Roseborg-fans vil finne mange herlige gjensyn med mange av de største øyeblikkene i klubbens historie i jubileumsdokumentaren «Mer enn et fotballag». Supplert med nye intervju med noen av de viktigste profilene og bærerne av klubbens historie, gir det grundig inngang til historien om Rosenborg.

Filmen har noen fellestrekk med høstens andre RBK-dokumentar «Et eventyr i svart og hvitt», som følger 60-90-tallet tettest, med Erling Næss i sentrum. «Mer enn et fotballag» ligner mer en offisiell RBK-film. Den gaper større, kritiserer lite og byr hovedsakelig på feiring av klubben og historien.

Tyngdepunktet i filmen er naturlig nok den største storhetsperioden fra slutten på 80-tallet til tidlig 2000-tall. Arkivopptakene er filmens beste kort, fra cupfinalen i 1960 til bragdene i Champions League på 90-tallet. Nye intervju med blant andre Nils Arne Eggen, Erling Næss og Roar Strand gjør at filmen fungerer ganske godt som en lang tv-dokumentar for mer enn litt RBK-interesserte.

Som dokumentarfilm blir «Mer enn et fotballag» sjelden bedre enn gode gamle opptak og historier vist og fortalt på nytt. I første del av historien fungerer intervju og arkivopptak mye, mye bedre enn rekonstruksjonene. Til å spenne så langt i tid, sløser filmen unødig med tid, samtidig som perioden 2005–14 nærmest spoles forbi.

For RBK-fans som vil se og høre klubbens historie fra 1917 til Bendtners mål mot Ajax i høst, er «Mer enn et fotballag» en grei oppsummering. Som dokumentarfilm er den litt midt på treet, et par hakk bak Rune Langlos eminente film om Roar Strand, «Den siste kampen». Den er fortsatt landets beste fotballdokumentar.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også RBK-film-anmeldelsen «Vondfoten og RBK»