hos JFK-biblioteket. Førstedamen kan derfor ikke ha vært løsmunnet i London-sosieteten etterpå. Derimot har flere i ettertid fortalt om Jackies bemerkninger. Overfor fotografen Cecil Beaton skal hun ha vært lite imponert av «blomstene og møblene» på slottet. Hverken dronningens kjole eller frisyre gjorde heller inntrykk.

Intet tyder på at Elizabeth fikk høre dette den gang. Året etter ble førstedamen, ifølge Vanity Fair, bedt på lunsj da hun var i London på privatbesøk.

Danset Elizabeth med Ghanas statsminister?

Ja.

I serien: Oppildnet av skryt som Jackie Kennedy får for diplomatiske seire, vil Elizabeth reise til Ghana der makthaverne lefler med sovjeterne. Det er også uro for at landet vil forlate Det britiske samveldet.

Det som skjedde: Elizabeth reiste til Ghana i november 1961 mot råd fra regjeringen, som mente det var for farlig. Både samveldeuroen og sovjetbekymringen var reell.

- Tenk så dumt det ville se ut hvis jeg var redd for å besøke Ghana og så dro Krustsjov og fikk en flott mottagelse, sa hun internt, ifølge statsminister MacMillan.

Hun ble tatt godt imot og sjarmerte også Ghanas sosialistiske leder, Kwame Nkrumah, ved å danse med ham på ball. Ingenting tyder imidlertid på at Ghana-reisen hadde noe å gjøre med Jackie Kennedy.