Ole Dalen, og hans gjeng musikere har levd med julerepertoaret i syv konserter på åtte dager. 42 musikere/korsangere og 21 solister på scenen, seks i crewet i kulissene. Fem tusen publikummere.

«O helga natt», «Fairytale Of New York» og «All I Want For Christmas», faste høydepunkter fra Åge Aleksandersen, Tore Johansen, Are Hembre, - og overraskelsene Yngvar Numme, Per Borten, Olve Løseth, Ingebjørg Bratland, Chris Thompson og Graham Gouldman. Noen var med på alle konsertene, noen på utvalgte kvelder.

Juletre, glitter og stas. Kongressalen på Clarion Brattøra er full av feststemte. Men vi valgte det uglamorøse livet bak scenen. Der er det bror Nils Dalen og Wenche Nilsen som holder styringen, 22 sceneskift med 17 solartister og fem duetter kvelden vi var der.

På vei til scenen møter vi en av julekonsertens veteraner.

- Jeg er i farta, har en julekonsert også på Scandic Nidelven, sier Bobby Witry. Ved selve scenen er Morten Fagervik nøkkelen, han som vet hvem som skal inn hvor og når. Det er profesjonelle folk han har med å gjøre.

Les også: Ydmyk Ole Dalen: Ikke jeg som fant opp jula

Men de er ikke mer durkdrevne enn at de små- og stor-gruer seg før de entrer scenen. Kvinner på randens Elisabeth Moberg føler hun ikke har fått øvd nok foran sin duett med Yngvar Numme.

- Han var min første regissør, og mentor, årsaken til at jeg turde gjør mer enn bare å synge, sier hun før hun entrer scenen.

- Er det lov til å si at dette er litt mer høytidelig enn jeg er vant til, ymter Per Borten. - Yngvar Numme, Elg, Ingebjørg Bratland, Åge Aleksandersen, og oppe i dette: Per Borten. Ja ja, jeg må synge reint i hvert fall smiler Borten, før han setter igang med sitt tsjekkiske glansnummer fra «Tre nøtter til Askepott».

Dalen og hans publikum blir ett år eldre for hver julekonsert. Han prater mer mellom låtene, det blir færre uptempo-låter, mer melankoli. Scenen er høyere, salen større, publikum mer andektige, musikere har enda mer å passe på. Men det er fint ja.

- Hei igjen, pause på Scandic nå, sier Bobby. Han rekker akkurat å være forsanger på avslutningsnummeret «Vårres jul» før han haster tilbake på sin andre konsert. Alle solister er på scenen, iberegnet tre engelskmenn uten særlig kunnskap om trønderske juleklassikere. Men de smiler og koser seg.

Så endrer bakscenen karakter til nachspiel. Da er det flere enn Yngvar Numme med brennevin i glasset.

Dizzie Tunes-veteranen diskuterer håndball-VM med innlevelse. Ingebjørg Bratland og Steinar Krokstad diskuterer hvem som vant festen etter Sambandets konsert på Knarren i sommer. Elg prøver å legge samtalen på et mer filosofisk plan. Sunniva Unsgård levner ingen tvil om hvem som har den mest smittende latteren. Tore Johansen er for lengst hjemme på Øysand, Åge Aleksandersen har lurt seg ut bakveien.

Det er mingling på høyt internasjonalt nivå. Ikke at de skryter av det, men Graham Gouldman og Mick Wilsons neste prosjekter blir turneer med henholdsvis Ringo Starr og Electric Light Orchestra, ELO. Wilson har jobbet tett med Jeff Lynne med gitararrangementer på ELO-turneen neste år. Graham Gouldman er invitert av Ringo Starr på All star-turné. Den gamle Beatles-trommisen har med seg en frontrekke musikere som i tillegg til å bidra på Ringos låter har egne hits å bidra med. Gouldman har mer å velge blant enn de fleste. I tillegg til 10 CC-katalogen kan Graham by på «No Milk Today», «Bus Stop», «Heart Full Of Soul» og flere andre av låtene hans som ble store hits på 60-tallet.

Chris Thompson rakk ikke mer enn noen få av Ole Dalens julekonserter denne gang, han dro rett til Tyskland for konsert med Manfred Manns Earth Band 17. desember. Også nachspielet dro han tidlig fra, han tok med kona opp til skybaren på hotellet, i et håp om å se nordlyset.

De kjente solistene er gjerne rekruttert etter ikke helt tilfeldige møter med Ole Dalen på flyplasser og barer. Ikke får de spesielt god betaling, ikke er han spesielt innsmigrende. Men han lurer dem inn.

Sjefen kommer rullende inn på nachspielet. Nyvasket, nyklippet, nystylet.

- Jøss, har du modellert deg etter looken til Donald Sutherland?

- Feil, det er Sutherland som har tatt looken etter mæ, brummer Ole Dalen. Og nå er det slutt. Nå skal kongen av julestemning selv hjem til jul. Uten julemusikk. Med hardrock