- Det er utrolig kult å få en slik oppmerksomhet og anerkjennelsesutgivelse, sier Myhr (36).

Albumet «You / Me» ble utgitt i november, og har rukket å få stor internasjonal oppmerksomhet. Blant annet har The Guardian hatt en svært positiv anmeldelse, mens BBC Radio har spilt hele den ene albumsiden.

Ga også ut album med fjorårsvinneren

Nordic Music Prize ble etablert i 2010 som en fellesnordisk variant av britiske Mercury Prize. En internasjonal jury velger blant to album fra hvert nordiske land før prisen deles ut under Bylarm i Oslo. Tidligere har artister som First Aid Kit og The Knife fått prisen, mens Norge har hatt de to siste vinnerne i Band of Gold og Jenny Hval. Sistnevnte og Kim Myhr ga faktisk også ut et album sammen i fjor.

I år konkurrerer Kim Myhr blant annet med Susanne Sundfør og hennes album «Music For People In Trouble» og de internasjonalt høyt anerkjente albumene «Plunge» med svenske Fever Ray og «Utopia» med islandske Bjørk.

Trives mellom mange sjangre

Kim Myhr begynte opprinnelig å studere jazzgitar på Berkeley i California, før han byttet til klassisk komposisjon. Som komponist og utøver har han vært vanskelig å sette i bås; er det jazz, klassisk, populær- eller samtidsmusikk han driver med?

- Jeg henter innflytelse fra mange sjangre og uttrykk. Selv foretrekker jeg å kalle det eksperimentell musikk, sier Myhr, som er oppvokst i Trondheim, men har hatt Oslo som base de siste syv årene.

- Er det litt spesielt å komme i selskap med profilerte populærkulturelle utøvere for en mer nisjepreget komponist som deg?

- Det er utrolig kult. Jeg merket interessen fra populærmusikk-miljøer allerede ved det forrige albumet mitt «Bloom», som blant annet ble anmeldt i det britiske musikkmagasinet Mojo. Det er mulig at de har sammenheng med at jeg er sterkt interessert både i produksjon og i albumformatet, sier Myhr.

Unik komponist og gitarist

I juryens begrunnelse roses arbeidet til Myhrs plateselskap Hubro, for sin måte å krysse grenser mellom tradisjonell folkemusikk, avantgarderock, jazz, pop og samtidsmusikk, før de sier følgende om musikken til «den unike gitaristen og komponisten Kim Myhr»:

The breathtaking You | Me really embraces the album format, consisting of two long side-length cuts, made up by beautiful layers of guitar. This cathedral of sound features percussive elements added by the extraordinary drummers Ingar Zach (Huntsville), Hans Hulbækmo (Broen) and Australian legend Tony Buck (The Necks).

Jobber med konsertversjon av albumet

Kim arbeider for tiden med et konsertversjon av albumet med nettopp disse trommeslagerne og tre gitarister.

- Albumet er en konsert for trommer og gitar som består av opptil 200 enkeltspor, som er spilt inn hver for seg og mikset sammen. Det er utfordrende å gjøre dette live, men jeg føler vi er på vei nå, sier Kim Myhr, som også gir ut et nytt album i sommer.

Nytt album i sommer

- Det er noe helt annet, det er musikk spilt inn live i studio i høst, opprinnelig et bestillingsverk for en kanadisk festival i 2016. Det skrevet for strykekvartett, gitar og den norsk-kanadiske poeten Caroline Bergvall, forteller Kim Myhr.

Vinneren av Nordic Music Prize blir annonsert 1. mars på åpningskvelden av Bylarm 2018 i Oslo.

Internasjonal anerkjennese: Nominasjonen til Nordic Music Prize er nok en fjær i hatten for gitarist og komponist Kim Myhr fra Trondheim. Her fotografert under Moldejazz 2009. Foto: jens Søraa, Adresseavisen