Noen har kanskje lagt merke til bildene som ruller over veggen på Kristiansten Festning. Med en prosjektor på store bygninger viser han fram kunsten sin for hele Trondheim. Dominik Mysiak kommer fra Polen og har bodd i Trondheim siden 2012, siden har han hatt flere lysbildefremvisniger i Trondheim.

– Vinteren og høsten er en vanskelig periode på grunn av lite på lys, men mørket er også en god mulighet for til å arbeide med lyset. Det handler om å gjøre det offentlige rom mer interessant for tilskuerne, sier Mysiak.

Lysende utvikling

Kunstneren har tidligere tatt bilder og laget malerier, men han følte at han trengte å gjøre noe nytt for å kunne videreutvikle seg som kunster, derfor startet han med lysbilder.

– I mange år var min kunstneriske virksomhet konsentrert om maleri og tegning. I dette prosjektet bruker jeg nye medier for å videreutvikle mitt kunstneriske uttrykk, sier Mysiak

Mysiak har latt seg inspirere av naturen i Norge og overført det til lerret og bilder. Mørketiden og ønsket om å vise fram kunsten i en større skala er noen av grunnene til at han valgte å bruke prosjektor.

– En viktig inspirasjon for meg er naturen. Omverdenen er for meg et påskudd til å skape uvirkelige, delvis figurative og delvis abstrakte bilder, forteller Mysiak.

Gi nytt liv

Johnny Gylland er festningsforvalter og forteller at dette er et tiltak som de gjør for å bringe nytt liv til festningen. Kunstnere som vil bruke festningen trenger ikke å betale noe for å vise fram sine kunstverk der, men det er heller ikke hvem som helst som får muligheten. De ønsker å holde liv i folks begeistring for festningen, men på en måte som er i tråd med festningens historie.

– Vi får mange positive tilbakemeldinger på lysbildefremvisningen, sier Johnny Gylland.

Lysbildeframvisningen vi foregå i en måned fra 3. januar. Et slikt prosjekt kan koste opp mot hundre tusen kroner. Prosjektet til Mysiak er støttet av Trondheim kommune, i samarbeid med Medialab og Kristiansten festning. Gylland forteller at det er flere som vil vise fram kunsten sin på Kristiansten Festning og det er flere som har brukt området som galleri. For tiden har Laura Ford en samling med skulpturer ved festningen som skal stå til våren 2019.

Lysbildeshow på Kristiansten Festning. Foto: Pål E. Solberg