For dem som så Spike Jonzes film «Her» fra 2013, om en ensom mann som utvikler et kjærlighetsforhold til et smart dataprogram kalt Samantha, vil med Stenviks debutroman bli ført ytterligere noen hakk høyere opp i temaet kunstig intelligens (KI).

Sven Borg, stanger mot førti, har master i psykologi, kjører selvstyrende bil og har ei robotklokke (iMentor) som holder styr på hverdagen hans. Jobben er å holde foredrag til næringslivet om kroppsspråk og kommunikasjon. Han blir introdusert til å være sparringspartner til et nytt dataprogram kalt SAM (Synchronized Artficial Mirror). Han hjernescannes og etter hvert blir SAM en del av livet til Sven. Eller som Nina, som styrer prosjektet, sier: «SAM er som det mest oppmerksomme mennesket du kan forestille deg. SAM husker alt, assosierer fritt og finner forbindelser der ingen andre vil finne på å lete.»

Den gangen det var mennene som var deilige og fristende

Sterkt om å finne sin egen seksualitet og Gud i naturen

Men Sven har trøbbel i samlivet med Nora, samboer i 17 år. Hennes skuespillerdrømmer, som ble knust, fører til depresjon, men blir helbredet med en app mot at hun utleverer all sin korrespondanse (mail, sms). Svens skanning, selv om han opplever å gråte sammen med SAM, noe han ikke har gjort siden tenårene, tømmer ham for minne. Likevel en vill en på byen. Er det verd prisen, å utlevere seg selv, selv om alt oppleves mer intenst. Hadde han forresten sex med Nina?

Mangfoldig utforskning av språk og sex

Supernifs, original og uforutsigbar

Stenvik har skrevet en spennende roman som kan utfordre leseren med sitt teknologiske språk, men i bunn ligger en streit psykologisk bok om tap av kjærlighet og selvransakelse. Romanen er kritisk med tanke på den digitale kontrollen over følelser og påbudet om å leve rasjonelt. Men jeg tror Stenvik digger muligheten til at en programvare vil akselerere våre mest menneskelige evner til å bli lykkeligere og påskynde evolusjonen. Eller kanskje ikke.

Anmeldt av STEIN ROLL