Bernt Bodal (64) var turnerende musiker i Norge på 70-tallet, før han ble styrtrik fisker og forretningsmann i USA, med musikk som en stadig mer omfattende hobby.

I 2016 spilte han på Rockheim som nyrekruttert bassist i gjenforente Aunt Mary. 3. februar er han tilbake med Høst – bandet han var med å starte i 1974.

- Jeg tar ikke lett på musikken, det er en seriøs interesse, sier Bodal, som øver daglig og har skolert seg systematisk siden Høst ble oppløst og han flyttet til Seattle rundt 1980. De profesjonelle og profilerte musikerne han har spilt med de siste årene er også rause med anerkjennelse til musikeren Bodal.

Jobbet seg opp med Røkke

Høst var en av de mest markante norske bandene sent på 70-tallet, men de tapte snarere enn tjente penger på virksomheten. Bodal lånte tusen dollar, dro til USA – og jobbet seg oppover fra dekksgutt til medeier i American Seafoods, som han drev med kompis Kjell Inge Røkke inntil sistnevnte flyttet tilbake til Norge. Bodal kjøpte ut Røkke fra American Seafoods i 2000.

Business i uka, rock'n'roll om helgene

Hardt arbeid har vært et mantra for Bodal siden 30-timers økter til dekks i Alaska tidlig 80-tall, men i januar 2017 sluttet han som sjef for den daglige driften av American Seafoods. Nå er han bare styreformann, men en ikke direkte inaktiv styreformann. Arbeidsdagene er fortsatt dyktig lange, og det er svært sjelden han har spillejobber i Europa uten at det er kombinert med jobbreiser.

- Det er en finfin kombinasjon, businessmøter mandag til torsdag, spillejobber i helgene, oppsummerer Bodal på telefonen fra det som er grytidlig morgen i Seattle.

Selv om dagene fortsatt er travle, har han har avgjort fått bedre tid enn før. I 2017 hadde han flere konserter i Norge, dobbeltkonserter med Aunt Mary og Høst, der han spiller bass i begge bandene.

- Krevende kvelder?

Til Stjørdal og Namsos

- Jo, men jeg er i brukbar form, så det går bra, sier Bodal. Han spilte senest dobbeltkonsert med de to bandene i Stjørdal for noen måneder siden. I juni kommer han tilbake til samme sted med begge band, men da utendørs, på Stjørdal festival.

I høst kommer han også tilbake til Woodland-festivalen i Namsos, der han i fjor opplevde å spille bass sammen med hele Prudence-gjengen med Aleksandersen og Tysland i spissen. – Jeg gleder meg til å komme tilbake og spille med den gjengen, sier Bodal, som delte minner om rocketurneer i Norge på 70-tallet med Prudence. – Det var krevende å turnere Nord-Norge i 40 kuldegrader utrangerte busser, sier Bodal.

Han har hatt base i Seattle og vært sterkt interessert i musikk hele tiden siden. Men under grungebølgen sent på 80- og tidlig på 90-tallet, da Seattle var verdens viktigste og mest vitale rockeby, hadde han sin mest inaktive periode som musiker. Da var han intenst opptatt med å bygge opp American Seafoods.

Driver restaurant med Fleetwood og Tyler

Men senere ble han kompis med Pearl Jams Eddie Vedder. Ellers har han flere verdenskjente musikere i sin betydelige omgangskrets. Noen av dem er også businesspartnere. Aerosmith-vokalist Steven Tyler og Bodal er begge medeiere i Mick Fleetwoods restaurant Fleetwood On Front St på Hawaii.

Mikkel Storler Eriksen, som er bosatt et par hundre mil lenger sør på den amerikanske vestkysten, er en annen god venn. Bodal passet på å få med seg Stargate-konserten i Borggården under Olavsfestdagene i fjor sommer (og kombinerte det med å være med på jubileumsturneen til Høst-trommeslager Willy Bendiksen).

Beck og Daltrey

Bodal har spilt med flere av sine rockevenner, blant dem er Jeff Beck, Sammy Hagar og The Who-vokalist Roger Daltrey.

- Daltrey refset nylig yngre rockekolleger, han sier at rocken har stagnert, at det er innen hiphop at all nyskapning er for tiden?

Den gangen rocken fortsatt var innovativ

- Der er jeg hundre prosent enig, sier Bodal. – I de første tiårene hadde rocken et helt utrolig utvikling, det var umulig å følge med i alt som skjedde. Det er noe helt annet nå. Nettopp derfor er det nok at eldre musikk stadig blir gjenoppdaget, og at gamle musikere har et så stort publikum. Se på The Who. De har aldri vært så gode, og publikum strømmer til, sier Bodal, som også opplever at Høst får anerkjennelse for å ha vært forut for sin tid. Aunt Mary fikk knallkritikker, også i USA for sitt comebackalbum i 2016. De er godt i gang med nok et album.

- Skal også Høst skrive nytt materiale?

Stiller med hele originalbesetningen

- Vi har snakket om det, men foreløpig er det 70-tallslåtene vi konsentrerer oss om, sier Bodal.

Høst var et av ytterst få norske rockeband på 70-tallet som sang på norsk. De hadde flere besetninger, men turneen nå er med originalbesetningen, bandet fra debuten «På norske vinger».

- Det er ikke mange band som kan stille med originalbesetningen fra nesten 45 år siden, sier Bernt Bodal.

Fiskeeventyret: Noen kaller Bernt Bodal selve sjefsfiskeren i USA. Han bygget opp American Seafoods sammen med kompis Kjell Inge Røkke.
Kule venner: Steven Tyler fra Aerosmith er Bernt Bodals gode venn og businesspartner. Foto: privat
«Nesten» med i Prudence: Bernt Bodal spilte med Terje Tysland, Åge Aleksandersen og de andre fra gamle Prudence under Woodland-festivalen sist høst. Foto: Bjørn Tore Ness