Eggen har satt seg godt til rette i godstolen sin foran vedovnen hjemme i stua på Fanrem. Fotball-legenden fikk tilbud om å se en prøveforestilling av monologen «Rotsekk» som Turnèteatret i Trøndelag jobber med nå, og inviterte like godt hele gjengen hjem.

- Du blir nevnt en rekke ganger i denne forestillingen, forklarer Nora Evensen, sjef for Turnèteatret.

- Ja, det ville jo vært rart om jeg ikke var det da, sier Eggen humrende og kikker bort på Ole Christian Gullvåg, skuespilleren som sammen med regissør Aslak Moe har skrevet manuskriptet til «Rotsekk».

Fenomenet Rosenborg

- Jeg møtte Nils Arne Eggen første gang da jeg var 13 år, og da ble jeg helt starstruck. Så jeg håper jeg er litt roligere nå når jeg er 35, sier skuespilleren, før han drar i gang monologen og sin personlige historie om hendelser fra oppveksten, om savn, ensomhet, tilhørighet og lidenskap til fotball og Rosenborg.

- Dette er ikke en forestilling der du lærer så mye om Rosenborg, men du lærer kanskje noe om supporterkultur og hva det er som driver supportere til å legge opp livsløpet rundt klubben sin, sier Gullvåg, som selv har gjort, og gjør, akkurat det.

Kjernen-supporter

- For fem til ti år siden var vi en stor gjeng som dro sammen på kamp, men nå går jeg ofte alene og står og klemmer fremmede mennesker. Det føles ikke trist, selv om jeg ser at mange av de rundt meg har fått familie og barn. Men jeg spekulerer jo på om jeg har investert litt for mye i fotball, vennene mine synes nok, det, sier Gullvåg som har sesongkort, drar på alle hjemmekampene, og har vært medlem av Kjernen siden 1996

- Og når vi snakker om Kjernen, så må jeg nevne det med å hate Molde by. Jeg vet ikke helt om jeg forstår fenomenet, men jeg står jo og roper «hate Molde by», jeg gjør jo det. Nils Arne Eggen er ikke så glad i det der, vet jeg. Men det blir litt som at jeg hater sushi, men jeg tenker ikke «drepe» sushi for det, forklarer Gullvåg.

Fotballinteressen startet da han var åtte år. Og selv om han kun var på én kamp sammen med faren sin, handlet alt de snakket om de siste ti årene av farens liv om fotball.

Rosenborg ble selve holdepunktet

- Dette er nok noe av forklaringen på hvorfor fotball er så viktig for meg. Det var så viktig for meg og pappa. Vi vokste opp i Nord-Norge og fikk interessen der, og flyttet til Trondheim da jeg var 13 år. Det å komme hit uten venner og kunne dra på Lerkendal og se på Rosenborg, det ble et holdepunkt. Og det er noe i det der at folk skiller seg, og flytter, men man skifter aldri fotball-lag. Det er interessant.

- Hva er det som gjør at Nils Arne Eggen betyr så mye for deg?

- Han er jo klubben og det går ikke an å overvurdere hans posisjon. Jeg tok opp alt om Rosenborg på VHS-kassetter, og det ble jo en slags indoktrinering av Eggens verdier. Han snakket om at vi var imot fotballkapitalen, at dette ikke handlet om penger. Han gjorde en stor del av supporterne til sosialdemokrater. Og det tror jeg er noe av årsaken til bråket og engasjementet rundt Dubai-saken, sier Gullvåg, og tilføyer at den tidligere fotballtrenerens har vært som en slags farsfigur for ham.

- Han har nesten alltid rett

- Han har oppdratt meg litt. Og forestillingen handler mye om forholdet mellom far og sønn. Jeg husker fortsatt at jeg som tolvåring opplevde at det var «gospel» det Nils Arne Eggen sa. Han er alltid forfriskende, og har jo nesten alltid rett, forklarer skuespilleren.

Etter halvannen time som tilskuer til en monolog som i stor grad er en hyllest til ham selv, klapper Eggen i hendene og smiler fornøyd.

- Dette var noe langt mer, og både videre og dypere enn det jeg tenkte da jeg fikk høre om denne forestillingen. Dette er en livshistorie, spunnet rundt Rosenborg-interessen. og det har du gjort veldig elegant. Det er litterært godt gjort, med en rekkefølge der du både ser tilbake og litt fram. Du kan kanskje til og med forsterke den vi-følelsen, sier Eggen.

- Hva tenker du om at noen blir så engasjert i Rosenborg, at det preger hele livet?

- Det settes positivt på spissen dette. Gullvåg ser både alvoret i humøret, og humøret i alvoret. Og jeg er jo ikke noe glad i det uttrykket «hate Molde by», men han forklarer det veldig godt. For det er jo sånn at når man har brukt opp alt det negative man kan si om motstanderklubben, da må jo byen stå for resten, sier Eggen humrende.

Torsdag 18. januar har «Rotsekk» premiere i Verkstedhallen i Trondheim. 30 forestillinger skal spilles rundt omkring i Trøndelag.

Ole Christian Gullvåg har skrevet en monolog om det å være Rosenborg-fan. Forestillingen handler om opppvekst, tilhørighet, ensomhet og savn med forholdet til Rosenborg som en rød tråd. Gullvåg fremførte nylig monolgen hjemme i stua hos Nils Arne Eggen som et ledd i forberedelsene til forestillingen. Foto: Håvard Jensen
- Det settes positivt på spissen dette. Gullvåg ser både alvoret i humøret, og humøret i alvoret, sier Nils Arne Eggen om teaterforestillingen som handler om det å være Rosenborgfan og Kjernen-supporter. Foto: Håvard Jensen