Flaskepost er en selvstendig teatergruppe med og av ungdom fra 16–20 år. Teatergruppa har tidligere hatt små barn som målgruppe, men i dette stykket forsøker de å nå sin egen aldersgruppe.

– «Kald Mandag» handler om Ida, som forsøker å flykte fra sin egen samvittighet. Hun lykkes dårlig, og samvittigheten forfølger henne i form av en kamel med sommerfuglvinger. Stykket tar opp viktige tema som vennskap, selvtillit og sex fra et ungt ståsted, sier Ingrid Torkildsdatter Schanke (18), som har skrevet manus og er regissør.

Dårlig samvittighet

Stykket starter med at Ida er på biltur. Underveis kjører hun over noe, men hun velger å ikke stoppe. Senere klarer hun ikke å slutte og tenke på hendelsen, og hun forestiller seg at hun traff en kamel.

– Samvittigheten hennes tar skikkelse av kamelen hun kjørte over, og kamelen tar også opp andre ting hun tidligere har hatt dårlig samvittighet for, fortsetter Ingrid.

– Samvittigheten er egentlig bare en drittsekk, rett og slett, sier Inga Hegvik (19), som er skuespiller og scenograf i forestillingen.

Senere i stykket, når Ida skal kjøpe et kakestykke, blander samvittigheten seg inn og minner henne om at hun er vegetarianer. Dessuten, hun drepte en sommerfugl en gang, også. Samvittigheten, som spilles av Sebastian Bøttcher (19), gjør Ida usikker og mener at hvis hun spiser kaken dreper hun en ku. Ida får panikk, men spiser kaken og løper av sted.

– Jeg kan kjenne meg igjen i stressnivået til Ida. Når flere kriser bygger seg opp og man ikke vet hva man skal gjøre, forteller Karoline Nielssen (19), som spiller Ida.

Med «Kald Mandag», som er teatergruppens andre stykke, håper de at andre ungdommer kjenner seg igjen i de indre konfliktene og ser at krisene ikke trenger å være så alvorlige, slik som Ida forestiller seg.

Engasjert ungdom

Manus er skrevet av Ingrid Torkilsdatter Schanke, scenografien er laget av Inga Hegvik og musikken er produsert av Gaute Hammer (19). Navnet «Kald Mandag» er en assosiasjon til «blåmandag», og det litt kjipe ved mandagen. Schanke fikk inspirasjon til historien etter å ha vært på utveksling i England.

– Jeg bodde i en liten by, med få mennesker. Jeg ble ganske isolert og følte meg ensom, og det var da jeg begynte å skrive.

Ungdommene i teatergruppen møttes i fordypningsgruppa ved Kulturskolen. Deres første stykke het «Manetnatt», som også ga navn til teatergruppen, fordi den hadde en scene som handlet om en flaskepost.

– Flaskepost står også for en hemmelig, liten beskjed, sier Hegvik.

Til høsten kommer studier til å skille gruppa, men de håper å kunne lage et hørespill av «Kald Mandag».

Teaterstykket har gratis inngang, og spilles på kultursenteret Isak 24., 25., og 26. januar.

Egne kulisser: De har laget alt som trengs til stykket selv. På bildet, fra venstre; Inga Hegvik, Karoline Nielssen, Sebastian Bøttcher. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Flaskepost gleder seg til å vise fram sitt siste stykke. På bildet; Inga Hegvik Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Gruppa har jobbet hardt med stykket og øver hver dag etter skolen. På bildet fra venstre; Karoline Nielssen, Ingrid Schanke Foto: Sebastian S. Bjerkvik