Kunsthåndverker Kristin Opem har i en årrekke arbeidet med dreieskiva som utgangspunkt og skapt individuelle krukker av leire. Hun bor og arbeider i Klæbu og har sin utdannelse fra bl.a. Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og Kunsthåndverkskolen på Island.

Kunstneren åpnet sitt første verksted i 2001. Hun beskriver prosessen fra idé til ferdig uttrykk som en overgang – krukka skal få sitt eget «liv» med integritet.

– Jeg ser for meg en ramme før jeg starter på en ny krukke og jeg er fornøyd med resultatet når krukka kan fortelle noe tilbake. Det er også viktig å være til stede under hele arbeidsprosessen fordi den myke leira krever full oppmerksomhet, sier Opem

«Timeblomster»

Opem har nettopp åpnet utstillingen «Timeblomster» på Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK). Den består av nye keramiske arbeider. Tidligere har hun vist arbeidene sine både nasjonalt og internasjonalt. I løpet av åpningen 11. januar var det rundt 80 personer innom og fire krukker ble solgt.

Dreieskiva og krukkeformen er utgangspunktet og mens hun jobber kommer ideène om hvordan krukka skal se ut.

– Improvisasjonen er viktig, uten den kan det bli kjedelig og kunsten mister livet og spenningen, sier Opem.

Ta tilbake tida

Kunstneren er utrolig stolt og takknemlig for å kunne lage kunst og vise det fram. «Timeblomster» handler om å ta tilbake kvalitetstiden som kanskje mange holder på å miste. Hun elsker å ta seg tiden til å sitte ved dreieskiva og gjøre akkurat det hun vil med den våte leira.

– Vesentlig i arbeidsprosessen er forholdet til tid. Tiden som et redskap for å rekke noe og forme dagen, forsvinner. Det blir en kvalitetstid med seg selv man ikke kan telle eller regne ut, forteller Opem.

Vanskelig å leve av

Selv om kunstneren solgte fire krukker på utstillingens første dag, har det aldri skjedd at hun har solgt alle krukkene på en utstilling. Hun forteller at det er vanskelig å leve av kunsten og samtidig ha glede av den. Derfor jobber hun på et museum i tillegg slik at kunsten ikke styres av økonomiske behov.

Folk liker unike ting

Formidler ved TSSK, Amalie Marie Selvik, har omvisninger og tar seg av publikum som kommer for å se utstillingen. Hun forteller at det er stor interesse for ny kunst og utstillinger, spesielt i januar.

– Det er gøy med noe håndlagd og unikt, det er mange som etterspør det, sier Selvik.

Utstillingen varer til fjerde februar, og etter det skal den videre til Bergen.

Utstillingen "Timeblomster" på Trøndelag senter for samtidskunst varer til fjerde februar. Foto: Morten Antonsen
Det ligger en mening bak krukkene til Kristin Opem. Foto: Morten Antonsen
Kristin Opem lager hver krukke unik Foto: Morten Antonsen
Hver krukke forteller en egen historie. Foto: Morten Antonsen