Billedhugger Skule Waksvik, født i Strinda 22. desember 1927, døde onsdag 7. februar etter kort tids sykeleie. Han ble 90 år.

Waksvik er spesielt kjent for sine folkekjære dyreskulpturer, som preger det offentlige rom en rekke steder i Norge. Han ble regnet som en fremragende og konsekvent representant for den figurative billedhuggerkunsten, og hans kunstneriske virke strekker seg over 70 år.

Guro Waksvik, kunstnerens datter, forteller at han ble akutt innlagt på sykehus søndag, og døde tidlig på kvelden onsdag 7. februar.

Livsbegjærlig og hardtarbeidende

- Han var klar til det siste. Jeg snakket med ham på telefon tirsdag, og da var han innforstått med hvilken vei det gikk, sier datteren, som beskriver faren som en livsbegjærlig mann.

- Han var mer enn middels opptatt av god, klassisk musikk, et godt måltid, av kunst og teater. Han var alltid ekstremt hardtarbeidende og strukturert, og arbeidet fra tidlig til sent i atelieret sitt hver dag, forteller Waksvik.

«Ung afrikaner», kjent som elefanten på Trondheim Torg, er blant byens kjæreste skulpturer. Den blankskurte overflaten forteller om omfattende klatring, noe opphavsmann Skule Waksvik satte stor pris på. Foto: TORE VENÅS

Folkekjær

Blant annet har Waksvik laget «Ung afrikaner», elefanten som i dag står på Trondheim Torg, hjortene utenfor Fylkeshuset i Trondheim og bysymbolet «Elgen» i Namsos. Også i Oslo er mange av hans skulpturer sentralt plassert i byen, og særlig mange av hans arbeider finnes utstilt på Elverum og i Hamar. Han er også kjent for sine minnesmerker og kvinnelige akter.

Mange av skulpturene er blitt folkekjære, og mye brukt som klatrestativ av flere generasjoner barn.

- Det gledet ham veldig at skulpturen ble brukt på den måten, samtidig måtte han tåle en del kritikk for sin naturalistiske stil, forteller datteren.

Skule Waksvik legger siste hånd på en av sine største skulpturer, en okse som er fire meter lang og nesten to meter høy. Den ble bestilt av Norsk Rødt Fe på Hamar, og levert sommeren 1977. Modellen som var på over to tonn ble fraktet til Italia for støping i bronse.

Trondheim, Paris og Oslo

Skule Waksvik vokste opp i Trondheim og startet sine kunststudier ved Kunstskolen i Trondheim (1947). Derfra gikk han videre til Académie de la Grande Chaumiére i Paris under Leopold Kretz (1947) og Statens kunstakademi i Oslo under Per Palle Storm og Per Hurum (1947-49).

Han bodde og arbeidet en tid på en gård ved Nannestad, før han flyttet til Oslo der han har bodd og arbeidet siden.

I full vigør som 89-åring

Guro Waksvik sier at faren var i full vigør som kunstner helt fram til et knapt år siden. Han rakk å fullføre to store elgskulpturer før helsa sa stopp.

- Jeg hadde ofte tenkt at den dagen han ikke lenger kunne være i atelieret sitt, ville han dø fort. Og slik gikk det, sier datteren.

Hun er den eldste av fire søsken fra ulike ekteskap. Hele familien, alle barn og barnebarn inkludert, var samlet i Skule Waksviks 90-årsdag før jul.

- Da så han godt ut og var i godt humør.

Der var også hans ektefelle Cathrine Stang, som ifølge Guro Waksvik hadde et 20 år langt og godt samliv med kunstneren helt fram til det siste.

Skule Waksvik under en utstilling i Galleri Ismene i 2001.

Utnevnt til ridder

Waksvik ble i oktober 2007 utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden. Ordensrådet la vekt på hans omfattende bidrag til utsmykning av det offentlige rom og at han har gledet et stort publikum og skapt forståelse for kunstens betydning.