Årets internasjonale album: Lorde fra New Zealand ga ut sitt andre album før sommeren, og spilte på Uka i oktober. Foto: THERESE ALICE SANNE, Adresseavisen
Årets norske album: Susanne Sundfør, her i aksjon på Roskildefestivalen i 2015. Foto: Richard Sagen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

Popbransjen er ikke hva den var. Men fortsatt finnes kvalitetsartister som forbløffer oss på hver utgivelse, fortsatt skapes stjerner «over natta».

I fjor på denne tiden var det ikke mange som hadde hørt om sunnmørsjenta Sigrid Raabe.

Ikke mange uker ut i 2017 kom hennes første single. «Don't Kill My Vibe» var i utgangspunktet skrevet i frustrasjon over en låtskriverkollegas nedlatende holdning til henne mens de arbeidet med musikk. Mange som lyttet tok det som en låt om et krevende kjærlighetsforhold.

Sigrid på Pstereo og samfundet

Uansett: Ikke mange norske artister har fått så stor internasjonal oppmerksomhet for sin første single. Elton John spilte den på radio og var hyperbegeistret. New Musical Express fulgte Sigrid gjennom året, og rangerte debutsinglen som årets 11. beste låt.

Vi fulgte henne en god selv også, vi møtte henne i forkant av en fenomenal konsert på Roskilde-festivalen, og en enda bedre en på Øyafestivalen. Så kom hun til Pstereo. Og til Studentersamfundet.

Les vår anmeldelse av Sigrids konsert på Pstereofestivalen her

Fra andre siden av kloden, men omtrent jevngammel, kommer Lorde. Hun begeistret mange med sin første single «Royals», som ble utgitt for fire år siden, mens hun fortsatt var 17 år.

Lorde på Uka

Da hun opptrådte på teltscenen Dødens dal under Uka i oktober, var det som en av årets mest kritikerroste artister internasjonalt. Hun gjorde en flott konsert, men det forventede høydepunkt «Royals» føltes egentlig puslete sammenlignet med den imponerende rekken låter fra hennes andre album – som endte som årets internasjonale favoritt hos oss i 2017.

Les vår anmeldelse av «Melodrama» her

Jenta fra New Zealand hadde også som eneste artist to sanger inne på vår liste over årets beste låter. På albumsiden var det bare LCD Soundsystem som var i nærheten av å true henne. Disse to albumene utgjorde elitedivisjonen i våre anmelderes rangering av året som snart er historie.

Sundfør i Olavshallen

På albumlista for norske artister var det aldri noen tvil om hvem som skulle gå av med seieren. Etter å ha lenge gravd stadig dypere i sitt musikalske univers, gikk Susanne Sundfør tilbake til røttene i «Music For People In Trouble», et album i et forenklet musikalsk univers der selve låtene og tekstene står i fokus. Et sårt og dypt menneskelig album, som i vår anmeldelse utropte til Susanne Sundførs mesterverk.

Les vår anmeldelse av «Music For People in Trouble» her

Hun fulgte opp med en utsolgt konsert i Olavshallen, og kommer tilbake med to konserter samme sted 15. og 16. mai.

Høyt nivå: Susanne Sundfør holder en imponerende høy kunstnerisk standard, og overrasker for hver utgivelse.

Veteraner og debutanter

Superveteraner: Hans Magnus «Snah» Ryan og Bent Sæther har vært på favorittlisten til våre kritikere nesten hvert eneste gang de siste 25 årene. Men det er lenge siden Motorpsycho har vært høyt oppe på lista som i år.

Andreplassen befolkes av en virkelig veteran. Motorpsycho har hatt et album med blant våre anmelderes favoritter årlig i snart 25 år. Men det er en stund siden de var så nært toppen som i år, med albumet som passelig nok heter «The Tower».

Flere andre lokale artister er representert, fra Ola Kvernberg til Soup, fra Ida Jenshus til Spidergawd, i en liste med stor sjangermessig spennvidde.

Årets gjennombrudd: Cezinando opptrådte i Trondheim en rekke ganger i året han ga ut sitt imponerende gjennombruddsalbum.

I tillegg til mange dyktige veteraner er det rom for årets gjennombruddsmann Cezinando og de oppsiktsvekkende debutantene Kristian Torgalsen og Sløtface i det som flere har utropt til tidenes største år for norsk musikk.

Norske album

1. Susanne Sundfør: Music For People In Trouble

2. Motorpsycho: The Tower

3. Cezinando: Noen ganger og andre

4. Broen: I <3 Art

5. Daniel Kvammen: Vektlaus

6. Ola Kvernberg: Steamdome

7. Kristian Torgalsen: Infinity On My Mind

8. Soup: Remedies

9. Erlend Ropstad: Alt som har hendt

10. Ida Jenshus: Two Worlds

11. Tønes: Sesong fire

12. Ulver: The Assassination Of Julius Caesar

13. Sløtface: Try Not To Freak

14. Spidergawd: IV

15. Levi Henriksen: Verden av i går

Paal Flaata: Love And Rain

Internasjonale album

1. Lorde: Melodrama

2. LCD Soundsystem: American Dream

3. Kendrick Lamar: DAMN

4.Cigarettes After Sex: Cigarettes After Sex

5.Peter Perrett: How The West Was Won

6. Hurray For The Riff Raff: The Navigator

7. Thundercat: Drunk

8. The National: Sleep Well Beast

9. Father John Misty: Pure Comedy

10. St Vincent: Mass Seduction

11. SZA – Ctrl

12. Thurston Moore: Rock N Roll Consciousness

13. Bjørk: Utopia

14.Mount Eerie: A Crow Looked at me

15. Slowdive: Slowdive

Årets låt

1.Don’t kill my vibe - Sigrid

2. Håper du har plass - Cezinando

3. Green Light - Lorde

4. K - Cigarettes After Sex

5. No One Told You - Kristian Torgalsen

6. Sign Of the Times – Harry Styles

7. Good Luck Bad Luck - Susanne Sundfør

8. How The West Was Won - Peter Perrett

9. American dream - LCD Soundsystem

10. Sober - Lorde

11. Everything Now - Arcade Fire

12. Stolt solvår – Gåte

13. Tonya Harding - Sufjan Stevens

14. Humble - Kendrick Lamar

15. I Dare You - The XX

Listene er satt sammen fra individuelle lister fra TERJE EIDSVÅG, VEGARD ENLID, OLE JACOB HOEL og KAI KRISTIANSEN