Peter James er utgitt på 35 språk og har solgt 17 millioner bøker i sin serie om den elskverdige politimann Roy Grace i Brighton.

Ikke altfor mange av disse 17 millioner er solgt i Norge, men stadig flere oppdager ham også her.

James er helhjertet britisk, men har en amerikansk tilnærming i å skrive actionfylt og underholdende, Hver bok er gjerne på 5–600 sider. Til gjengjeld er hvert kapittel svært kort. Og hvert eneste kapittel avsluttes med en cliffhanger.

Her er det nemlig action så det holder, det er hesblesende tempo og gode plots. Men actionscenene er ikke hovedsaken.

James bedriver samfunnssatire på relativt høyt nivå, selv om han nok ikke når opp til sin sannsynlige helt Carl Hiaasen. James er en kjenner av Brighton by og resten av Sussex, og krydrer hver bok med kulturelle detaljer, samtidig som han er solid plantet i nåtiden og lar så vel politifolk som andre yrkesgrupper streve med de store strukturelle endringene i tiden.

Så har du et fast persongalleri med mange individuelle særheter.

Hovedperson Ray Grace er Kinks-fan, det er jo en utmerket start, i tillegg er han i ferd med å bli lykkelig gift og pappa til sin andre kone – mange år etter at hans kone nummer en forsvant sporløst. Hun er nå erklært død, men vi lesere vet bedre. I tillegg til den kjappe og innholdsrike mordgåten som avsluttes i hver bok har serien en lang historie som strekker seg svært, svært sakte fra bok til bok.

LES OGSÅ: Krim å lære av

Den «korte historien» handler denne gang mye om en hardbarket forbryter som kommer ut av fengsel etter mange år, besatt av hevnlyst mot politimannen som sørget for å få ham i fengsel (altså Grace). Hevnmotivet er også sentralt for en aldrende antikvitetshandler med aner til amerikansk mafia som er opptatt av å skjelne omstendighetene rundt drapet på sin far. Midt oppe i det hele er Graces antatt døde eks-kone, som manøvrerer seg stadig nærmere konfrontasjonen.

James turnerer de forskjellige historiene på drevent vis, og jeg gleder meg til neste bok. Til dere andre: All grunn til å henge seg på dette!

Anmeldt av OLE JACOB HOEL