Klokken 14.15 onsdag kom statsminister Erna Solberg ut på Slottsplassen, ledsaget av sine gamle og nye statsråder. En av dem var Trine Skei Grande, som tar over kulturdepartementet.

Dette tror kunstneren, filmsjefen, forfatteren og festivalsjefene om vår nye kulturminister:

Svein Bjørge

- Jeg er i utgangspunktet veldig positiv. Jeg kjenner Trine fra før, jeg vet at hun brenner for kultur, og er derfor ikke overrasket, sier festivalsjef Svein Bjørge.

Allerede onsdag morgen sendte han melding til Venstre-lederen og inviterte henne til årets utgave av Steinkjerfestivalen.

- Hun er jo fra distriktet, og jeg regner med at hun har lyst på en tur hjem i sommer. Jeg forventer at Trine ser på festivalfeltet som et viktig et.

Bjørge har hatt en del å gjøre med Skei Grande over flere år, spesielt da han jobbet med det som resulterte i Popsenteret i Oslo og Rockheim i Trondheim.

Festivalsjef Svein Bjørge.

- Vi har truffet hverandre i flere runder på Stortinget, og hun er en lyttende person jeg har en god tone med. Jeg tror hun er politiker fordi hun vil representere folket.

Han tror Skei Grande vil velge sine fanesaker, men kaller henne «et kulturmenneske», og tror hun vil gjøre en bedre jobb enn sin forgjenger Linde Hofstad Helleland i kultursaker.

- Jeg synes Linda fikk gjort lite for kultursektoren, og ble mer en sportsminister. Tradisjonelt er Venstre et kulturparti, og det er alltid greit med en kulturminister som er interessert i feltet sitt.

LES MER: Tore Sandvik og co. har en enorm oppgave foran seg i å forene de to fylkene

Anne B. Ragde

- Hun blir en helt fantastisk minister. Hun er genuint opptatt av kultur, og tar ikke statsrådsposten bare for å gjøre det, liksom, sier Anne B. Ragde.

Forfatteren kjenner Skei Grande gjennom litterære arrangementer, og sier at kulturministeren brenner for litteraturfeltet.

Forfatter Anne B. Ragde

- Hun har dysleksi, men leser og leser og leser. I tillegg til at hun elsker litteratur, er hun en stå-på-dame med en voldsom arbeidskapasitet. Jeg synes Linda har gjort mye bra, men hun er nok en lettvekter på kulturfeltet sammenlignet med Trine.

Ragde roser også Skei Grande for at hun vil beholde Nasjonalgalleriet.

- Det har hun flagget veldig tydelig. Det er mye feighet blant politikerne, men Trine er trønder og sier klart ifra. Der er det reine ord for penga og ikke noe dilling rundt grøten.

LES MER: - Jeg har det så bra at jeg nesten får litt katastrofeangst

Leiken Vik

- Det skal ikke mye til for å bli en mer populær og bedre kulturminister for kunstfeltet enn den forrige, sier Leiken Vik.

Den trondheimsbaserte kunstneren har forhåpninger til Venstre i kulturdepartementet.

- Det interessante med Venstre er at partiet har et stort hjerte for enkeltmannsforetak, som kunstnere flest går under. Jeg håper de kan bli mer offensive på at Innovasjon Norge skal støtte kunstnerskap i større grad enn de gjør i dag.

Kunstner Leiken Vik.

Vik mener betingelsene for kunstnerne «er kommet veldig dårlig ut» under Høyre-statsrådene Linda Hofstad Helleland og Thorhild Widvey.

- Alle som er i faste stillinger har fått det bedre, mens vi som lager kunsten har hatt det ganske tøft. Som eksempel er det ekstra ille at vederlaget på utstillingene er spist opp av administrasjon. Kunstnerne bærer alle utgifter frem til en utstilling og står for all risiko, men kan ikke få utstillingsstipend på mer enn 50 000 kroner.

Eli Gjerde

- Jeg er forventningsfull og positiv. Det er alltid bra med en trønder, og at hun som partileder spesielt har ønsket seg kulturfeltet vitner om lyst og ambisjon, sier Eli Gjerde, daglig leder ved Midtnorsk Filmsenter.

Eli Gjerde, daglig leder ved Midtnorsk Filmsenter.

- I november kom det et uventet kutt til filmmidlene det ble protester mot. Skei Grande kalte det et arbeidsuhell hun ville rydde opp i ved neste korsvei, og det får vi håpe hun gjør.

Gjerde håper også Skei Grande vil følge opp regjeringens filmmelding der det står at man skal satse mer på regionene.

LES OGSÅ: Da Linda skulle ta sitt livs store valg, tok hun beina fatt fra Trondheim til Hessdalen

Petter Myhr

- Kulturfeltet har ikke fått nok prioritet under Linda, men det tror jeg det blir større muligheter for nå, sier Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene.

- Det er mange gründere som driver næring innenfor kulturlivet, og det er en av fanesakene til Venstre. Jeg tar det for gitt at hun vil legge til rette for små og mellomstore bedrifter.

Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene.

Myhr har også forhåpninger på vegne av Olavsfestdagene.

- Jeg mener fortsatt at Olavsfestdagene ikke er en festival, men en institusjon som bør være på statsbudsjettet. Jeg tviler på at hun greier det, men jeg mener det er viktig å ha nasjonale institusjoner utenfor hovedstaden.

LES OGSÅ: Brakavslutning på Olavsfestdagene

Ernst Wiggo Sandbakk

- Jeg kjenner ikke kulturpolitikeren Trine Skei Grande godt nok, men jeg møtte henne under årets Kongsberg Jazzfestival. Der fikk jeg inntrykk av at hun hadde et ekte og brennende engasjement for kulturen, sier Ernst-Wiggo Sandbakk, daglig leder i Trondheim Jazzfestival.

Han mener Venstre har hatt en tydeligere kunstprofil de senere årene.

Ernst-Wiggo Sandbakk, daglig leder i Trondheim Jazzfestival.

LES MER: - Det er absolutt plass til flere damer i jazzen

- Jeg håper partiet vil fremme hvilken enorm samfunnsmessig gevinst et frodig kulturliv gir. En payback som ikke lar seg måle i penger.

- Hva tror du blir den største forskjellen mellom Skei Grande og Linda Hofstad Helleland?

Det er vanskelig å si, men ved å få Venstre inn i regjeringen håper jeg at vi kan et større fokus på kunstens egenverdi, og ikke kun som en del av en næringskjede. Det har vært vel mye fokus på kultur og næring under Linda.

Roar Leinan

- Ryktet sier at det er en erfaren politiker og en dyktig dame. At en politiker som brenner kultur havner i stolen, er bra, sier Roar Leinan, direktør i Trondheim Symfoniorkester (TSO).

Roar Leinan, direktør i TSO.

For TSO er forutsigbarhet og de langsiktige linjene viktig, sier Leinan.

- Vi er langsiktige i det meste vi holder på med. Vår ambisjon og strategi er å opprettholde og bygge ut den modellen vi har, med orkester, opera og det nye koret. Jeg har vært litt betenkt de siste årene, når prisindeksen for bevilgninger ikke har fulgt økonomien ellers. Det merkes i institusjonene at marginene blir tøffere. Vi må være på vakt.