Hver desember siden 1998 har vi i Adresseavisen kåret årets beste videospill. Tidligere år har gitt oss moderne klassikere som «Bioshock», «Super Mario Galaxy», «Overwatch», «The Witcher 3», «Dark Souls», «Mass Effect» og «Skyrim» bare for å nevne noen få.

Enkelte år har valget av en klar førsteplass vært nesten umenneskelig vanskelig på grunn av de mange gode utgivelsene. Andre år igjen har valget gitt seg selv.

2017 har vært et usedvanlig godt år for spill. Faktisk et av de beste vi kan huske. Men selv om utgivelsene i år har vært mange og kvalitetssikret ned til tåneglene, så er det ett spill som ruver over alle andre.

Her er Adresseavisens spillredaksjons liste over de ti beste spillene fra 2017:

1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Var det i det hele tatt noen tvil? Med en klar margin hoppet Link opp på toppen av pallen. Breath of the Wild var ikke bare det beste spillet i 2017, det kan argumenteres at det er det beste spillet noensinne. En enorm åpen verden ga plass til en historie og en spillbarhet som Nintendo selv engang aldri har vært i nærheten av. The Legend of Zelda: Ocarina of Time fra 1998 har siden det året vært hyllet som tidenes beste spill av en samlet spillpresse, men det spørs om ikke det er på tide å omskrive historien. The Legend of  Zelda: Breath of the Wild er storslått på alle tenkelig måter. Spillet alene forsvarer et innkjøp av Switch-konsollen. Og om ikke det alene er nok så ble pinadø spillet enda bedre med den storslåtte Champions Ballad -tilleggspakken som kom for bare en liten uke siden.

2. Super Mario Odyssey

Andreplassen går også til Nintendo. Helt siden Super Mario Galaxy ble lansert for Wii-konsollen i 2007 har hvert eneste Mario-spill vært bedre enn det som kom før. Vi kan vanskelig se for oss at Nintendo skal klare å toppe Super Mario Odyssey med det første. Spillet er som en Greatest Hits av alt som er Mario.

3. Cuphead

Utseendet bedrar. Det som ved første øyekast ser ut som et koselig plattformspill for de yngste er alt annet enn nettopp det. Cuphead henter inspirasjon fra animasjonsfilmene fra Fleischer Studios som på 1930 og 1940 -tallet ga ut en rekke surrealistiske kortfilmer. Cuphead er ikke bare vanskelig, det er super-vanskelig, men du verden for en lettelse og triumf du føler når du først har mestret spillet.

4. Horizon: Zero Dawn

Det er en lang vei fra det mørkebrune post-apokalyptiske urbane landskapet i Killzone-serien til de grønne og åpne viddene i Horizon: Zero Dawn. Men det er faktisk de samme folkene som laget Killzone som står bak denne åpne sandkasseverdenen som byr den beste grafikken på PS4-konsollen noensinne.

5. Fortnite: Battle Royale

2017 var året for Battle Royal -spill. Eller «overlevelsesspill» i mangel på et bedre norsk begrep. Player Unknown's Battleground var spillet som satte det hele i gang ( se 10. plassen på denne listen), men Fortnite: Battle Royale strømlinjeformet sjangeren. Fra en heller brokete start har dette spillet blitt bedre og bedre for hver oppdatering. Gratis er det også, så hva venter du på?

6. Nier: Automata

Nier fra 2010 er en av spillhistoriens best skjulte hemmeligheter. Et nisjespill som framsto som en blanding av Salvador Dalis mest surrealistiske verk, David Lynch sine mørkeste filmer og en solid dose med japansk galskap. Men det var også et lite mesterverk, mer i stil enn i utførelse. Oppfølgeren er minst like bisarr. Men ting henger litt bedre sammen denne gangen takket være action-spill -spesialistene i Platinum Games som har designet Nier:Automata sammen med den eksentriske spill-designeren Yoko Taro. Vi tør vedde på at du aldri har sett maken til dette her.

7. Assassin's Creed: Origin

Etter Assassin's Creed: Syndicate trengte UbiSoft å ta en pause på et par år. En pause som helt klart har gikk utviklerne en etterlengtet innsprøytning av ny energi. For Assassin's Creed: Origins er det beste spillet i serien siden Assassin's Creed II fra 2009. Og Egypt 50 år før vår tidsregning er rett og slett magisk.

8. Nioh

Etter at Ninja Gaiden III feilet så spektakulært trengte Team Ninja en tenkepause. Resultatet ble Nioh. Et spill som kombinerer det beste fra Dark Souls -serien til From Software med det beste fra Ninja Gaiden. Aldri før har feudaltidens Japan vært bedre framstilt enn her. Og ja, Nioh er minst like vanskelig som nevnte Dark Souls.

9. Destiny 2

Denne henger med på lista med et nødskrik. Bungie har egentlig ikke gjort særlig mye med Destiny-konseptet. Men det hele er så til de grader strømlinjeformet og gjennomarbeidet at vi klarer ikke å løsrive oss. Selv ikke når vi deltar i en pubic event for den 103. gangen på rad på en uke.

10. Player Unknown's Battleground

Det siste spillet på denne listen er ikke engang offisielt lansert. Det forhindrer det likevel ikke å være nesten eneansvarlig for å sparke igang Battle Royale / Battleground -feberen som herjet i 2017. Her handler alt om å bli den siste til å overleve. Noe som ikke bare er vanskelig, det er nesten umulig når du konkurrerer med 100 andre spillere. Men intenst, det er det sannelig.

Denne listen er satt sammen av bidrag fra Agne Ødegaard, Jonas Nilson, Espen Bakken, Ørjan Aare Jørgensen og Frode Singsaas