21. februar åpner Credo restaurant. Da har bistroavdelingen Jossa mat og drikke vært i drift et døgn.

Det er godt det er en måned til. For det er mye som fortsatt skal på plass inne i den ruvende verkstedhallen på Lilleby.

- Men det skjer store forandringer her hver dag nå, sier Heidi Bjerkan, mens vi går rundt i lokalet og det summer av arbeidsfolk rundt oss. Det males, det mures, det pusses, det monteres.

En del av kjøkkeninventaret er på plass. Et langt, massivt spisebord i bjørk laget på Byneset av Anders Berg fra Snillet Håndtverk, står klart nede. Det skal opp til mesaninetasjen, men ellers er det en stund til inventaret kan bæres inn.

Møbler og planter på vei inn

På tre forskjellige steder dyrkes et betydelig antall grønne planter, de fleste spiselige, som skal plasseres rundt i lokalet. Møbelsnekkere er i gang med å bygge utvalgte norske møbelklassikere fra 50-tallet som skal inn i selve restaurant Credo, der det vil være plass til 30 gjester, og til Jossa mat og drikke som vil kunne ta imot opp til 150.

- Jossa er den største vinneren her. Lokalet er stort, lyst og luftig, og vil ha åpent fra lunch og frem til kvelden, og ikke bare for spisegjester. Det vil være mulig å stikke innom og ta et glass eller tre her også, sier Heidi. – mange naboer spør om åpningen, det er tydelig at det ligger forventninger i lufta, og det er deilig for oss. Det er utrolig mange hyggelige og engasjerte folk i nabolaget, sier Bjerkan.

Jossas kjøkkensjef på plass

Jossa vil ha en à la carte-meny, i tillegg til rimelig dagens av kjøtt, fisk eller vegetar, sier Bjerkan – som har ansatt Patrick Sandqvist som kjøkkensjef på Jossa. Sandqvist er fra Malvik og har jobbet på Svalbard de siste årene.

Bjerkan skal selv fungere som kjøkkensjef på selve Credo restaurant, og selv om alle mulige andre praktiske detaljer kriger om oppmerksomheten, begynner maten og spesielt gourmetmenyen å få hovedfokus.

Kun stor meny på Credo

- Når tilbudet på Jossa blir så bra, vil vi nok fokusere på kun den store menyen på selve Credo, sier Heidi. Det vil si at alle gjester skal innom cirka 20 retter, eller snarere smaker, i løpet av kvelden.

- Har du sjekket om kritiske gjester fra Dagens Næringsliv, VG og Smakspolitiet i Adressa har reservert bord den første kvelden?

- Nei, jeg har ikke sjekket bookingen i det hele tatt, men håper anmelderne venter en uke i hvert fall. Ikke for det, gjestene skal kunne regne med at vi leverer på øverste hylle fra første dag her, smiler Heidi Bjerkan en drøy måned før åpning.

Credo blir også galleri

Når Credo reåpner på Lilleby i midten av februar, åpner også Sverre Koren Bjertnæs en betydelig utstilling i og utenfor restaurantbygget.

- Dette blir ikke en vanlig restaurantutstilling, slår Svein Roar Grande fast. Den ruvende verkstedhallen gir da også større muligheter enn de fleste gallerier.

Utstillingen vil ha verk både i selve restaurant Credo, i bistroavdelingen Jossa mat & drikke, oppe i mesaninetasjen, i kjøkken og ganger, og også i og utenfor inngangspartiet. Det blir maleri, tegninger, akvarell og skulpturer, sikkert et femtitalls verk i alt. Det blir helt nye verk, og også noen eldre, men ingen har vært vist i Trondheim før.

- Vi har alltid vært opptatt av kunst på Credo, og noen av verkene fra kunstner Paul Brand fra restauranten i Credoveita vil også være en del av inventaret på nye Credo. - Men vi vil også ha skiftende utstillinger som Grande har ansvaret for, sier Heidi Bjerkan.

Melgaard, Bjertnæs og Glein

Grande har de siste tolv årene jobbet tett med kunstnerne Bjertnæs og Melgaard. Han har hatt base i New York i flere år, men skal fra nå av ha hovedbase for sitt arbeid med kunstformidling i Trondheim.

Han skal etablere et visningsrom i Mellomila, og drive galleri på Credo.

- Tanken er å la yngre og mindre etablerte kunstnere få en arena oppe i mesaninetasjen.

En forlengelse av Galleri 7011

Sverre Koren Bjertnæs vil være kurator for flere av disse, sier Grande, som i noen år drev Galleri 7011, like ved Prinsenkrysset i Trondheim sentrum, og ser dette som en naturlig fortsettelse av arbeidet der.

- Men da må navnet skiftes til 7041, smiler Heidi Bjerkan, med henvisning til postnummeret på Lilleby.

- Trondheim er en spesiell kunstby, med Håkon Bleken og Håkon Gullvåg i en helt spesiell posisjon, og et vakuum under dem i hierarkiet. Men av de yngre kunstnere under Håkonene er vel Bjertnæs og Christer Glein de som ligger nærmest til å ta over, mener Grande - som også jobber tett med Glein.

Melgaard i høst

Utstillingen vil stå i et halvt års tid, og så blir det en stor utstilling med Bjarne Melgaard kommende høst.

- Dere har tydeligvis større ambisjoner for restaurantgalleriet enn hyggelig dekor. Men spesielt Melgaard er en kontroversiell kunstner, og dere må vel ta hensyn til at dette er et spisested, sørge for at kunsten ikke truer appetitten?

Ikke redd for å provosere

- Dette er kunstnere som kan provosere, og det skal vi ikke være redd for, sier Heidi Bjerkan. -Vi er ikke ute etter å behage alle til enhver tid, det gjelder jo også i måten vi tenker mat og servering. Vi har vår filosofi, vårt ståsted - og det vil også gjenspeile seg i kunsten som presenteres. Men det at vi ikke skal være engstelige for at enkelte kan bli provosert, betyr ikke at vi skal ødelegge appetitten til gjestene. Vi skal absolutt ikke dit, sier Bjerkan.

- Dette er kunstnere med en stor og rik produksjon. De har mange verk å velge blant, sier Grande.

Spektakulært: Credos beste utsikt vil nok bli fra baren i mesaninetasjen. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen
Servering også i andre etasje: Trappen som skal bringe Credo-gjestene opp til første etasje i måltidet, er på plass. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen
Mye arbeid gjenstår, som her oppe i mesaninetasjen. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen
Rom for kunst: Svein Roar Grande og Heidi Bjerkan kan konstatere at mange åpne flater som åpner seg. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen
Ikke bare mat og drikke: Heidi Bjerkan åpner Credo restaurant 21. februar. Samme dag åpner en betydelig utstilling med nye verk av Sverre Koren Bjertnæs. Svein Roar Grande (til venstre på bildet) er ansvarlig for gallerivirksomheten på nye Credo. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen
Her blir det bar: Denne grønne veggen vil bli det første gjestene møter når de entrer bygningen. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen