Høstens Metoo-kampanje har vist at mannssjåvinismen fortsatt stikker dypt i mange miljø. Det er neppe noen trøst at det var verre før. Mye, mye verre skal vi tro bildet av 1973 som presenteres i «The Battle Of The Sexes». En velspilt og ganske fornøyelig film som har blitt ekstra aktuell som en brannfakkel, for ikke å si tennisracket, inn i dagens likestillingsdebatt.

Den utrolige historien som serveres i en noe uvanlige blandingen av sportskomedie og kjønnsdrama er basert på virkelige hendelser. Talende dokumentarbilder av personene filmen handler om på rulletekstene, illustrerer poenget for alle som ikke husker tilbake til eller har opplevd 70-tallet.

Saken er som følger: Verdens beste kvinnelige tennisspiller Billie Jean King og hennes rivaler protesterer mot at kvinnelige tennisspillere får en brøkdel i premiepenger av mennene. 55-årig mannssjåvinist, notorisk gambler og tidligere tennisstjerne Bobby Riggs vedder 100 000 dollar på at han skal slå verdens beste kvinnelige tennisspiller.

Virkelighetens rivaler: Billie Jean King sjekker musklene på Bobby Riggs før den historiske kjønnskampen i 1973.

Dermed rigges det til den store kjønnskampen i USA. Det blir nærmest en kamp om likestilling og kvinners plass, tv-overført som mest sette tenniskampen til da i historien. Filmskaperne Jonathan Dayton og Valerie Faris har tidligere laget fornøyelige, smarte komedier som «Little Miss Sunshine» (2006) og «Ruby Sparks» (2012). Her fråtser de i 70-tallsstil, mannssjåvinisme og frigjøringskamp.

Les også: «Herlig familiekomedie»

Som mange nyere filmer lagt til 70-tall, ser og låter tiåret enda grellere sett med dagens øyne. En viktig grunn til at «Battle Of The Sexes» lykkes ganske godt, enda litt bedre enn årets andre tennisfilm fra omtrent samme epoke, er Emma Stone og Steve Carell i hovedrollene. Særlig hun byr på spill mer nyansert og enda dypere enn historien og filmen strengt tatt legger opp til.

I høst kom Janus Metz' «Borg» om rivaliseringen mellom Björn Borg og John McEnroe. Den filmen hadde gode hovedrolleinnehavere og tennis på et høyere nivå enn i «Battle Of The Sexes». Likevel lykkes tennisdramaet med Stone og Carell bedre både på banen og utenfor.

«Battle Of The Sexes» klarer å lage ganske skarp komedie av menn som syntes likestillingen hadde gått for langt – i 1973. I sin kamp mot de mektige herrer i tennisforbundet fikk de kvinnelige spillerne hjelp av et av verdens største tobakksfirma, mot å reklamere for røyking(!).

Filmen gjør det lett og ganske underholdende å le av fortiden. For noen bør den latteren kjennes som et spark bak. Kampen som Billie Jean King og hennes rivaler tok i 1973 er fortsatt sørgelig aktuell på flere områder, også innen idretten.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av den norske julefilmen «Den 12.mann»