- Jeg er så stolt, dere aner ikke!

Anne Mari Ofstad har bedt inn til «vennisage». Hun er sprekkferdig av følelser og trenger å dele gleden over de tre maleriene som henger på hedersplass i stua.

Og bare så det er nevnt; vi er hjemme hos selveste «frisørmoderen» i Trondheim. Hun som aldri nølte med å si fra hvis sveisen sladret om mer enn en dårlig hårdag, og som sørget for bra ettervekst til faget gjennom frisørsønnen, han H2-Henki, dere vet.

Vokste opp med maleren

I årenes løp har Anne Mari Ofstad klippet og fikset, gjort gutter til menn- og motsatt, og sendt dem ut av salongen med ny «layout», friskt mot og smil om munnen. En høyreist maler var sikkert ikke noe unntak. Men historien begynner ikke med Bleken i frisørstolen, for Anne Mari har visst om Bleken fra hun var lita jente.

- Vi bodde i Rosenborggata, jeg var 12-13 år. Håkon var en voksen, eldre mann. Ca. 30 år. Noen fortalte at han var maler. - Åja, han maler hus han da!

Folk humrer, nipper til sjampanjen.

Anne Mari står midt på stuegulvet. Bak henne, på veggen over tre-seteren, henger Blekens malerier.

- En annen gang viste en stolt venn fram en kulltegning av Bleken som han hadde fått. Jeg kastet et blikk på tegningen, men var nærmest likegyldig, forteller Anne Mari og fortsetter:

- Det var Andreas Riis som lærte meg det jeg kan om Håkon Bleken. Og om vin.

Bleken ble «tauet» inn

30 år senere er maleren en av kundene i salongen, og kanskje ikke alltid fordi han har planlagt det selv.

- Nei, jeg sier i fra når kundene trenger klipp. - Håkon, sånn kan itj du gå, du sjer itj ut på høvve! Det har jeg sagt mange ganger, forteller den pensjonerte frisøren.

Etter hvert ble hun godt kjent med både kunstneren og Sissel Herzberg, kjæresten hans.

- De har vært på middag hos meg flere ganger, jeg har også bakt krumkaker som Håkon har fått til jul i mange år.

Og underveis, så har selvfølgelig også Anne Mari blitt en varm beundrer av Blekens kunst, og ønsket seg et bilde av ham.

- Kjøp heller en bil

- Jeg fortalte en gang at jeg hadde lyst til å kjøpe et bilde av ham. Da fikk jeg til svar at jeg kunne gå i galleriet og kjøpe. Som om jeg hadde råd til det? Til og med Bleken mente at jeg heller burde kjøpe en bil.

Men så skjer det. En dag, når en litt langhåret Bleken sitter i stolen, lanserer han ideen:

- Du Anne Mari, jeg fikk lyst til å male oss to. Men jeg må ha et foto av oss, sa han. Jeg fikk et vennepar til å ta bilder av oss, og nå ser dere resultatet på veggen bak meg, forteller Anne Mari stolt.

- Likte settingen

Håkon Bleken har malt mange celebriteter, men kan like gjerne male arbeidsfolk.

- Det spiller ingen rolle for meg hvem som er modell. Da jeg satt i stolen og fikk dette sjalet eller kappen over meg, tenkte jeg at dette kan bli et flott bilde, forteller Bleken.

Selv er han ikke til stede på «vennisagen», men gleder seg med Anne Mari.

- Anne Mari er en morsom og sympatisk dame. Og direkte. Hun har mange ganger sagt; - du kan ikke se ut sånn, du må klippe deg, humrer han.

- Det er ikke alle forunt å bli malt av deg?

- For meg handler det om å få til et godt bilde. Alt annet er uvesentlig, svarer Bleken.

- Anne Mari er litt redd for misunnelse, har du kommentar til det?

- Det er menneskelig å være misunnelig, men det skal hun ikke bry seg om, mener kunsteren, som for øvrig fylte 89 år tidligere denne uka.

Svimmel av bildene

- Håkon er et varmt, flott menneske. Jeg har stor respekt for ham som kunstner, men enda mer som menneske. Husk, han er også blant dem som tar vare på byen vår. Og her står jeg, lille Anne Mari er malt inn i bildene sammen med kunstneren. Jeg er ydmyk. Og stolt, avsluttet hun med tårer i øynene til de frammøtte.

- Hva synes du om bildene, og hvordan reagerte du da du så dem første gang?

- Bildene er fantastiske. Jeg ble svimmel da jeg så dem, det gikk helt trill rundt for meg.

Og fikk du med deg at Blekens Korsveien blir en del av den permanente utsmykningen i Nidarosdomen: - Jeg har vært forferdet over at den katolske kirken vraket Blekens «Korsveien», sier professor i europeisk kunsthistorie, Gunnar Danbolt.

Vår anmelder mener at Gary Oldman er nesten usannsynlig god i rollen som Winston Churchill.

Ydmyk og stolt: Anne Mari var sprekkeferdig av følelser da portrettene av henne selv og Håkon Bleken hang på plass i stua. - Jeg måtte få hjelp til å henge dem opp riktig, og fant ut at dette må jeg dele med noen. Onsdag denne uka inviterte hun venner til sjampanje for å markere dagen. Foto: Morten Antonsen
Blekens kjæreste kom: Mellom 30 og 40 fra venner og familie delte gleden med Anne Mari Ofstad onsdag kveld. Også Håkon Blekens kjæreste, Sissel Herzberg. Foto: Morten Antonsen