Etter en omfattende og etter hvert også ganske utmattende serie om det moderne Island med etterforsker Erlendur Sveinsson i hovedrollen, ble det ny fart i forfatterskapet til Arnaldur Indridason da han flyttet handlingen i serien til 1960-tallet, med en ung og uerfaren Sveinsson som motor.

Det vitaliserte ikke bare handlingen, men også den underliggende tematikken i hele forfatterskapet, nemlig Islands samfunnsutvikling i etterkrigstiden, med spesielt fokus på hvordan internasjonal storpolitikk har påvirket indre islandske forhold.

Så kunne man kanskje ventet at Indridason igjen ville ta turen til samtiden, og dratt finanskrisens spesielle ettervirkninger i Island inn i Sveinsson-universet. Men han har tenkt helt motsatt. Hans nye krimserie foregår under andre verdenskrig, med to relativt uerfarne etterforskere i hovedrollen. Den halvt islandske Thorson jobber i det amerikanske militærpolitiet, og samarbeider med Flóvent i det islandske politiet.

Dette er den andre boka i serien, og har utgangspunkt i at en omreisende selger blir funnet drept i en utleieleilighet i Reykjavik. Spor peker i flere retninger, blant annet mot nærmeste familie, og mye av bokas handling gir rom for beskrivelser av vanlige islenderes livsvilkår under krigen. Indridason er god på sånt.

Vi har jo lest krimbøker med handling fra andre verdenskrig før, og mye er gjenkjennelig. Men så er noe helt annerledes, og det er bemerkelsesverdig hvor lite enkelte av oss har visst om Islands situasjon under siste verdenskrig. Landet ble okkupert av britene bare noen dager etter den tyske invasjonen av Norge, og det strategisk viktige landet var preget av britiske og amerikanske styrker der gjennom hele krigen. Ja, etter krigen, for den del.

Tysk nærvær var minimalt på Island, men en og annen nazist med en plan var det nok sikkert. Det er i hvert fall en klikk sånne med store ambisjoner i denne boka, ett av mange element i en meget godt komponert, meget godt tenkt og meget godt skrevet krimroman.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL